Test ubrzanja WordPress sajtа – Rezultati i grafički prikaz

Klijenti nas često kontaktiraju tražeći savet kako da poboljšaju brzinu učitavanja svog sajta. Jedna od najuspešnijih metoda efikasnog ubrzavanja koju najčešće preporučujemo je omogućavanje keširanja na sajtu.

Brzo učitavanje je važno za bilo koju vrstu veb-sajta. Poslovni veb-sajt predstavlja prezentaciju preduzeća na Internetu i njegovo brzo učitavanje je jedna od ključnih karakteristika. Bez obzira na to kako posetioci dolaze na veb-sajt – Facebook, Google, preporuka sa drugog sajta ili nešto treće, brzo učitavanje je prva stvar koja će ih impresionirati i zadržati. Od ovog prvog kontakta sa sajtom zavisi da li će posetioci i potencijalni kupci ostati ili potražiti sajt konkurencije.

Malo više o značaju brzine sajta smo pisali u jednom od prethodnih članaka: Zašto je brzina sajtova važna?

Da bismo zaista mogli da pokažemo prednosti metode ubrzanja pomoću keširanja, izveli smo testove na veb-sajtu kompanije koja koristi paket SuperHosting. Veb-sajt ima standardnu WordPress instalaciju i preko 20 aktivnih dodataka, izabranih iz kategorija za korporativne tipove sajtova: page-builder, obrada slika, slajder, višejezičnost, društvene mreže, kontakt forma, SEO podešavanja, ubrzanje pomoću keširanja, poboljšanje sigurnosti i još mnogo toga.

Odlučili smo da izmerimo i uporedimo vreme učitavanja sajta i „vreme do prvog bajta“ – TTFB (time to first byte). Ovo su dve osnovne metrike brzine veb-sajta koje se uzimaju u obzir u pretraživačima i alatima za testiranje veb-sajtova (kao što su pagespeed, gtmetrix i drugi).

Obavili smo benchmark testove da bismo ispitali ubrzanje u različitim konfiguracijama.

U tu svrhu koristili smo:

  • Hosting nalog sa paketom SuperHosting
  • WordPress + 20 aktivnih dodataka

Napravili smo testove sa:

  • Različitim PHP verzijama – 5.6, 7.1, 7.2, 7.3.
  • Memcached/Redis (keširanje na nivou aplikacije)
  • SuperCache (keširanje na nivou servera)

U ovom članku ćemo predstaviti izmerena vremena učitavanja WordPress sajta – pre i posle primenjenog ubrzanja pomoću SuperCache-a.

Rezultati u grafikonima i procentima ubrzanja sajta

Rezultati upoređuju vreme učitavanja veb-sajta i vreme do prvog bajta sa servera u različitim verzijama PHP-a (load time/ttfb). Rezultati su izmereni bez upotrebe keširanja u brauzeru.

U ovom grafikonu mi merimo vreme učitavanja i TTFB WordPress stranice sa različitim PHP verzijama, ali bez upotrebe tehnologija keširanja.

PHP 7.3: 750/190 milisekundi

Čak i bez omogućenih tehnologija keširanja, performanse PHP 7.3 su veoma dobre – potrebno je upola manje vremena u odnosu na prethodne verzije.

Sledeći grafikon prikazuje vremena učitavanja za veb-sajt u različitim PHP verzijama i kada je aktiviran samo SuperCache.

PHP 7.3 + SuperCache: 580/10 milisekundi

Pri aktivaciji SuperCache sa PHP 7.3, vreme do prvog bajta sa servera iznosi ~ 10 milisekundi, a ukupno učitavanje traje 580 milisekundi.

Sledeći grafikon prikazuje vremena učitavanja veb-sajta u različitim PHP verzijama, zajedno sa W3TC dodatkom i aktiviranom Memcached/Redis i SuperCache tehnologijom keširanja.

PHP 7.3 + SuperCache + Memcached/Redis: 490/10 milisekundi

Pri aktivaciji SuperCache sa PHP 7.3 i dodatne tehnologije za keširanje Memcached/Redis, vreme do prvog bajta sa servera je ponovo ~ 10 milisekundi, a potpuno učitavanje sajta je umanjeno na 490 milisekundi.

Najbolji rezultati se postižu korišćenjem PHP 7.3 + Memcached/Redis + SuperCache.

Rezimirajmo rezultate

Ovo su rezimirani rezultati od aktiviranja veb akceleratora SuperCache: Vreme do prvog bajta (TTFB) je smanjeno za 99%, a ukupno učitavanje sajta je ubrzano više od 30%.

Keširanje na nivou aplikacije (Memcached/Redis)

Keširanje na nivou aplikacije može da se koristi zajedno sa keširanjem na nivou veb-servera. Kada se keširanje vrši na nivou aplikacije, štedi se veliki deo dinamički generisanih informacija. Ovo se odražava na ubrzano učitavanje na stranici i smanjeno korišćenje serverskih resursa.

Pre nego što se generiše konačni HTML kod koji kešira SuperCache, na sajtu se izvršavaju unutrašnji procesi koji obrađuju podatke i kod. Rezultati tih unutrašnjih procesa mogu se keširati tehnologijama na nivou aplikacije tako da se HTML kod može brže generisati.

Memcached ili Redis se može aktivirati preko cPanela -> SuperHosting alati -> Memcached Manager i Redis Manager.

Vreme učitavanja sajta i veb instrumenti za testiranje sajtova

Spomenuto vreme se meri na test sajtu na kome je instalirano i aktivirano preko 20 dodataka. Svi dodaci se nalaze na listi najčešće korišćenih WordPress dodataka od strane naših klijenata. Međutim, vreme i krajnje ubrzanje svakog sajta mogu varirati u zavisnosti od pruženih podataka ispitivanja. Na test sajtu nije primenjena dodatna optimizacija kako bi se postigao visok uspeh u alatima za testiranje sajta kao što su pagespeed, gtmetrix i još mnogo toga. Primena takve optimizacije dodatno će poboljšati rezultate. Ali za potrebe našeg merenja, koristili smo samo tehnologije keširanja kako bismo videli čistu korist njihovog korišćenja.

Akcelerator SuperCache radi izvan WordPress-a, nije njegov dodatak. Njegova tehnologija ubrzanja je keširanje gotovog HTML koda na stranici. Ova tehnologija ubrzava učitavanje sajta i drastično smanjuje vreme do prvog bajta (TTFB), ali brzina učitavanja je samo jedna od mnogih metrika koje se testiraju u alatima za testiranje brzine stranica. Ostale metrike koje određuju rezultat u ovim veb alatima su: koliko su dobro optimizovane slike, male veličine i kompresovane, da li je CSS i JavaScript kod kompresovan (minify), da li se koristi keširanje brauzera, da li resursi blokiraju i usporavaju prikazivanje stranica, previše zahteva servera i još mnogo toga. Ako su svi elementi veb-sajta koji se testiraju u datom alatu maksimalno optimizovani, rezultat će biti još znatno bolji.

SuperCache Manager 🚀

SuperCache Manager je super-alat koji napravili specijalno za naše klijente koji žele da ubrzaju svoj sajt.

SuperCache je veb akcelerator koji kešira dinamički i statički sadržaj sajta. Keširanje se vrši na nivou servera (za razliku od Redis i Memcached koji keširanje vrše na aplikativnom nivou).

Jednom kada se sačuvaju informacije koje su generisane na dinamičan način (keširaju), to će predstavljati statički sadržaj koji se brže isporučuje korisnicima veb stranice bez čekanja i odgađanja.

Aktivacija SuperCache alata

SuperCache Manager je dostupan na našem paketu SuperHosting.

Aktivacija SuperCache se vrši preko kontrolnog panela cPanel -> SuperCache Manager. Nakon što aktivirate SuperCache, potrebno je da se konfiguriše u skladu sa specifikacijama sajta za koji će da radi. Pogledajte detaljne informacije o aktiviranju i podešavanjima SuperCache-a:

Naš alat za ubrzanje SuperCache se neprestano razvija. Od početka smo uveli nekoliko ažuriranja i poboljšanja koja ga čine još boljim i efikasnijim.

I za kraj: top 3 saveta za brži WordPress sajt

  • Aktivirajte najnoviju verziju PHP za Vaš sajt. Nove verzije PHP-a mnogo su sigurnije i brže u odnosu na prethodne verzije. Možete da aktivirate novu PHP verziju preko alata PHP Manager u cPanelu.
  • Aktivirajte tehnologije keširanja za veb-sajt. Ove tehnologije će, pored smanjenja TTFB-a, ubrzati ukupno učitavanje sajta. Možete omogućiti keširanje na nivou aplikacije putem WordPress Managera u cPanelu. Keširanje na nivou veb servera može se omogućiti preko SuperCache Manager-a u cPanelu.
  • Koristite odgovarajuću uslugu hostinga na ALL SSD. Brža obrada podataka i veliki broj istovremenih operacija na SSD diskovima ubrzavaju učitavanje veb-sajtova.

Sanja Dinić
Sanja Dinić
Sanja je deo korisničke podrške SuperHosting.RS-a. Voli i pse i mačke. Smatra da ako hoćeš nešto da dobro objasniš, treba da ga objasniš jednostavno. Ljubitelj tamnog piva i još tamnije kafe. Učenje stranih jezika joj nije bilo dovoljno zanimljivo, pa je prešla na programske.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре