Lakša izrada sajtova uz WordPress 5.4!

U prethodnim člancima smo vam pisali o tome da trenutna situacija iziskuje izvesna prilagođavanja, kao i da je sve veći broj ljudi prisutan onlajn. Ako ste razmišljali o tome da iskoristite ovakvu situaciju i pokrenete svoj sajt – sada je pravo vreme. Bez obzira da li ste početnik ili profesionalac, sajt možete vrlo lako kreirati uz pomoć WordPress-a.

Sa svakom novom verzijom WordPress-a dobijamo nove i poboljšane stare funkcionalnosti koje olakšavaju korisničko iskustvo. Najnovija verzija 5.4 „Ederli“ (nazvana po džez muzičaru) ugledala je svetlost dana 31. marta 2020. Ova verzija je dobila mnogo poboljšanja kako u samom sistemu, tako i u blok-editoru. Deo ovih promena su dva nova bloka, poboljšani interfejs, ubrzanje u radu sa blokovima i još mnogo toga.

Blok-editor

Funkcionalnosti i ažuriranja deset verzija dodatka Gutenberg dodato je u WordPress jezgro (6.6, 6.7, 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4 i 7.5).

Samo neki od njih su:

  • dva nova bloka;
  • poboljšanje interfejsa (prikazivanje editora u full-screen modu kao podrazumevano, poboljšan izbor blokova, poboljšana traka sa alatkama na mobilnom prikazu itd.);
  • ubrzano učitavanje editora;
  • ubrzan unos i interakcija sa blokovima;
  • više opcija boja za blokove Buttons, Cover, Group i Columns;
  • prikazuje se prozor dobrodošlice za nove korisnike;
  • i još mnogo toga.

Novi blok Social Icons

Uz pomoć ovog bloka, možete lako dodati ikonice koje vode ka profilima i nalozima na društvenim mrežama.

Novi blok sa društvenim ikonicama

Postoji preko 30 dugmića sa ikonicama društvenih mreža i poznatih veb servisa koji se mogu dodati kao što su Dropbox, Facebook, RSS Feed, Flickr, Goodreads, Google, GitHub, Instagram, Last.fm, LinkedIn, Mail, Pinterest, Redit, Skype i drugi. Postoji i ikonica „Link“ koja se može koristiti za bilo koju veb adresu. Sve ikonice će imati tri stila: podrazumevani, samo za logo-e i u obliku pilule.

Dodavanje nove društvene ikonice

Ovaj novi blok Social Icons je dodat u ugrađeni blok-editor u WordPress-u. Ako ste koristili zaseban dodatak Gutenberg koji ima eksperimentalni blok Social Links, ikonice sa društvenim mrežama neće prepoznati ugrađeni editor. Ako ste koristili blok Social Links pomoću dodatka, ali sada želite da koristite ugrađeni editor, možete prebrisati (otvoriti i sačuvati) sadržaj tako da se ikonice pravilno prikažu. Druga varijanta je da nastavite da koristite dodatak Gutenberg.

Novi blok Buttons

Ovaj blok vam daje mogućnost da dodate niz dugmića.

Svako zasebno dugme ima sopstvena podešavanja oblika i boje.

Kada unosite veb adresu, sistem otkriva da li je unutrašnja ili spoljna i prikazuje oznaku – post, page, internal, URL. Ovaj blok je poboljšanje prethodnog Button bloka.

Poboljšanja blok-editora

Blok-editor je sada još brži! Očekuje se 14% manje vremena za učitavanje editora i 51% manje vremena za odziv prilikom kucanja sadržaja.

Breadcrumbs za ugrađene blokove

U levom uglu u dnu urednika je dodat pokazivač (breadcrumbs) sa linkovima do blokova koji pokazuju njihovu hijerarhiju. Sada mnogo lakše možete da izaberete blok iz nekoliko ugnježđenih.

Breadcrumbs koji pokazuju hijerarhiju dugmića

Za odabir blokova možete koristiti i meni Block navigation na glavnoj traci sa alatima.

Režim Select

U editor je dodat vizuelni način za prebacivanje između režima za navigaciju – Select i režima za uređivanje – Edit. Režim za navigaciju je pogodan za pregled blokova u editoru.

Nov meni za promenu režima u Edit ili Select

Osim preko novog menija Navigation tools, aktivacija režima Select se vrši i kada pritisnete dugme Esc tokom aktivnog bloka. Za povratak na režim Edit pritisnite Enter ili dvaput kliknite na blok.

Poruka dobrodošlice u editoru

Sa novom verzijom dobili smo i novu pozdravnu poruku (Welcome Guide) sa osnovnim informacijama i uputstvima o editoru i linkom ka dokumentaciji. Ovu pozdravnu poruku možete otvoriti i putem menija More tools & options.

TikTok klipovi na vašem sajtu

Kao što ste do sada imali mogućnost da ugrađujete YouTube video sadržaje u svoje članke i stranice, od sada to možete uraditi i sa TikTok klipovima.

I još ponešto…

Ovo nije neka velika promena ali verujemо da je mnogima od vas dosta smetala – sada kada prekopirate tekst u editor, više neće biti dodatnih razmaka na početku i kraju.

Opširna lista ostalih ažuriranja i poboljšanja: WordPress 5.4 Field Guide. A sve novine koje se tiču programera mogu da se vide u 5-4+dev-notes.

Ostale novosti

U novoj verziji WordPress-a postoje i mnoga poboljšanja koja će najviše značiti developerima

Novi blok Site Health Status

Ovo je novi blok u samoj kontrolnoj tabli koji će prikazati notifikacije za eventualne probleme na koje administrator treba da obrati pažnju.

Indikator koji pokazuje stanje sajta se nalazi u administrativnoj tabli.

Link u tekstu vodi na stranicu Site Health na kojoj se nalaze informacije o stanju sajta i saveti za uklanjanje eventualnih problema.

Privatnost

Postoji nekoliko poboljšanja alata za zaštitu privatnosti u WordPress-u, a posebno pri izvozu podataka. Ubačene su dve dodatne kategorije za izvučene podatke – Community Events Location (podaci o lokaciji korisnika koji se koriste za prikazivanje narednih događaja na kontrolnoj tabli „WordPress events and news“) i Session Tokens (podaci za user-agent, poslednji login i drugo).

Ikonica sajta (favicon)

Poboljšan je način na koji uređujete ikonicu sajta koja se prikazuje u tabu brauzera i obeleživačima.

Podrazumevana ikonica koja se pokazuje ukoliko niste podesili sopstvenu

Ukoliko postoji zadat fajl sa ikonicom u Customize (Podešavanja), zahtevi ka „/favicon.ico“ će biti usmereni ka tom fajlu. Ukoliko takav fajl ne postoji, biće učitana podrazumevana ikonica – logo WordPress-a (/images/w-logo-blue.png).

Nastavlja se evolucija WordPress-a širenjem upotrebe blokova. Trenutno postoji eksperimentalni razvoj koji je u potpunosti fokusiran na mogućnost uređivanja celokupnog veb-sajta i njegovih komponenti (Full Site Editing) kroz blokove. Ovo predstavlja fazu 2 razvojnog plana WordPress-a.


Sanja Dinić
Sanja Dinić
Sanja je deo korisničke podrške SuperHosting.RS-a. Voli i pse i mačke. Smatra da ako hoćeš nešto da dobro objasniš, treba da ga objasniš jednostavno. Ljubitelj tamnog piva i još tamnije kafe. Učenje stranih jezika joj nije bilo dovoljno zanimljivo, pa je prešla na programske.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре