Uvek imajte plan B uz Backup Manager by SuperHosting

Razmišljajući o tome kako dalje da unapredimo svoje usluge i šta bismo to dodatno mogli da vam predstavimo, a što bi vama, našim krajnjim korisnicima, olakšalo svakodnevan rad na hosting nalogu, izbor je pao na BackupManager by SuperHosting. Ovaj koristan alat možete naći u okviru cPanel sekcije SUPERHOSTING TOOLS.

Upravljanje arhiviranim sadržajem predstavlja jedan od najkompleksnijih, a istovremeno najvažnijih aspekata rada na održavanju onlajn projekata na hosting nalogu.

Kada može da mi zatreba backup?

Ima mnogo različitih razloga iz kojih vam backup može zatrebati. Neki od najčešćih su:

  • Slučajno izbrisana i/ili promenjena informacija (na primer: fajlovi ili baze podataka);
  • Ažuriranje sistema/tema i plugin-ova koji mogu dovesti do nepravilnog rada sajta;
  • Zlonamerni napad koji može zaraziti fajlove i/ili baze podataka.

U svakom od gorenavedenih slučajeva nedostatak backup-a može dovesti do gubitka za vas, vaš biznis i vaše klijente.

Tu vam u pomoć priskače BackupManager. Ovaj alat smo razvili sa namerom da vam, uz samo nekoliko klikova tasterom miša, omogućimo preuzimanje i/ili povraćaj fajlova, direktorijuma i/ili baza podataka iz prethodno sačuvanih (rezervnih) kopija (eng. backup). Ne samo da možete izabrati koje to podatke želite da preuzmete i/ili povratite iz backup arhive, već i od kojeg datuma. Arhive koje su vam na raspolaganju, a iz kojih možete povratiti i/ili lokalno preuzeti željeni sadržaj, se automatski generišu na sedmičnom nivou. Njihov broj zavisi od izabranog hosting paketa.

Važno je napomenuti da celokupan backup sadržaj čuvamo na bezbednom i potpuno odvojenom (nezavisnom) serveru.

Kako to izgleda u praksi:

Recimo da želite da povratite veb-sajt hostovan na vašem nalogu u stanje od pre tri dana (kada je sve radilo kako treba). Kako biste to učinili, obično je potrebno povratiti dve različite stvari – fajlove sajta i bazu podataka (ukoliko sajt koristi bazu podataka).

U delu BackupManager-a, naslovljenom sa „Povraćaj informacija iz bekapa“ izaberite željeni datum od kojeg želite da povratite sadržaj. Zatim je u polje ispod potrebno uneti putanju do foldera odakle se vaš sajt učitava. Možete da povratite i nekoliko fajlova tako što ćete dodati putanju do jednog fajla, zatim kliknuti mišem na znak „+“ desno od navedene putanje, pa uneti putanju do drugog i svakog sledećeg fajla. Tokom procesa povraćaja, sav postojeći sadržaj fajlova biće zamenjen njihovom verzijom od izabranog datuma. Fajlovi koji su dodati nakon izabranog datuma će biti sačuvani.

Isto se odnosi i na povraćaj sadržaja baze (baza) podataka. Moguće je, na primer, povratiti fajlove sajta od jednog, a bazu podataka od nekog drugog datuma. U listi pod nazivom „Postojeće“, sa leve strane, videćete spisak trenutno dostupnih baza podataka na hosting nalogu. Baza (baze) podataka izabrana za povraćaj će se prikazati u listi naslovljenoj „Za povraćaj na prethodno stanje“, sa desne strane. Postojeći sadržaj baza podataka će biti zamenjen njihovom verzijom od izabranog datuma, a sve izmene načinjene nakon odabranog datuma biće izgubljene.

Moć BackupManager-a se možda ponajviše ogleda u tome što je uz pomoć njega moguće preuzeti rezervnu kopiju čitavog hosting naloga (tzv. sistemsku kopiju) od željenog datuma. Ova kopija podrazumeva sve fajlove sajtova hostovanih na vašem hosting nalogu, kao i baze podataka, imejlove, imejl prosleđivače (email forwarders) i imejl filtere.

Sada, kada znate koliko vam ovaj alat može biti od pomoći, ne oklevajte da ga isprobate prvom prilikom. Sigurni smo da će vam, nakon što ga budete koristili, strah koji ste imali od upravljanja arhiviranim sadržajem izgledati bezrazložan.


Pročitaj više: Backup manager by SuperHosting

Aleksandar Petrović
Aleksandar Petrović
Ekonomista, predavač, IT entuzijasta... Za sebe misli da mu od ruke bolje idu brojevi nego reči. U neprestanoj donkihotovskoj borbi za dokazivanjem da Jack of all trades može biti master of some. Filozofiju na stranu, Aleksandar uživa u saznanju da je nekom pomogao - i trudi se da što više uživa.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре