Kako izabrati pravilan hosting za vaš sajt?

Kada počinjemo sa izradom sopstvenog sajta, uvek zadajemo sebi nekoliko pitanja:

  1. Kako će se zvati? Koji domen da izaberem?
  2. Pomoću koje platforme ću ga kreirati?
  3. Kakav hosting da izaberem?
  4. Da li ima razlike između hosting kompanija? Kako da izaberem pouzdanog hosting partnera na osnovu toga?

Često se desi da smo toliko zauzeti time kako će naš sajt izgledati i kako ćemo ga kreirati, da ne posvećujemo dovoljno pažnje ko će stajati u njegovoj osnovi, a tačnije – kakav hosting ćemo izabrati. Lakše razumemo ono što možemo da vidimo, pipnemo ili vizuelno zamislimo.

Pa, kako možemo zamisliti hosting? Kako možemo da razumemo šta ga čini kvalitetnim, odgovarajućim i pouzdanim? U nastavku odgovaramo na ova i još neka pitanja.

Ali, za početak:

Zašto postoji razlika između hosting provajdera?

Na prvi pogled hosting je prosto hosting – mesto gde se postavlja naš sajt. Ali, hajde da damo primer iz realnog života: ako je sajt vaš stan, onda je hosting zgrada, a hosting kompanija deo grada, komšiluk u kom se ona nalazi. Da li vam je, kada birate stan, svejedno u kakvom će se komšiluku nalaziti?

Svi znamo da je važno da pravilno procenimo gde ćemo živeti naspram naših potreba i planova, pa odgovaramo na sledeća pitanja:

  1. Da li je komšiluk uredan i prijatan?
  2. Da li je siguran? Da li je bezbedan za mene, moje bližnje i za sve što posedujem?
  3. Kakva je kultura komšiluka i, ako mi je potrebna pomoć, da li će neko biti tu za mene?
  4. Kakva je cena imovine i zašto je, u stvari, takva?

Isto kako ima razlike od komšiluka do komšiluka i treba pažljivo da procenimo u šta investiramo, tako ima razlike i od hostinga do hostinga. Ova usluga nije prosto garaža, mesto za čuvanje vašeg sajta. Ona je zbir:

  • Hardvera – fizičkog servera i njegovih parametara;
  • Softvera – operativnog sistema, kontrolnog panela, instrumenata i tehnologija;
  • Korisničke podrške – ljudskog faktora koji čini uslugu živom i još kvalitetnijom.

Zato ćemo zajedno sagledati šta sve čini jednu hosting uslugu kvalitetnom i pouzdanom:

#1 Visoki nivo korisničke podrške

Možda poistovećujete tehničku podršku sa korisničkom podrškom. Korisnička podrška je nešto više od prosto tehničke – uključuje držanje i način komunikacije. Još pri prvom kontaktu sa ekipom jedne kompanije je neophodno da se osećate:

  • Mirni, jer je neko tu za vas i želi da vam pomogne;
  • Sigurni, jer taj neko ima neophodna znanja i umeća da to i uradi;
  • Zadovoljni, jer su vaše potrebe dočekane uz razumevanje, negu i podršku.

Zato, nezavisno od toga da li je u pitanju hosting ili ne, recite „Da!“ samo partnerima u koji „znaju svoj zanat“ i ulivaju vam poverenje.

početak ⇑

#2 Danonoćni nadzor

Da uzmete hosting je vrlo lako: birate, plaćate i – gotovo! A šta kada se desi nešto neočekivano, nepoznato ili prosto izvan vaših kompetencija? Da li je neko tu da upravlja situacijom, makar to bilo i u 3 ujutru? Serveri ne spavaju, a samim tim i naša ekipa. Ona je tu da nadgleda situaciju 24/7.

Budimo iskreni – teško je imati odgovor na svako pitanje. Vaš posao je da se fokusirate na razvoj svog biznisa i zato je dobro da znate da postoji neko ko će vam čuvati leđa kada ne možete da odgovorite na neka tehnička pitanja.

početak ⇑

#3 Zaštita i bezbednost

Zaštita i bezbednost sajtova bi trebalo da bude prioritet broj 1 ne samo hosting kompanijama, već i vlasnicima sajtova. Bez bezbednosti ne možete očekivati potpuno poverenje.

Kako mi u SuperHostingu činimo sajtove sigurnim?

  • Zaštita protiv hakerskih napada
    Svakodnevno, kompleksan sistem SH Protect koji smo kreirali skenira sajtove klijenata za zlonamerne kodove, poboljšava parametre i pravila zaštite i na taj način sprečava buduće pokušaje hakovanja.
  • DDoS zaštita cele infrastrukture
    Svakog minut filtrira i procenjuje kvalitet saobraćaja na hostingu. Na ovaj način sprečavamo nad 95% zlonamernih pokušaja blokiranja usluge i pristupa sajtovima putem veštačkog saobraćaja. DDoS zaštita je uključena u sve SuperHosting.RS usluge.
  • Imejl zaštita protiv Bad Forwarders za sve klijente
    Zlonamerna prosleđivanja nemaju šanse pored našeg bezbednosnog sistema koji analizira i blokira svako sumnjivo imejl prosleđivanje.
  • Premium zaštita od SPAM-a i virusa
    Svi deljeni hosting paketi uključuju SPAM zaštitu. Ali, dodatna premium usluga čini čuda – automatski filtrira i blokira svaku SPAM poruku, tako da možete da zaboravite šta uopšte to znači.
  • Širok izbor SSL sertifikata
    Vrlo važan element kada je u pitanju bezbednost svakog sajta. Kod nas možete naći širok izbor SSL sertifikata za potrebe vašeg projekta. Povežite se sa nama ukoliko želite da vam pomognemo i zaštitite osetljive podatke svojih klijenata i posetilaca.
  • Dodatna zaštita vašeg korisničkog profila i kontrolnog panela
    Veštačka inteligencija koja otkriva svaki pokušaj neovlašćenog pristupa i obaveštava vas za isti.
  • Besplatni WordPress instrumenti za sve hosting naloge
    Putem WordPress Manager-a u cPanel-u možete da aktivirate sve dodatne zaštite na vaš WordPress sajt i podignete njegovu bezbednost na viši nivo.
  • Biblioteka puna korisnih saveta
    Naš SuperBlog i naša baza znanja predstavljaju riznicu informacija za povećanje bezbednosti sajtova i njihovih posetilaca.

početak ⇑

#4 Brzina učitavanja

Već smo pisali o tome zašto je brzina učitavanja sajta važna. Hosting igra vrlo važnu ulogu – on je u osnovi koja sadrži parametre i tehnologiju koja može dati vašem sajtu dodatne prednosti već na nivou servera.

Kako je to moguće? Putem:

  • SSD diskova na celoj infrastrukturi;
  • Keširajućih tehnologija – Memcached, Redis, SuperCache, OPCache;
  • Podrške najnovijih PHP verzija;
  • Neprekidnog obnavljanja softvera i hardvera, jer smo u koraku s tehnološkim razvojem.

početak ⇑

#5 Odgovarajući parametri i karakteristike

Kada želite, na primer, da kupite novi telefon, osim izgleda, cene, popularnosti i reputacije, obratićete pažnju i na njegove karakteristike. One su vrlo važan aspekt proizvoda i daju vam odgovor na pitanje da li proizvod odgovara vašim potrebama.

Isto tako je i sa hostingom.

Prema vašim ciljevima i planovima, napravićete sajt koji ima potrebu za određenim specifikacijama hosting usluge. Zahvaljujući njima svi procesi će se pokretati lako i uspešno – jer vaš sajt treba uvek biti onlajn. Ove karakteristike su:

  • Prostor na disku;
  • Procesorsko vreme;
  • Radna memorija (RAM);
  • Saobraćaj;
  • Broj datoteka i direktorijuma (Inodes);
  • Broj imejl sandučića, poddomena, parkiranih domena i sl.

Spisak je dug i pun tehničkih detalja. Ali, neka vas to ne plaši! Ako planirate da uzmete deljeni hosting i osećate se izbuljeno i zbunjeno čitajući ove specifikacije, sa željom da vam olakšamo smo kategorizovali pakete po kriterijumu „vrsta i veličina sajta“. Na ovaj način svaki paket daje informaciju o tome kakvoj vrsti sajta odgovara: lični sajt ili blog, sajt firme ili onlajn prodavnica.

početak ⇑

#6 Kontinuirani rad usluge (uptime)

99,9% kontinuiranog rada zvuči super, zar ne? Naravno, ovih 0,1% su tu za prevenciju i restartovanje servera. Na ovaj način se njihova amortizacija usporava, pa nam mogu još duže biti na usluzi.

A šta znači 99,9% kontinuiranog rada? Zahvaljujući kvalitetnoj hosting platformi, vreme preventive je svedeno na minimum, pa će samim tim vaši klijenti moći da pristupe vašem sajtu u svakom trenutku.

početak ⇑

#7 Rezervne kopije (backup)

Sajt bez bekapa? Iskustvo kaže da se, po Marfijevom zakonu i u najneočekivanijem trenutku, nešto može zabrljati – povratno ili bespovratno. Direktan put do „povratnog“ je oporavak arhive. Na ovaj način ćete vratiti svoj sajt u stanje u kom se nalazio u određenom trenutku.

Svi paketi na deljenom hostingu imaju zagarantovane rezervne kopije (bekape) koji vam daju više sigurnosti i smelosti kada eksperimentišete.

početak ⇑

#8 Opcije za kreiranje profesionalne elektronske pošte

Nema ničeg reprezentativnijeg od profesionalne komunikacije. Profesionalna elektronska pošta su vaši poslovni imejlovi – oni sadrže ime vašeg sajta (na primer, [email protected]). A u SuperHostingu možete ne samo da ih kreirate vrlo lako i brzo, već i da koristite neograničen broj profesionalnih imejl adresa.

početak ⇑

#9 Mogućnost razvoja vašeg projekta

Kada počinjete, potrebe vašeg sajta će moći da budu zadovoljene od usluga poput deljenog hostinga. Koliko se više vaš sajt i vaše onlajn prisustvo razvija, toliko će se povećavati i potreba za uslugom sa više mogućnosti.

Kako biste se bez problema razvijali, vaš hosting partner treba da ima na raspolaganju:

  • Više pakete postojeće usluge;
  • Odgovarajuće alternative za vaše potrebe.

Ko odlučuje koja od ove dve opcije je bolja? Naš SuperTim će detaljno analizirati performanse vašeg sajta i usmeriće vas ka odgovarajućem rešenju. Na taj način dobijate procenu eksperata, usmeravanje i pomoć prilikom promene.

početak ⇑

#10 Okean 🌊 pun pomoćnih informacija

Živimo u vremenu u kom je informacija najvredniji resurs. Zato na našem SuperBlogu i u našoj Bazi znanja možete naći stotine članaka o svemu što je povezano za sajtove i vaše digitalno prisustvo.

Godinama sakupljamo i strukturišemo vredne, korisne i bogate informacije. Zašto? Da bismo vas podržali na svakom nivou. Nezavisno da li tek počinjete, imate ili nemate iskustva u tehnologijama, izrađujete ili podržavate sajtove klijenata ili apsolutno sami radite na svom projektu – naći ćete odgovarajuće resurse i odgovore na vaša pitanja.

početak ⇑

Izbor hostinga je važan i odgovoran korak. On daje osnovu vašem digitalnom prisustvu. Zato uvek budite informisani kada treba da napravite izbor i uzmite u obzir sve koristi koje dobijate zauzvrat.


Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре