Još brži veb projekti uz PHP 7.3!

Skoro će godinu dana otkako je zvanično postala dostupna najnovija verzija programskog jezika PHP. Ove nedelje pisaćemo o najbitnijim novinama koje nam je ova verzija donela. Ono što je od značaja za vas, naše drage klijente, jeste da vam i ova PHP verzija (kao i sve prethodne, zaključno sa verzijom PHP-a 5.2, kao najstarijom podržanom na našim serverima) stoji na raspolaganju u okviru bilo kojeg od naših paketa hosting usluga.

Nakon iskoraka sa PHP-om 7.0 u odnosu na PHP verzije 5.x, ovaj programski jezik je nastavio da se razvija kroz verzije 7.1 i 7.2, koje su nam donele značajna poboljšanja kada je reč o performansama i povećanoj bezbednosti PHP aplikacija. Aktuelna verzija 7.3 dolazi sa brojnim novim, zanimljivim poboljšanjima i funkcionalnostima.

PHP 7.3 je dostupan na svim SuperHosting.RS hosting serverima.

Šta nam je novo doneo PHP 7.3?

Neke od najznačajnijih novina i poboljšanja koje nam je doneo PHP 7.3 bi bile:

  • Poboljšane performanse:
    Po relevantnim uporednim testovima (eng. benchmarks) najnovija verzija PHP-a čini se znatno bržom i boljih performansi kada je reč o angažovanju resursa (hardvera) u odnosu na prethodnu:

https://github.com/nikic/PHP-Parser/issues/349#issuecomment-277518336
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=PHP-7.3-Performance-Benchmarks
https://github.com/php/php-src/pull/3165#pullrequestreview-100399813

  • Predstavljena je nova is_countable() funkcija
  • Ovo je i prva PHP verzija koja podržava SameSite atribut (eng. ‘SameSite’ cookie attribute) prilikom kreiranja PHP „kolačića“ . Njegovom implementacijom predupređuje se potencijalna opasnost od izloženosti tzv. CSFR zloupotrebama na sajtu, odnosno u veb-aplikaciji. Ovaj mehanizam precizira da se konkretan „kolačić“ (eng. cookie) šalje samo uz zahteve ka serveru inicirane sa istog domena. Na ovaj način aplikacija/veb-sajt je u stanju da prepozna i odbije da izvrši klijentski zahtev koji dolazi sa udaljene ili neproverene lokacije, ponašajući se kao korisnikov veb-pretraživač (eng. browser). Opisani atribut polako ali sigurno postaje Web standard, a neki od najčešće korišćenih veb-pretraživača, kao što se npr. Chrome, Firefox, ili Edge ga već neko vreme podržavaju.
  • Otpočelo se sa primenom fleksibilnih Heredoc i Nowdoc sintaksi.
  • Promene u samom funkcionalnom jezgru (eng. core) PHP-a. Naime, prešlo se sa korišćenja PCRE na noviju PCRE2 biblioteku. Funkcionalnosti i sâm kôd PHP-a su ostali netaknuti s obzirom da su nove opcije dodate samo interpreteru izraza (stara PCRE i nova PCRE2 sintaksa za regularne izraze).
  • Izostavljene su neke prevaziđene funkcije, kao što su npr. image2wbmp(), fgetss() i druge. Čitav spisak uklonjenih funkcija iz PHP verzije 7.3 možete pogledati ovde.

Kompletan pregled svih promena koje nam je doneo PHP 7.3 možete videti ovde.

WordPress i PHP 7.3

U trenutku pisanja ovog članka, poslednja stabilna verzija WordPress-a bila je 5.2.4 i ona je u potpunosti kompatibilna sa PHP-om 7.3. Pre nego što pređete na PHP 7.3 na svom WordPress sajtu, proverite da li svi dodaci (eng. plugins) i tema koju koristite na svom WP sajtu podržavaju ovu verziju PHP-a.

Aktivacija PHP-a 7.3 samo jednim klikom iz PHP Manager-a

Ukoliko koristite neki od naših paketa usluga deljenog hostinga, možete aktivirati PHP 7.3 iz cPanel-a > PHP Manager by SuperHosting.

Savet: Pre nego što pređete na PHP 7.3, možete testirati performanse svog sajta i njegovih komponenti tako što ćete kreirati njegovu „radnu verziju“ (eng. staging copy) u cPanel-u. Ukoliko se radi o nekom CMS sajtu (WordPress, Magento, OpenCart, PrestaShop, itd.) instaliranom preko Softaculous-a, ovo možete jednostavno i brzo uraditi i odatle.
Nakon kreiranja „radne verzije“ sajta, možete aktivirati PHP 7.3. Tada možete sprovesti testiranja i proveriti da li sve funkcioniše kako treba sa novom PHP verzijom. Ukoliko aktivirate PHP 7.3 direktno na aktivnom sajtu (bez prethodnog testiranja u okviru njegovog „radnog“ okruženja) i primetite da određene stvari ne funkcionišu kako bi trebalo, uvek se možete vratiti „korak unazad“ na stariju verziju PHP-a posredstvom PHP Manager by Superhosting alata dostupnog u vašem cPanel-u.


Aleksandar Petrović
Aleksandar Petrović
Ekonomista, predavač, IT entuzijasta... Za sebe misli da mu od ruke bolje idu brojevi nego reči. U neprestanoj donkihotovskoj borbi za dokazivanjem da Jack of all trades može biti master of some. Filozofiju na stranu, Aleksandar uživa u saznanju da je nekom pomogao - i trudi se da što više uživa.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре