Uvek imajte Backup plan!

Korak 4 iz serije 7 jednostavnih koraka za poboljšanje bezbednosti vašeg sajta

<< PRETHODNI KORAK: Redovno obnavljajte vaše sisteme, teme i plaginove

Brzo smo stigli i do četvrtog koraka iz serije bezbednosti u SuperBlogu. Sada smo tri koraka bliže sigurnom prisustvu na mreži! Nakon što smo vas podsetili na zlatno pravilo da redovno ažurirate postojeće sisteme, teme i plaginove i nagovestili važnost Backup-ova, danas ćemo im posvetiti pažnju u potpunosti.

Mnogi ljudi potcenjuju potrebu za redovnim rezervnim kopijama sajta (Backup). U mnogim situacijama postojanje bekapa je bilo ključni trenutak za „život“ određenog sajta, pa čak i za poslovanje naših kupaca. Arhiva je rezervni plan koji vas spašava u trenucima zastoja i koji bi trebalo svakako da imate. A koliko je lako imati ga uvek – saznaćete u sledećim redovima.

Kada nam je neophodan bekap?

Slučajevi u kojima će vam biti potrebna rezervnakopija su mnogobrojni i razni, ali evo nekoliko najčešćih:

  • Nenamerno izbrisane/modificirane informacije (fajlovi ili njihovi delovi, baze podataka, nenamerno modificiran/izbrisan sajt).
  •  Ažuriranja sistema/teme/plagina koji su doveli do nepravilnog funkcionisanja sajta.
  • Zlonamerno napad i zaraza fajlova/baza podataka.

U svakom od gore navedenih slučajeva, nedostatak bekapa može dovesti do velikih gubitaka za vas, vaše preduzeće, pa čak i vaše kupce.

Imajte na umu da su backup-ovi sastavni deo hosting usluga. Ako za svoje projekte odaberete VPS, obratite pažnju na dodatna backup rešenja koja treba da obezbedite.

Koliko često treba da radimo bekapu?

Važno je ne samo imati arhivu, već i da bude dovoljno nova. Ako imate rezervnu kopiju sajta od pre godinu dana, ona vam verovatno neće biti od koristi.

U zavisnosti od vrste sajta, koliko se intenzivno menjaju podaci na njemu i koliki je problem gubitka određenih podataka, moramo proceniti koliko često je neophodno da pravimo arhivu.

Ako je vaš sajt statični blog u kojem se informacije menjaju nekoliko puta godišnje, onda nije problem napraviti bekap jednom u nekoliko meseci.

Ako je vaša veb lokacija interaktivni sistem ili onlajn prodavnica u kojoj se promena podataka vrši svakog minuta, a gubitak podataka je neprihvatljiv, ispravno je napraviti backup čak i nekoliko puta dnevno.

Zlatno pravilo: Učestalost pravljenja backup-ova treba da bude takva da vam gubitak podataka do poslednje arhive ne predstavlja nikakav problem.

Kako da generišem bekap?

Samo generisanje bekapa se može obaviti na različite načine u zavisnosti od toga šta imate. Evo nekoliko često korišćenih načina:

1. Kroz kontrolnu tablu vašeg hosting naloga (cPanel) – Ovo je verovatno najlakši način za brzo generisanje arhive koja sadrži fajlove i baze podataka.

2. Ručno kopiranje fajlova i baze podataka – Ako nemate mogućnost generisanja bekapa putem svog hosting panela, to možete učiniti ručno. Kako bi bekap bio potpun, on mora da sadrži kako fajlove sajta, tako i bazu podataka (ako koristi istu). Možete kopirati fajlove putem FTP-a, a baze podataka možete, na primer, kopirati preko phpMyAdmin-a.

Savet: SuperAlat Backup Manager by SuperHosting u cPanel-u je vaš sigurni Backup plan! Uz samo nekoliko klikova vraćate prethodnu verziju sajta i/ili preuzimate kompletnu arhivu sadržaja. Samo odaberite datum iz kalendara! Možete čak i oporaviti fajlove, direktorijume i baze podataka različitih datuma.

Gde se čuvaju rezervne kopije?

Arhive moraju biti smeštene na mesto različito od naloga na kome je razpoložen vaš sajt.

Na taj način ćete znati da čak i ako se nešto dogodi vašem nalogu, to neće uticati na backup-ove koje imate.

Preporučljivo je da backup-ove čuvate lokalno na vašem računaru ili koristite zasebnu storage uslugu skladiranja (pCloud, Google Drive, Dropbox, itd.).

A kada ste poslednji put napravili Backup vašeg sajta?

Već ste naučili koliko je važno da uvek imate backup, kao i koji alat je vaša prva pomoć za to (a i štedi vam puno vremena i truda). Stoga osigurajte svoje onlajn prisustvo, napravite kompletnu arhivu i ne zaboravite da testirate Backup Manager by SuperHosting!


Irena Dojčinov
Irena Dojčinov
Irena je deo korisničke podrške SuperHosting.RS-a. Njena Supermoć leži u njenoj stalnoj želji da nauči nove stvari. Za nju ne postoje nemogući zadaci ili pak teške teme za blog. Ona veruje da čak i ona najsloženija pitanja imaju jednostavan odgovor i uvek je spremna da pomogne.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре