Kakva je razlika između domena i veb sajta?

Pitanje „Kakva je razlika između domena i veb sajta?“ je verovatno jedno od najčešće postavljanih pitanja nakon što ste rešili da napravite sopstven sajt. Iako su oba pojma prilično bliska i obavezno povezana, između njih postoji velika razlika.

Ukratko: Kako biste imali svoj sajt, potreban vam je domen. Ali, kako biste imali domen, to ne znači da morate imati i sajt.

A u nastavku možete naći dužu i detaljniju verziju odgovora na ovo pitanje.

Šta je domen?

Domen je ime vašeg sajta, vaša lična karta na Internetu. Vaši posetioci će ga upisati u polje za pretragu u njihovom pretraživaču kako bi videli vaš sajt. Na primer: superhosting.rs je domen firme SuperHosting.RS i putem njega se otvara njen sajt.

Domen čine ime (superhosting) i domenska ekstenzija, tačnije TLD (.rs). Kada birate domen imate ogroman izbor, ali on treba da odgovara vašoj delatnosti, ideji i/ili cilju. Na primer, domenskih ekstenzija je više od 350 i možete ih otkriti na našoj stranici Domeni. Među njima ima:

  • Najpopularnijih generičkih: .com, .net, .org, .biz, .info;
  • Nacionalnih: .rs, .me, .io;
  • Novih: .store, .online, .app i sl.

Zanimljivo: Na svetu ima oko 366,8 miliona registrovanih domena. Ovaj broj raste za oko 4% svake godine.

Kada birate ime vašeg sajta, zadajte sebi nekoliko pitanja:

  • Koje će biti ime mog brenda, kako bi moj domen bio isti?
  • Koja domenska ekstenzija bi mi najviše odgovarala? Generička, nacionalna ili ipak neka od novih?
  • Da li je moj željeni naziv domena slobodan? Nagoveštaj: možeš vrlo lako da proveriš u pretraživaču na našoj stranici.
  • Kakva je moja publika i da li ista može da se zbuni prilikom ukucavanja domena?

Odgovorite sebi na ova pitanja i biće vam lakše da izaberete svoj savršeni naziv domena.

Pročitajte još:
5+1 savet za izbor domena
9 grešaka prilikom registracije naziva domena

Prvi koraci prilikom izbora domena

Kada započinjete svoj biznis, bez obzira da li je on delimično ili u potpunosti onlajn, važno je da naziv domena bude identičan sa imenom vašeg biznisa. Pre nego da postavite svoj domen na vizit karte i brošure, najbolje je da registrujete savršeno onlajn ime što pre možete. Na ovaj način ćete ga sačuvati za sebe i niko drugi ga ne može posedovati. Ako budete mnogo čekali, neko drugi može da se seti istog imena i da vas preduhitri. Zato reagujte brzo!

Važno: Registracija domena vam daje pravo da ga koristite tokom perioda za koji ste ga registrovali. Domen se obnavlja na godišnjem nivou, dok neki domeni mogu da budu obnovljeni i za duži period.

Preporuka: Sačuvajte ime svog biznisa sa nekoliko domenskih ekstenzija. Na ovaj način ćete zaštititi od zlonamernih aktivnosti konkurenata. Česta praksa je da konkurencija registruje sličan ili isti domen druge ekstenzije i nakon toga zarađuje koristeći Vaše ime. Kako biste se obezbedili na vreme, registrujte najpopularnije ekstenzije. Na primer:
Naziv vašeg biznisa + .com, .rs, .online, .net

Šta možete učiniti sa svojim domenom?

Nakon što registrujete domen, možete ga koristiti za različite ciljeve. Na primer:

  • Da kreirate svoj sajt;
  • Da napravite profesionalnu elektronsku poštu (imejl);
  • Da rezervišete i zaštitite onlajn naziv svog brenda;
  • Sve nabrojano iznad.

Naravno, poslednja opcija bi trebalo biti vaš izbor jer na taj način koristite pun potencijal svog naziva domena.

Domeni i profesionalna elektronska pošta

Registrovanje sopstvenog naziva domena je prvi korak ka kreiranju profesionalne imejl adrese (na primer: [email protected]). Sa ovim imejlom ćete podići nivo profesionalizma i poverenje vaših klijenata, a vaše sanduče će moći da uživa u nekoliko vrsta zaštite SuperHosting.RS-a, kao i u Premium zaštiti od SPAM-a i virusa. Drugi korak ka kreiranju profesionalnog imejla je zakup hostinga, tačnije mesta za sve vaše imejlove.

Ako bismo sve to stavili u jednu formulu:

Domen + Hosting usluga = Sajt + Profesionalna elektronska pošta

Da li ste znali da uz bilo koji hosting paket možete da kreirate neograničeni broj poštanskih sandučeta za vas i vaš tim?

Pročitajte još:
[email protected] – Kako mogu da napravim ovakav imejl?

Veza između domena i veb sajta

Kako smo već spomenuli:

Ne možete da imate sajt ukoliko nemate domen!

Takođe je važno da znate da registracija domena ne znači automatsko kreiranje veb sajta, već čuvanje njegovog naziva. Kada registrujete svoj domen, on postaje vaša svojina.

Nakon registracije domena je vreme i za sajt. Tu je potrebno da izaberete platformu pomoću koje ćete ga napraviti i odgovarajuću hosting uslugu. Ali prvo…

Šta je veb sajt i kako se on kreira?

Veb sajt u bukvalnom prevodu znači „Mesto u mreži“. On predstavlja zbir stranica, fajlova i elemenata koji se adresira sa datim nazivom (domenom). Svaki sajt se postavlja (hostuje) na veb serveru, kako bi mogao da bude dostupan za korisnike koji koriste pretraživač.

Domen + hosting usluga = sajt

Šta je veb hosting? Pojam hosting dolazi od engleske reči host i u bukvalnom prevodu znači domaćin. U praksi predstavlja vremenski ograničen resurs servera u određenoj hosting kompaniji koja ima direktnu povezanost sa Internetom.

Hosting kompanije nude uslugu koja čini dom i zaštitu vašeg sajta i njegovih fajlova. Zamislite da je hosting kompanija tržni centar. Želite da imate prodavnicu ili kancelariju i iznajmljujete određeni prostor u tržnom centru, kako biste pozicionirali svoj biznis tamo. Na isti način hosting kompanije vam nude mesto na serveru na kom ćete postaviti svoj sajt. Hosting usluge se razlikuju i možemo vam pomoći u izboru pravilne usluge za vas potpuno besplatno. Možete nam pisati putem četa u donjem desnom uglu!

Pročitajte još:
Šta je veb hosting?
Kako izabrati pravilan hosting za vaš sajt?

Sajt se kreira jednom, a nakon toga se ažurira i podržava. Naravno, ako želite, možete kreirati potpuno nov sajt u bilo kom trenutku i preusmerite svoj domen da učitava njegov sadržaj.

Kako biste imali sopstven sajt, prvi korak je da izaberete na kakvoj platformi će on biti izrađen. Možete ga kreirati sami ili potražiti pomoć specijalista u ovoj sferi.

Pročitajte još:
Želim sajt, ali ne znam odakle da krenem
Tvoj prvi WordPress sajt u tri jednostavna koraka!

Nakon domena dolazi red na hosting

Nakon što registrujete svoj domen, izaberite odgovarajuću hosting kompaniju. Uvek preporučujemo svojim klijentima da postave svoje digitalne usluge na jedno mesto, kako bi mogli da upravljaju njima brzo i efektivno. Imajte u vidu da u svakom trenutku možete da promenite svoj hosting bez promene domena vašeg sajta.

Preporuka: Izaberite pouzdan dom svom domenu i sajtu. Od toga dosta zavisi uspeh vaših onlajn projekata. Proverite da li hosting kompanija koju ste izabrali ima podršku koja brzo odgovara na vaša pitanja, dodatne zaštite sajtova i elektronske pošte, dodatne instrumente koji vam olakšavaju upravljanje uslugama i sl.

SuperHosting.RS će vam pomoći sa besplatnim premeštajem (migracijom) na modernu i kvalitetnu hosting infrastrukturu, od naše tehničke podrške možete očekivati brze i iscrpne informacije putem četa, telefona i imejla, aresnal korisnih alata za lako upravljanje, bezbednosne module, zaštitu, ubrzanje i još puno toga.

Očekujemo vas da razvijemo vaš biznis zajedno!


Pretplatite se na naš SuperBlog kako biste prvi saznali najvažnije i korisne novosti iz sveta web-a i savete o vašem sajtu i digitalni razvoj.

Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре