Šta je CMS (Content Management System)?

Termin „CMS“ ste sigurno čuli ukoliko ste već odlučili da za svoj biznis napravite veb-sajt. CMS se spominje kao brzo i jednostavno rešenje, kako za ljude koji se prvi put susreću sa kreiranjem sajtova i nemaju iskustva u kodiranju, tako i za one iskusnije. Ali mnoge zbunjuje ova skraćenica i nisu sigurni šta ona u stvari predstavlja. U nastavku teksta ćemo vam pojasniti značenje CMS-a, kao i njegovu istoriju.

Najjednostavnije rečeno – CMS je jedan od načina kreiranja veb-sajtova

On predstavlja softverski alat koji vam omogućava da brzo i lako kreirate vaš veb-sajt, a zatim da upravljate njegovim sadržajem.

Malo duže pojašnjenje glasi ovako…

CMS je skraćenica od „Content Management System“ ili Sistem za upravljanje sadržajem. Najpopularniji predstavnik ovih sistema je WCMS tj. Web Content Management System. Ovo su CMS platforme namenjene za veb i predstavljaju gotovu veb aplikaciju. To znači da je prošla faze veb dizajna i razvoja softvera.

CMS platforma je gotov softverski proizvod koji predstavlja skup različitih programskih komponenti koje vode računa o različitim karakteristikama sistema, na primer veza sa veb serverom, veza sa bazom podataka, obrada i upravljanje sadržajem, sistem šablona za upravljanje prikazom, korisničke sesije, kreiranje, prepisivanje i usmeravanje URL adresa, administrativni paneli i još mnogo toga. Te veb platforme obično se sastoje od modulske konstrukcije realizacije programa koja omogućava prirodno dodavanje i ažuriranje njihovih karakteristika pomoću ekstenzija koje na različitim platformama imaju razne nazive – dodaci (plugins, add-ons), moduli, komponente.

Veb CMS platforme mogu biti napisane u različitim programskim ili skriptnim jezicima i mogle bi raditi sa različitim tipovima baza podataka. Najveći broj CMS-a je open source, baziran na PHP-u i koristi MySQL baze podataka. Opšti pregled popularnih CMS platformi i programskih jezika dostupan je na spisku sistema za upravljanje sadržajem koji obezbeđuje Wikipedia.

Sve veb CMS platforme su takođe veb aplikacije koje se mogu instalirati na server koji je najčešće hosting server.

Kratka istorija WCMS platformi

U početku beše www. World Wide Web ili Svetska komunikaciona mreža koju je 1990. godine osmislio Tim Berners-Li sa CERN instituta u Švajcarskoj. Prvobitno zamišljen kao sredstvo za razmenu naučnih podataka, ova mreža je u stvari sistem hipertekstualnih dokumenata koji se nalaze na internetu. Ovo je predstavljalo sam početak veb-sajtova. Oni su se temeljili na jednostavnom, statičkom prikazu i korisnici nisu mogli da utiču na prikazani sadržaj. To su bili samo HTML fajlovi i mogli su da prikazuju samo tekst. Od 1993. uvodi se mogućnost prikaza slika na veb-sajtu. U 1995. pojavio se CSS (Cascading Style Sheets) i dobija se mogućnost za stilizovanje i formatiranje HTML elemenata na sajtu. U periodu od 1995. do 1997. pojavljuje se CGI ili Common Gateway Interface koji je dozvoljavao dinamičko generisanje sadržaja na veb stranicama putem programskih i skriptnih jezika kao što su Perl, Python, PHP, ASP koji rade na nivou servera.

Zanimljivo: Ako želite da pogledate kako su popularni veb-sajtovi u početku izgledali možete pogledati ovde ili ako želite da pogledate arhivu sajtova koji više ne postoje možete pratiti ovaj link.

U narednim godinama dolazi do velikih promena zahvaljujući novim tehnologijama, među koje spada i DOM (Document Object Model). Razvijen u periodu od 1997. do 1998. omogućava da se HTML dokument prikazuje u vidu logičke strukture drveta sastavljenu od zasebnih objekata. Ovi objekti ili delovi sadržaja mogu se već menjati pomoću JavaScript-a (1995) i Ajax-a (1999) što je omogućilo upite koji ne zahtevaju ponovno učitavanje veb stranice.

Sve ovo je omogućilo promenu veb-sajtova iz statičkih u dinamičke. Sadržaj i njegov vizuelni prikaz dinamički su generisani u skladu sa korisnicima i njihovim preferencijama ili interakcijom sa veb stranicom. Samim tim, povećala se interakcija veb-sajta sa njegovim korisnicima i javila se potreba za redovnim kreiranjem i ažuriranjem sadržaja. Kako je to, ipak, jedan veliki posao koji ne može obavljati jedna osoba, javila se potreba da sadržaj menja više ljudi koji nisu toliko upoznati sa kodiranjem (npr. da marketing sektor postavlja nove promocije, ljudski resursi da postavljaju objave za nove poslove itd.).

Ovo je dovelo do nastanka i popularnosti CMS-a – sistema koji će omogućiti lako upravljanje sadržajem od strane više korisnika u isto vreme! Od 1995. do 1997. pojavili su se prvi ovakvi sistemi ali bili su zatvorenog koda i bili su namenjeni za internu upotrebu u raznim organizacijama i kompanijama.

Ubrzo nakon ovoga 1997/1998. softverska industrija pridaje pažnju sistemima otvorenog koda (Open Source). Otvoreni kod znači da je vlasnik originalnog koda (ujedno i vlasnik autorskih prava) obezbedio prava na obrazovanje, modifikaciju i distribuciju softvera širokoj publici i za sve svrhe.

Početkom 2000-ih pojavljuje se najveći broj WCMS platformi: Drupal 2000, WordPress 2003, Joomla! 2005. Što se tiče sistema za elektronsku trgovinu, oni su se pojavili skoro deceniju kasnije: Magento 2008, OpenCart 2010, WooCommerce 2011.

Najpopularnije CMS platforme

Najveći broj današnjih veb-sajtova koristi WordPress platformu (preko 35 %), 2,5 % koristi Joomla, a 1,6% koristi Drupal (Izvor: w3techs.org).

Većina popularnih i naširoko korišćenih veb sistema je otvorenog koda i mogu se besplatno koristiti: za kreiranje sajtova to su WordPress, Joomla! i Drupal, a za onlajn prodavnice Magento, OpenCart i PrestaShop.

CMS platforme za kreiranje sajtova takođe se mogu iskoristiti i za kreiranje onlajn prodavnica, uz korišćenje odgovarajućih dodataka: WooCommerce za WordPress, Virtuemart, HikaShop za Joomla i Drupal Commerce za Drupal.

Kako mogu da koristim ove platforme?

Sve popularne CMS platforme mogu se instalirati i koristiti na SuperHosting.RS. Možete ih instalirati na svom hosting nalogu u cPanelu ručno ili pomoću alata Softaculos.

Instaliranje CMS-a može biti izvršeno putem Softaculous-a u vašem cPanel-u.

WordPress je najčešće korišćen CMS. Ovu platformu možete vrlo brzo i lako instalirati i pomoću našeg specijalno razvijenog alata WordPress Manager by SuperHosting.

Sve veb CMS platforme imaju zajedničke karakteristike i glavne komponente:

  • administratorski panel;
  • interfejs za korisnike/grupe;
  • URL adrese koje su pogodne za SEO;
  • podrška za media fajlove, slike, video i audio;
  • editor za kreiranje, menjanje i objavljivanje sadržaja;
  • bazu podataka gde su smešteni podaci sajta;
  • sistem šablona i mogućnost menjanja prema svojim potrebama;
  • ažuriranja, ispravke grešaka, poboljšanja izvornog koda i nivoa zaštite;
  • dokumentacija za pomoć, zajednica pristalica, forumi itd;

Prednosti i mane korišćenja CMS-a:

CMS platforme imaju izvesne zajedničke mane i prednosti u poređenju sa sajtovima koji se kreiraju „od nule“.

Prednosti:

  • Brz i lak način za kreiranje veb-sajta;
  • Pogodno rešenje za Vaš prvi veb-sajt;
  • Upravljanje sadržajem na jednostavan način;
  • Minimalni troškovi za kreiranje i konfiguraciju (iako ćete možda morati da kupite dodatak ili temu po vašoj želji);
  • Neka rešenja već postoje sa CMS-om, tako da nećete morati da birate skriptni jezik, poslovnu logiku ili baze podataka;
  • CMS nudi spreman osnovni šablon za veb projekte koji se može dodatno prilagoditi za gotovo sve tipove veb-sajtova;
  • U razvoju CMS-a i veb standardima izvornog koda primenjene su dobre prakse i bezbednosni obrasci;
  • CMS se stalno ažurira i glavne komponente i njegov izvorni kod se redovno popravljaju;
  • Dodavanje novih funkcija u jezgro sistema moguće je putem dodataka i tema;
  • Velika zajednica i dokumentacija za pomoć podrazumevaju bolju saradnju u rešavanju uobičajenih problema pri radu sa sistemom;
  • Postoji velika verovatnoća da problem bude već rešen od strane drugog korisnika u zajednici.

Mane:

  • Može se javiti potreba za dodatnim razvojem kada se mora dodati posebna karakteristika koja nije deo CMS-a ili promena gotovog izgleda ili ažuriranje postojeće funkcije koja ne odgovara zahtevima i svrsi veb projekta.
  • Što je CMS složeniji, to je teže raditi s njim i teža je i pretenciozna podrška.
  • Sloboda dodavanja novih funkcija putem dodataka može dovesti do velikog broja instaliranih dodataka / modula. Previše dodataka može dovesti do usporavanja performansi CMS-a.

Izaberite svoj CMS za kreiranje sajta

Veliki broj sistema za upravljanje sadržajem za kreiranje i podršku veb-sajtova otežava vaš izbor. CMS platforme nude gotova rešenja veb projekata koja se mogu u velikoj meri modifikovati tako da udovolje potrebama i zahtevima gotovo bilo koje vrste veb-satova. Izaberite svoj CMS i pokrenite svoj veb projekat!


Sanja Dinić
Sanja Dinić
Sanja je deo korisničke podrške SuperHosting.RS-a. Voli i pse i mačke. Smatra da ako hoćeš nešto da dobro objasniš, treba da ga objasniš jednostavno. Ljubitelj tamnog piva i još tamnije kafe. Učenje stranih jezika joj nije bilo dovoljno zanimljivo, pa je prešla na programske.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре