Press enter to see results or esc to cancel.

Još brži veb projekti uz PHP 7.3!

Skoro će godinu dana otkako je zvanično postala dostupna najnovija verzija programskog jezika PHP. Ove nedelje pisaćemo o najbitnijim novinama koje nam je ova verzija donela. Ono što je od značaja za vas, naše drage klijente, jeste da vam i ova PHP verzija (kao i sve prethodne, zaključno sa verzijom PHP-a 5.2, kao najstarijom podržanom na našim serverima) stoji na raspolaganju u okviru bilo kojeg od naših paketa hosting usluga.

Nakon iskoraka sa PHP-om 7.0 u odnosu na PHP verzije 5.x, ovaj programski jezik je nastavio da se razvija kroz verzije 7.1 i 7.2, koje su nam donele značajna poboljšanja kada je reč o performansama i povećanoj bezbednosti PHP aplikacija. Aktuelna verzija 7.3 dolazi sa brojnim novim, zanimljivim poboljšanjima i funkcionalnostima.

PHP 7.3 je dostupan na svim SuperHosting.RS hosting serverima.

Šta nam je novo doneo PHP 7.3?

Neke od najznačajnijih novina i poboljšanja koje nam je doneo PHP 7.3 bi bile:

  • Poboljšane performanse:
    Po relevantnim uporednim testovima (eng. benchmarks) najnovija verzija PHP-a čini se znatno bržom i boljih performansi kada je reč o angažovanju resursa (hardvera) u odnosu na prethodnu:

https://github.com/nikic/PHP-Parser/issues/349#issuecomment-277518336
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=PHP-7.3-Performance-Benchmarks
https://github.com/php/php-src/pull/3165#pullrequestreview-100399813

  • Predstavljena je nova is_countable() funkcija
  • Ovo je i prva PHP verzija koja podržava SameSite atribut (eng. 'SameSite' cookie attribute) prilikom kreiranja PHP "kolačića" . Njegovom implementacijom predupređuje se potencijalna opasnost od izloženosti tzv. CSFR zloupotrebama na sajtu, odnosno u veb-aplikaciji. Ovaj mehanizam precizira da se konkretan "kolačić" (eng. cookie) šalje samo uz zahteve ka serveru inicirane sa istog domena. Na ovaj način aplikacija/veb-sajt je u stanju da prepozna i odbije da izvrši klijentski zahtev koji dolazi sa udaljene ili neproverene lokacije, ponašajući se kao korisnikov veb-pretraživač (eng. browser). Opisani atribut polako ali sigurno postaje Web standard, a neki od najčešće korišćenih veb-pretraživača, kao što se npr. Chrome, Firefox, ili Edge ga već neko vreme podržavaju.
  • Otpočelo se sa primenom fleksibilnih Heredoc i Nowdoc sintaksi.
  • Promene u samom funkcionalnom jezgru (eng. core) PHP-a. Naime, prešlo se sa korišćenja PCRE na noviju PCRE2 biblioteku. Funkcionalnosti i sâm kôd PHP-a su ostali netaknuti s obzirom da su nove opcije dodate samo interpreteru izraza (stara PCRE i nova PCRE2 sintaksa za regularne izraze).
  • Izostavljene su neke prevaziđene funkcije, kao što su npr. image2wbmp(), fgetss() i druge. Čitav spisak uklonjenih funkcija iz PHP verzije 7.3 možete pogledati ovde.

Kompletan pregled svih promena koje nam je doneo PHP 7.3 možete videti ovde.

WordPress i PHP 7.3

U trenutku pisanja ovog članka, poslednja stabilna verzija WordPress-a bila je 5.2.4 i ona je u potpunosti kompatibilna sa PHP-om 7.3. Pre nego što pređete na PHP 7.3 na svom WordPress sajtu, proverite da li svi dodaci (eng. plugins) i tema koju koristite na svom WP sajtu podržavaju ovu verziju PHP-a.

Aktivacija PHP-a 7.3 samo jednim klikom iz PHP Manager-a

Ukoliko koristite neki od naših paketa usluga deljenog hostinga, možete aktivirati PHP 7.3 iz cPanel-a > PHP Manager by SuperHosting.

Savet: Pre nego što pređete na PHP 7.3, možete testirati performanse svog sajta i njegovih komponenti tako što ćete kreirati njegovu "radnu verziju" (eng. staging copy) u cPanel-u. Ukoliko se radi o nekom CMS sajtu (WordPress, Magento, OpenCart, PrestaShop, itd.) instaliranom preko Softaculous-a, ovo možete jednostavno i brzo uraditi i odatle.
Nakon kreiranja "radne verzije" sajta, možete aktivirati PHP 7.3. Tada možete sprovesti testiranja i proveriti da li sve funkcioniše kako treba sa novom PHP verzijom. Ukoliko aktivirate PHP 7.3 direktno na aktivnom sajtu (bez prethodnog testiranja u okviru njegovog "radnog" okruženja) i primetite da određene stvari ne funkcionišu kako bi trebalo, uvek se možete vratiti "korak unazad" na stariju verziju PHP-a posredstvom PHP Manager by Superhosting alata dostupnog u vašem cPanel-u.


Korisnička podrška

Ekonomista, predavač, IT entuzijasta... Za sebe misli da mu od ruke bolje idu brojevi nego reči. U neprestanoj donkihotovskoj borbi za dokazivanjem da Jack of all trades može biti master of some. Filozofiju na stranu, Aleksandar uživa u saznanju da je nekom pomogao - i trudi se da što više uživa.

0 0 vote
.
500px270px
SuperHosting.RS
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments