Redis: Vežite se, polećemo!

Ako ste čitali naš prethodni članak o Memcached alatu, verujemo da niste propustili informaciju o važnosti brzine učitavanja sajta. Mnoga istraživanja dokazala su direktnu korelaciju između brzine učitavanja sajta i pozitivnog korisničkog iskustva. U današnje vreme, sa svakodnevnim napretkom na polju IKT-a (informaciono-komunikacionih tehnologija), ovo postaje sve važnije. U vremenu kada je maltene sve postalo instant dostupno, a zadovoljstvo korisnika u fokusu digitalnog poslovanja, nedovoljno dobre performanse sajta su jednostavno rečeno stranputica kojom niko ne želi da ide.

Mi iz SuperHosting.RS se trudimo da pariramo ovim izazovima tako što svojim klijentima nudimo alate za ubrzavanje performansi njihovih sajtova. Ovog puta upoznajemo vas sa Redis (REmote DIctionary Server) servisom.

Šta je to Redis?

Redis je projekat otvorenog koda, multifunkcionalne namene, koji može služiti za skladištenje podataka, za njihovo keširanje, ali i kao medijum za prenos poruka između odgovarajućih protokola pošiljaoca i primaoca poruke. U ove svrhe, Redis koristi radnu memoriju (RAM) kao resurs. Ono što je od značaja za našu priču ovde jeste njegova mogućnost da kešira podatke.

Redis možete naći u našem cPanel-u u odeljku SUPEHOSTING SPEED-UP

Da podsetimo, keširanje predstavlja proces čuvanja određenih podataka u radnoj memoriji (RAM). Koji se to podaci čuvaju? Ima smisla čuvati sve one podatke koji se ne menjaju često i kojima pristupa veliki broj korisnika. Proces keširanja započinje prvim pristupom takvom podatku koji se zatim smešta u tzv. „keš memoriju“. Sledeći zahtev za istim podatkom biće brže obrađen, jer će upravo zahvaljujući mehanizmu keširanja, podatak biti pronađen u „keš memoriji“ umesto da se isti pretražuje u nekoj bazi podataka. Samim tim povratna informacija, kao odgovor na zahtev, biće brže dostavljena. Sve ovo se dešava u pozadini, a manifestuje bržim odzivom na korisnikov upit, time povećavajući njegovo zadovoljstvo vašim sajtom.

Za razliku od Memcached, Redis podržava više tipova strukture podataka. Pored jednostavnih stringova, Redis takođe može čuvati i različite vrste nizova i objekata (list, set, hash, HiperLogLogs i druge). Redis je podržan u svim PHP verzijama.

U kombinaciji sa nekom od PHP verzija (7.0 i novijim) i ALL SSD tehnologijom implementiranoj na našim serverima, vaš sajt će se učitavati Super brzo!

Kako ga aktivirati?

Pre nego što aktivirate Redis keširanje, proverite da li je na vašem hosting nalogu aktiviran PHP-ov modul redis. Da uradite ovo, idite u cPanel -> PHP Manager by SuperHosting, sekcija „Podešavanje PHP modula“.

Sada možete aktivirati Redis uz samo nekoliko klikova u cPanel-u, tačnije iz menija Redis Manager by SuperHosting. Izaberite veličinu RAM memorije koja će biti opredeljena za Redis, a zatim kliknite na dugme „Sačuvaj i aktiviraj“.

Nakon ovoga, potrebno je da aktivirate Redis i u podešavanjima vašeg veb-sajta. Najveći broj popularnih CMS-a (WordPress, Joomla!, Drupal, itd.) podržava Redis. Za neke od njih možete pogledati uputstva i u našim člancima za pomoć.

Kao i Memcached, ovaj alat se ne naplaćuje dodatno. Redis je dostupan i uključen u cenu naših hosting paketa SuperPro i SuperHosting!

Nadamo se da će Redis alat za keširanje doprineti još boljem korisničkom iskustvu posetiocima vašeg sajta. Očekujemo da čujemo vaše utiske!


Aleksandar Petrović
Aleksandar Petrović
Ekonomista, predavač, IT entuzijasta... Za sebe misli da mu od ruke bolje idu brojevi nego reči. U neprestanoj donkihotovskoj borbi za dokazivanjem da Jack of all trades može biti master of some. Filozofiju na stranu, Aleksandar uživa u saznanju da je nekom pomogao - i trudi se da što više uživa.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре