Redovno obnavljajte vaše sisteme, teme i plaginove

Korak 3 iz serije 7 jednostavnih koraka za poboljšanje bezbednosti vašeg sajta

<< PRETHODNI KORAK: Zašto da NE koristite 123456, qwerty, test za svoju lozinku

Serija o sigurnosti na našem SuperBlogu je u punom jeku!

U prethodnom koraku smo vam pričali o tome koje vrste lozinki treba izbegavati i kako odabrati odgovarajuću lozinku. Danas nastavljamo sa još jednim savetom za povećanje sigurnosti vašeg sajta.

Uvek ažurirajte svoje sisteme, aplikacije, teme i dodatke! Ovo je jedan od najuspešnijih i najsigurnijih načina da povećate pouzdanost vašeg sajta.

Preko 70% uspešnih pokušaja hakovanja internet stranica uspeva zbog ranjivosti u zastarelim verzijama dodataka, tema, aplikacija ili sistema. 

Preporučujemo da na nedeljnom nivou proveravate da li su dostupne nove verzije svih sistema, aplikacija, tema i dodataka koji koristite.

Kada imate puno sajtova i dodataka, mogućnost da aktivirate automatsko ažuriranje će vam uštedeti dosta vremena i ručnog rada. Ako koristite WordPress, manja ažuriranja će automatski biti izvršena.

Razlika između manjeg i većeg ažuriranja

Kada je u pitanju numerička verzija nekih CMS-ova, kao što su WordPress ili Joomla!, mogu se razlikovati dve glavne vrste – glavne, veće verzije kao što su 1.0.x, 2.5.x, 3.1.x i manje verzije kao što su 1.0.1, 2.5.2 , x.x.9 i tako dalje. Glavne verzije sadrže nove funkcije i poboljšanja jer su neke promene u sistemu nespojive sa starijim verzijama. Manje verzije sadrže zakrpe i sigurnosne popravke koje nisu prisutne u glavnim verzijama.

Uprkos redovnim obaveštenjima, kada se ažuriranje tiče glavne verzije sistema kao što je WordPress 5.0, Joomla! 5.0 najbolje je da sačekate neko vreme pre nego što instalirate i krenete sa korišćenjem najnovije verzije. Sačekajte dok glavna verzija ne bude podržana od strane manjih verzija (subverzija) kao što je 5.0.1, a zatim je ažurirajte. Obično glavne verzije sadrže još uvek neotkrivene bezbednosne greške i nedostatke koje će se kasnije otkloniti u sledećim (manjim) verzijama.

Najbolje je ažurirati CMS čim se objavi nova subverzija

Veoma je važno da se istovremeno ažuriraju i svi instalirani dodaci, moduli, proširenja i teme iz razloga što ova ažuriranja prate i verzije CMS-a.

SAVET: Kad ste previše zauzeti za ažuriranje, zapišite to u beleškama. Ako nemate specifičnu beležnicu za sajt, napravite je i zapišite sve korake za povećanje nivoa sigurnosti vašeg sajta!

Uvek je dobra ideja da napravite bekap vašeg sajta pre ažuriranja!

Ako se spremate da ažurirate sistem/temu/plagin na glavnu verziju, najbolje je da napravite bekap svih datoteka i baza podataka na vašem sajtu. Inače, ako ažuriranje dovede do nepredviđenih smetnji u radu sajta, povratak na prethodno stanje neće biti brz.

Ako koristite WordPress, i morate da povratite sadržaj sajta nakon ažuriranja, možete da koristite alatku WordPress Manager dostupnu u cPanelu. U okviru opcije Povrati iz bekapa možete da povratite datoteke i/ili bazu podataka WordPress sajta sa samo nekoliko klikova odabirom rezervne kopije koju generiše sistem sa određenim datumom/vremenom pre ažuriranja.

Bonus:

Kada je dostupna nova verzija nekog sistema, aplikacije, teme ili dodatka, programeri obično objavljuju dokument sa sadržajem promena koje su učinjene na oficijalnoj stranici proizvoda.

Potražite opciju da se pretplatite na obaveštenja od strane kompanije čije proizvode koristite i budite u toku sa najnovijim vestima.

Da li ste već započeli ažuriranje? Pisali smo o važnosti ažuriranja svih dostupnih sistema, aplikacija, tema i dodataka, kako pratiti najnovija izdanja i praviti bekap sajta pre ažuriranja. Što nas vodi do sledećeg koraka u poboljšanju sigurnosti… Očekujte ga uskoro!


Božidar Elenkov
Božidar Elenkov
Božidar je deo SuperPodrške i sa zadovoljstvom odgovara na sva vaša pitanja. On spremno dočekuje nove izazove, a inspiriše ga pozitivan feedback klijenata.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре