Tvoj prvi WordPress sajt u tri jednostavna koraka!

Uz svaku ideju za pokretanje sopstvenog biznisa se javlja i želja za veb-sajtom koji će ga predstavljati. Oni koji nemaju iskustva u kreiranju veb-sajtova će se zapitati: „A šta mi je potrebno za sajt?“

Za početak, izaberite primamljiv i zvučan naziv svog sajta – domen. To će biti vaše onlajn ime. Ukoliko niste sigurni kakvo ime da izaberete, možete pročitati naš članak o greškama prilikom izbora domena. Nakon toga izaberite odgovarajući hosting za njega i možete početi da istražujete svoju kreativnu stranu. Prilikom narudžbine hosting paketa imate priliku da registrujete svoj .RS domen potpuno besplatno!

Ali ja nikada nisam pravio/la sajtove, ne znam ni kako se to radi!

Uz pomoć WordPress-a i našeg WordPress Manager-a to je veoma jednostavan proces. A u ovom tekstu ćemo vam pokazati kako da kreirate WordPress sajt u samo tri koraka:

 1. Instalacija WordPress-a
 2. Pristupanje WordPress administratorskom panelu
 3. Postavljanje vaše prve stranice na sajt

1. Instalacija

Nakon narudžbine hostinga i domena, potrebno je da se ulogujete u svoj hosting nalog. Ovo možete uraditi i preko svog korisničkog profila kod SuperHosting.RS u meniju Hosting naloziPrijavi se na cPanel.

Instalacija WordPress sajta se vrši automatski u cPanelu uz pomoć našeg alata WordPress Manager by SuperHosting. Sa ovim alatom možete brzo instalirati WordPress bez otpremanja fajlova i kreiranja baze podataka. Ukoliko želite da WordPress instalirate ručno, možete to uraditi prateći uputstva u našem članku za pomoć.

Instalacija WordPress-a putem WordPress Manager-a

Prilikom instalacije je potrebno uneti neke informacije:

 • Prvo je potrebno izabrati Protokol. Ukoliko imate SSL sertifikat instaliran na svom hosting nalogu, možete izabrati opciju https://. Uz svaki hosting paket dobijate jedan SSL sertifikat besplatno.
 • Iz padajućeg menija u opciji Domen izaberite domen na kojem želite da bude Vaša WordPress instalacija. Polje za Instalaciju u direktorijumu ostavite prazno osim ukoliko ne želite da Vam se sajt učitava sa imenom direktorijuma (npr. https://mojsajt.com/direktorijum).
 • Naziv i opis sajta su važni ali možete ih promeniti u svakom trenutku. Naziv bi trebalo da opisuje temu ili ideju sajta.
 • Jezik sajta se takođe može promeniti posle instalacije.
 • Administratorski podaci su potrebni kako biste pristupili WordPress administratorskom panelu. Sastoje se od korisničkog imena, lozinke i imejl adrese. Odaberite korisničko ime i unesite jaku lozinku. Unesite imejl adresu na koju ćete primati obaveštenja vezana za podršku i održavanje sajta. Sve ove podatke možete kasnije izmeniti pomoću opcije u WordPress Manager-u.
 • Postoje i napredna sistemska podešavanja kao što su ime baze podataka, korisničko ime i lozinka za bazu, kao i prefiks tablice baze. Ako niste sigurni čemu služe, nemojte ih menjati.
 • Izaberite bilo koju temu iz ponuđenih jer je svakako posle možete lako promeniti. Kako se instalira tema i kako možete proveriti izgled sajta pre same instalacije teme smo pisali u našem članku za pomoć.
 • Završite instalaciju klikom na dugme Install.

Nakon uspešne instalacije, primićete imejl koji sadrži URL adresu za pristup vašem sajtu i administrativnom panelu.

2. Administrativni panel sajta

 • Ako želite da menjate sadržaj i izgled sajta, potrebno je da se ulogijete na Vaš admin panel. U njega se možete lako ulogovati tako što ćete nakon vašeg domena upisati kosu crtu i dodati wp-admin (npr. https://mojwpsajt.com/wp-admin).
 • Prikazaće vam se stranica na kojoj je potrebno da unesete korisničko ime i lozinku za administrativni panel. Umesto korisničkog imena možete upisati i imejl adresu koju ste naveli prilikom instalacije. Ove pristupne podatke ste postavili prilikom instalacije i možete ih uvek izmeniti u WordPress Manager-u.
 • Nakon što se ulogujete na panel, prikazaće vam se Dashboard ili kontrolna tabla. Na njoj imate pregled stranica, članaka, komentara itd.
 • Preko admin panela možete izvršiti promene u izgledu i ososbinama vašeg sajta. Svaku promenu možete videti putem opcije Website preview i Visit site. Da biste otvorili veb-sajt kliknite na njegovo ime u gornjem levom uglu administrativnog panela ili ga jednostavno otvorite u novom tabu. Da se vratite na administrativni panel koristite meni Dashboard.

Savet: Otvorite administrativni panel i veb-sajt u zasebnim tabovima i osvežite veb-sajt tek nakon što izvršite promenu sa administratorskog panela.

Glavne opcije sa kojima treba početi su Pages (stranice) i Appearance >> Menus (meniji).

Savet: Kako je vaš veb-sajt već dostupan putem veba ali nije još gotov, možete privremeno onemogućiti pretraživačima da ga indeksiraju. Ovo možete uraditi tako što ćete ući u meni Settings >> Reading i štiklirati opciju Discourage search engines from indexing this site. Kada vaš sajt bude završen, možete isključiti ovu opciju.

Pre nego što počnete da menjate izgled veb-sajta, napravite nekoliko stranica i organizujte ih u primarni meni.

3. Dodavanje sadržaja

Osnovni nosioci informacija u WordPress-u su stranice (Pages) i članci (Posts/Articles). Glavni načini organizovanja ovih podataka su: hijerarhijsko ređanje stranica (pages) i podstranica (subpages) u kategorije (Categories) razvrstane po oznakama (Tags) i u menije (Menus).

Članci (Posts) se takođe mogu organizovati u kategorije i oznake, kao i koristiti za objavljivanje vesti, članaka za pomoć ili neke druge.

Stranice su osnova koja je potrebna za svaki veb-sajt jer sadrže samostalne informacije koje nisu organizovane u kategorije ili sa oznakama. Neke od tipičnih stranica koje se najčešće koriste su: Kontakti, Usluge, O nama, Galerija, Blog (Novosti).

Stranice su najčešće stavka u meniju veb-sajta. Prvo je potrebno da kreirate stranicu, a zatim da je dodate u primarni meni.

Kreiranje stranice „O nama

Počećemo sa ovom stranicom. Ovo predstavlja mudar način da prezentujete svoj biznis (ili ideju) na veb-sajtu. Na ovoj stranici posetiocima možete predstaviti usluge koje nudite, kao i mogućnosti i ciljeve svog biznisa.

Možete i da im objasnite zašto bi trebalo da izaberu baš vas. Zbog toga je stranica O nama važan deo vašeg sajta.

Kako biste kreirali ovu stranicu potrebno je da uđete u meni Pages i kliknete na Add new.

Otvoriće vam se uređivač stranice (Editor) u kojem je potrebno da prvo upišete naslov stranice (Title). Najnoviji editor u WordPress-u je Gutenberg i zasniva se na organizaciji sadržaja u blokove. Kada želite da dodate novi red možete izabrati kakav blok želite da dodate u zavisnosti od sadržaja (tekst, slika, tabela itd.). Ukoliko dovoljno poznajete HTML i CSS, svaki od ovih blokova možete izmeniti prema svojim željama.

Dodajte Featured image za svoju stranicu u panelu sa desne strane. Ova slika biće vizuelna reprezentacija Vaše stranice. Takođe, pojavljivaće se na vrhu Vaše stranice, ili kada se članak podeli na društvenim mrežama.

Objavite stranicu klikom na dugme Publish. Ukoliko niste sigurni da je to baš finalna verzija vaše stranice možete je sačuvati kao nacrt (Save Draft) pa objaviti kasnije, a možete i podesiti da vam stranica bude objavljena u vreme koje vi odredite.

Savet: URL adresa stranice će biti prikazana ispod naslova (Permalink) i verovatno neće u početku dobro izgledati. Možda će biti potrebno da izmenite početna podešavanja URL adrese kako bi se generisale u razumljiv format (friendly URLs). Kliknite na opciju Change URLs pored URL adrese i otvoriće vam se nova stranica (Settings >> Permalinks). Postoji nekoliko tipova URL struktura ali je poželjno da se kreiraju prema nazivu stranice. Kliknite na opciju Post Name. Ova opcija važi i za stranice. URL adrese će se automatski generisati i pojaviti u sledećem obliku: https://mojwpsajt.com/o-nama , umesto  https://mojwpsajt.com/?page_id=4.

Napravite još nekoliko stranica kao što su Početna, Usluge, Galerija i Novosti koje se kasnije mogu dovršiti, ali sada će se koristiti za meni. Početna stranica može biti vaša naslovna strana. Na stranici Usluge možete dodati sve usluge koje nudite kao zasebne podstranice.

Dodavanje stranice u meni veb-sajta

Kako bi Vaša stranica bila prikazana na sajtu, nije dovoljno da je objavite. Prvo morate odabrati gde će se tačno prikazivati – na meniju kao početna stranica ili nešto drugo.

Nakon što se objavi jedna ili više stranica, možete ih lako sortirati u meni u opciji Appereance >> Menus. Primarni meni može biti na različitom mestu kod svake teme.

Unesite naziv menija kao npr. main ako će biti primarni meni veb-sajta. Kliknite na Create a New Menu, a posle ćete dodati stavke u njega.

Na panelu sa leve strane izaberite stranicu O nama i kliknite Add to Menu. Ako tema podržava primarni meni, u Menu Settings sa desne strane ispod stavki možete izabrati lokaciju svog menija. Npr. za temu TwentySeventeen lokacija primarnog menija je Top Menu. Izaberite Top Menu i kliknite na Save Menu.

Meni može da sadrži stranice, članke, kategorije i custom links. Kad postoji više od jedne stavke, možete promeniti redosled ili promeniti hijerarhijsku strukturu menija.

Takođe možete da proverite gde se i kako na veb-sajtu pojavljuje meni.


A sada dolazi zabavan deo kada razvijate sopstveni veb-sajt. Način na koji će izgledati, koje će elemente imati i gde će se nalaziti, kategorije, meniji, stranice i drugo. Izgled veb-sajta može se promeniti izborom neke druge teme ili pomoću vidžeta. Dodavanje funkcija može se obavljati pomoću dodataka (plugins).

Možete pronaći besplatne ili premium teme i dodatke u bazama WordPress.org. Premium teme i dodaci nude prednost pune podrške svojih programera.

Jednom kada kreirate sadržaj veb-sajta, možete lako eksperimentisati sa njegovom strukturom i izgledom testiranjem WordPress tema.

Sledeći koraci razvoja vašeg veb-sajta su pregled i izbor teme, podešavanje vidžeta, podešavanje WordPress-a i dodavanje različitih funkcija putem dodataka. Nakon što ispunite ove korake, sledeće je da ubrzate veb-sajt i poboljšate njen rad.

Savet: Unesite svoje podatke na stranici Kontakti. Pre toga kreirajte nekoliko imejl adresa koje sadrže domen vaše veb stranice kako biste pokazali profesionalniji odnos prema vašem poslu kao što je: [email protected].

Vaš veb-sajt je već dostupan na vebu i svima koji upišu njegov naziv u adresnu traku brauzera. Međutim, da biste ga našli na Google-u, moraćete malo proširiti domet. Morate da unesete veb-sajt u pretraživač i direktorijume ili da direktno kreirate nalog u Google Search Console.

I poslednje ali ne najmanje bitno, sigurnost vašeg veb-sajta je presudna i direktno povezana sa vašim imenom i vašom prisutnošću na vebu. Koristite složene i jake lozinke kao i nekonvencionalna korisnička imena. Aktivirajte sve moguće sigurnosne mehanizme za svoj  veb-sajt kao što su zaštita direktorijuma i funkcionalnosti sistema.

Uz WordPress imate punu slobodu da sami kreirate sopstveni veb-sajt. Međutim, ako želite da on bude profesionalno kreiran i održan, uvek možete potražiti pomoć stručnjaka u ovoj oblasti. Sarađujemo sa profesionalcima iz cele Srbije, tako da nas slobodno možete kontaktirati kako bismo vam pomogli!


Sanja Dinić
Sanja Dinić
Sanja je deo korisničke podrške SuperHosting.RS-a. Voli i pse i mačke. Smatra da ako hoćeš nešto da dobro objasniš, treba da ga objasniš jednostavno. Ljubitelj tamnog piva i još tamnije kafe. Učenje stranih jezika joj nije bilo dovoljno zanimljivo, pa je prešla na programske.
5 1 глас
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре