Želim sajt, ali ne znam odakle da krenem

Ako ste otvorili ovaj članak nakon što ste pročitali naslov, verujemo da nije prvi put da ste se pomislili isto. I ne brinite, niste jedini – upravo zbog toga pišemo na ovu temu, jer želimo da odgovorimo na najčešća pitanja naših klijenata i budemo maksimalno od pomoći onima koji žele da započnu svoj onlajn projekat.

Pa, odakle treba krenuti ukoliko želite sopstveni sajt?

1. Definišite cilj vašeg sajta

Jako je važno da definišete šta želite da pokažete i na koji način ćete izgraditi svoje onlajn prisustvo. Pokazaćemo vam nekoliko opcija koje vam mogu pomoći prilikom definisanja ideje:

 • Onlajn prodavnica – za sve koji žele da prodaju onlajn;
 • Blog – vaš lični/poslovni prostor u kome ćete izražavati svoje mišljenje, ideje, iskustvo ili šta god poželite;
 • Prezentacioni sajt – predstavite čime se bavite i pokažite svoj portfolio dosadašnjih radova;
 • Sajt firme – obavezan za svaki biznis!

2. Domen – ime vašeg sajta

Za početak, pomislite dobro – ako već imate ime vašeg biznisa/firme/brenda, onda je najbolje da domen bude identičan njemu. Izaberite najbolje ime za svoj sajt! Naziv domena će predstavljati ko ste, šta nudite i zainteresuje vaše potencijalne klijente.

Osim samog imena, važno je izabrati i ekstenziju naziva domena kako biste ga registrovali. Kod nas imate izbor od preko 350 domenskih ekstenzija – možete izabrati popularne, poput .com, .rs, .net ili da se odlučite za neku od novih ekstenzija poput .app, .tech, .services i slično.

Pročitajte još: 9 grešaka prilikom izbora domena.

Nakon što izaberete svoje onlajn ime, prosto uđite na www.superhosting.rs i unesite ga u polje za pretragu domena, kako biste proverili da li je vaše ime slobodno.

HINT: Ako je vaše ime slobodno – registrujte ga odmah pre nego što ga neko drugi registruje! Privlačna imena se brzo registruju – a verujemo da je ime koje ste izabrali upravo takvo. 🙂

Iskoristite polje za pretragu naziva domena sa naše početne stranice.

Cena domena nije visoka imajući u vidu koliko prednosti sa sobom nose. Na primer, cena .com domena je 1420 RSD, odnosno 1900 RSD za .rs za period od godinu dana. Čak i da je vaš projekat u početnom stadijumu, registracijom domena ćete osigurati naziv svog sajta i adresu vaše elektronske pošte o kojoj ćemo vam pričati nešto više ispod.

 3. Izrada sajta

Ovo je možda i najteže pitanje – kako da napravim svoj sajt? Ima mnogo rešenja za izradu veb-sajtova, kompanija koje nude ovakvu uslugu, sistema pomoću kojih ga možete napraviti sami…i to vas buni.

Opcija 1: Želim da se oslonim na profesionalca u ovoj sferi za izradu mog sajta

Ovo je odličan izbor ukoliko nemate puno vremena i tehničkog znanja, a želite da se oslonite na nekog ko je specijalista u ovoj sferi. Nije tajna da ova opcija iziskuje više resursa, ali će vam sačuvati vreme i „bitku“ sa tehnologijama i dobićete potpuno novi proizvod, kreiran od strane eksperata.

U većini slučajeva ćete morati da im pošaljete sadržaj sajta – tekst, slike, nazive i opise proizvoda i sl. Postoje i firme koje nude potpuna rešenja što uključuje:

 • Grafički dizajn
 • Veb dizajn i dizajn interfejsa
 • Web development
 • SEO
 • Onlajn marketing

Takođe, imate opciju da podelite zaduženja, te da jedan tim radi na dizajnu, dok drugi radi na razvoju vašeg projekta. Oslanjajući se na profesionalce ćete imati manje odgovornosti, a dobićete i dodatne savete i smernice ukoliko niste sigurni kako tačno želite da izgleda vaš projekat.

HINT: Izbor pravog partnera za izradu vašeg sajta ponekad može biti težak. Kako bismo vam pomogli u tome, napravili smo specijalnu stranicu sa našim partnerima iz cele Srbije, gde ćete moći da nađete nekog ko će vam pomoći. Ispod svakog imena našeg partnera postoji i opis njihovih usluga, što će vam, u zavisnosti od toga šta vam je potrebno, olakšati izbor.

Opcija 2: Koristiću gotov sistem za upravljanje sadržajem (CMS)

Ovo je odličan izbor za sve one koji imaju nekog iskustva u izradi sajta, ili pak žele da nauče. Možete vrlo lako napraviti svoj sajt pomoću gotovih CMS-ova kao što su WordPress, Joomla!, Drupal i dr.

Šta je CMS?

Content Management System (sistem za upravljanje sadržajem) je aplikacija pomoću koje možete kreirati sajtove i upravljati njihovim sadržajem. CMS-ovi su laki za korišćenje i u većini slučajeva postoje takozvane „zajednice“ koje ih koriste i razvijaju, a od kojih možete potražiti savet ili pomoć.

Više o CMS-ima možete pročitati u našem članku: Šta je CMS?

Najčešće korišćeni CMS je WordPress. On je izbor mnogim vlasnicima sajtova upravo zato što je njegova platforma vrlo fleksibilna, daje mnogo mogućnosti i neprestano se razivija.

Naučite kako možete da lako napravite svoj sajt pomoću WordPressa u našem članku: Tvoj prvi WordPress sajt u 3 koraka.

Pomoću ovakvog sistema možete napraviti i onlajn prodavnicu!

Magento i OpenCart su veb aplikacije specijalizovane za onlajn prodavnice. One sadrže posebne komponente i funkcije koje su potrebne jednoj onlajn prodavnici. Neke od njih se ne nalaze u drugim CMS-ovima koji su fokusirani na veb-sajtove. Te funkcije uključuju komponente za onlajn plaćanje, određivanje cena, dostavu i sve ostalo što je potrebno za jednu onlajn prodavnicu.

Uvek imajte u vidu da je, prilikom korišćenja CMS-a, korisnik u obavezi da obnavlja sistem, pluginove i teme, kao i da dodaje nove pluginove po potrebi.

Kako da dođete do jednog CMS-a?

Vrlo lako! Nakon što izaberete domen i dodate hosting paket, dobijate pristup kontrolnom panelu vašeg hosting naloga. Putem tog kontrolnog panela (cPanel-a) možete lako da instalirate bilo koju vrstu sistema i da krenete sa izradom vašeg sajta odmah.

4. Hosting – dom za vaš sajt

Hosting je neizostavan element vašeg onlajn prisustva – to je dom za vaš sajt. Na njemu će se nalaziti sadržaj vašeg sajta: tekst, slike, baze podataka i drugo. Nezavisno od toga koji način izrade vašeg sajta izaberete, vama će biti potreban hosting. To nije samo jedan prostor na serveru, već potpuna usluga od koje često zavisi rad na vašem sajtu.

HINT: Kompanija kojoj ćete poveriti hosting za vaš sajt treba da bude pouzdan partner. Obratite pažnju da ona ima brzu podršku, danonoćni nadzor, dodatnu zaštitu, brzinu i dodatne instrumente koji vam olakšavaju korišćenje usluge.

Prilikom izbora hostinga treba definisati potrebe vašeg sajta. Postoji više vrsta hostinga:

 • Deljeni (shared) hosting: vaš sajt deli određeno mesto (u zavisnosti od izabranog paketa) sa drugim sajtovima na jednom serveru. Ovo je najpopularnija i najčešće korišćena vrsta hostinga.
 • Virtuelni server (VPS): kod ove opcije dobijate virtuelno odvojen, nezavisan server. Tu imate potpunu kontrolu nad serverom i slobodu da na njega stavite kakve god aplikacije želite. Ovo je odgovarajuće rešenje za projekte kojima je potrebno više resursa i veća fleksibilnost. U ovom slučaju će vam biti potrebno znanje o sistemskoj administraciji ili neko kome možete poveriti ovaj posao.

Savet: ukoliko uzimate domen i hosting za vaš sajt, neka oni budu povezani sa vašom ličnom imejl adresom. Ne zaboravite – to je vaša digitalna svojina!

Ako rešite da se oslonite na profesionalca u ovoj sferi za izradu svog sajta – možete da izaberete hosting paket pre ili nakon nego što je vaš sajt završen. Ako ga osoba koja vam pravi sajt ne postavi na hosting nalog, mi vam možemo pomoći.

Ako ćete sajt praviti sami pomoću CMS-a – nakon narudžbine hosting paketa dobijate pristup njegovom kontrolnom panelu. Tamo ćete pronaći instrumente pomoću kojih možete brzo i lako instalirati izabrani CMS, nakon čega možete odmah početi sa izradom. Na primer, pomoću alata WordPress Manager možete jednim klikom instalirati WordPress na vaš nalog, kao i koristiti njegove druge funkcije.

5. Kreirajte poslovnu imejl adresu

Ukoliko želite da komunicirate profesionalno, nemojte koristiti besplatne imejl usluge. Profesionalna imejl adresa je velika prednost koju imaju vlasnici domena i hostinga.

Ako je vaš domen nazivfirme.rs, možete kreirati imejl adrese poput [email protected], [email protected] i sl. Osim što će vaši klijenti i partneri moći da se brzo povežu sa vama, vaša elektronska pošta će biti zaštićena, a komunikacija bezbedna.

Imejl sa sopstvenim domenom uliva poverenje u vaše klijente koji će vas kontaktirati i ističe vaš profesionalni odnos sa njima. Imaćete i kvalitetnu podršku, pristup raznim alatima i potpunu kontrolu nad vašim imejlom. A kod nas ćete dobiti i inteligentnu SPAM zaštitu od štetnih elektronskih poruka.

Koji je najlakši način za kreiranje imejl adrese?

Ukoliko koristite naše usluge – putem svog korisničkog profila. Kreirajte svoju profesionalnu imejl adresu tako što uđete u svoj korisnički profil, posetite sekciju Hosting nalozi –> Detalji -> Podešavanja imejl naloga (Detalji).

Tamo ćete u nekoliko koraka izabrati naziv vašeg poštanskog sandučeta, domen sa kojim ga želite povezati (ukoliko imate više od jednog domena), birate šifru i veličinu (kvotu) vašeg sandučeta – i to je sve!

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Više o kreiranju imejl naloga putem vašeg korisničkog profila u okviru SuperHosting.RS možete da saznate u članku Kreiranje i upravljanje poštom preko korisničkog profila.

6. Sajt vam je spreman? Promovišite ga!

Nakon što ste napravili svoj sajt i kreirali poslovnu imejl adresu, dolazi red i na drugi ključni deo – njegovo promovisanje. Sajt je krajnja destinacija do koje trebate odvesti svoju ciljnu grupu. Ali, kako bi svi znali da imate sajt, nije potrebno da on samo postoji.

Promovišite ga! Evo i nekoliko ideja kako to možete učiniti:

 • Napravite stranicu na društvenim mrežama;
 • Kreirajte informativni sadržaj i delite ga;
 • Reklamirajte ga na društvenim mrežama poput Facebook-a i Instagrama;
 • Utvrdite partnerstva sa odgovarajućim biznisima i njihovim sajtovima;
 • Ojačajte svoju poziciju na Google-u tako što ćete i tamo uložiti u reklamu;
 • Pratite statistike vašeg sajta pomoću Google Analytics-a;
 • Integrišite Facebook Pixel na vaš sajt kako biste ciljali na precizniju publiku i iskoristili mogućnosti retargetinga.

Niste u obavezi da započnete sa velikim budžetom. Važno je da ciljate na odgovarajuću publiku! Uz brz sajt sa povećanjem broja poseta i kvalitetnim sadržajem ćete se sve bolje rangirati u Google rezultatima.

I za kraj…

Često se susrećemo sa ljudima koji žele da izgrade svoj sajt, ali ih velika količina informacija, nepoznatih termina i ponuda buni. Zato ćemo rezimirati šta je potrebno kako biste imali sajt:

 1. Započnite sa određivanjem cilja vašeg sajta;
 2. Registrujte ime vašeg sajta, domen, pre nego što neko drugi to uradi;
 3. Izaberite na koji način ćete napraviti svoj sajt – sami ili uz pomoć profesionalaca;
 4. Izaberite odgovarajući hosting paket – mesto na kome će se vaš sajt nalaziti;
 5. Kreirajte profesionalnu imejl adresu kako biste komunicirali sa vašim klijentima brzo, zgodno i bezbedno;
 6. Promovišite svoj sajt kako bi stigao do pravilne publike!

I ne zaboravite – stojimo na vašem raspolaganju kako bismo vam pomogli u izboru odgovarajuće usluge. Imati sajt nikada nije bilo važnije, a ni lakše – zato nemojte odlagati, već počnite da radite na svom onlajn prisustvu već sada!


Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
5 1 глас
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре