Koja je razlika između WordPress.com i WordPress.org?

Najzad ste odlučili da unapredite svoje poslovanje i napravite svoj sajt. Odabrali ste domen i hosting, osmislili Vaš sajt i sada jedva čekate da ispoljite svoju kreativnu prirodu. Dobili ste savet da je za kreiranje sajta najzastupljeniji WordPress i rešili ste da malo istražite ovaj termin. Međutim, pri najprostijoj pretrazi na internetu se javljaju dve adrese: wordpress.com i wordpress.org. Koju adresu treba izabrati kako biste napravili sopstveni sajt?

Očigledna razlika se primećuje već u ekstenziji naziva domena – .com i .org. Najprostije rečeno – ovo su dve opcije korišćenja CMS platforme WordPress. WordPress.org je aplikacija otvorenog koda (open source), a WordPress.com predstavlja WordPress kao uslugu.

Nakon uvođenja WordPress Managera, cPanel alata pomoću koga se može izvršiti laka instalacija WordPress-a na hosting nalog, primetili smo da i dalje postoje nedoumice kada je u pitanju razlika između ove dve WordPress varijante. U ovom članku ćemo vam malo detaljnije objasniti koje su to najbitnije razlike.

WordPress kao usluga (wordpress.com)

WordPress.com je zvaničan sajt platforme za kreiranje blogova. Sajtovi koji su kreirani na wordpress.com se hostuju i učitavaju sa servera ove platforme.

WordPress.com koristi modifikovanu verziju WordPress aplikacije (wordpress.org). Fajlovi i kod ove varijante WordPress-a se ne mogu menjati od strane korisnika. Takođe, korisnik nema pristup sistemskim fajlovima i bazama podataka sajta.

Ova platforma se najčešće koristi za kreiranje blogova i često se opisuje kao blog hosting ili platforma za blogove. Ako želite da je koristite za kreiranje sajtova drugog tipa, onda je potrebno da pređete na premium paket.

Za kreiranje sajta je samo potrebno da se registrujete. Upravljanje sajtom se vrši preko administratorskog panela kome se pristupa logovanjem na adresi https://wordpress.com/wp-admin.

Administrativni panel sajta na WordPress.com
  • Kao naziv sajta možete koristiti samo poddomen nazivvašegsajta.wordpress.com. Ukoliko želite da koristite svoj lični domen morali biste da pređete na paket koji se plaća.
  • Besplatan paket nudi 3 GB prostora, a dodatni prostor je uslovljen prelaskom na premium paket.
  • Na platformi vam se nudi izbor besplatnih tema, ali je njihov broj ograničen. Ne možete otpremiti novu ili koristiti prilagođenu (custom) temu.
  • Ne možete instalirati nove dodatke (plugins). Možete koristiti samo postojeće, a njihov broj zavisi od paketa koji koristite.
  • Prodavanje reklamnog prostora na vašem sajtu je zabranjeno, što ograničava mogućnosti za zarađivanje putem vašeg sajta. Tačnije: ne možete postavljati svoje reklame i banere, već će platforma postavljati svoje, ali vi ne zarađujete od njih.
  • Google Analytics ili sličan alat za analizu vaših posetilaca ne može biti instaliran na besplatnoj verziji.
  • Ukoliko se sadržaj koji postavljate kosi sa uslovima korišćenja platforme, vaš sajt će biti izbrisan.
  • Ne možete integrisati eCommerce dodatke ukoliko ne koristite njihov eCommerce paket.
  • Za besplatan paket ne postoji podrška.

WordPress.com počeci

WordPress (wordpress.org) se prvi put pojavio 2003. kao besplatna CMS platforma otvorenog koda. Ubrzo je stekao veliku popularnost i mnogo korisnika je želelo da kreira svoje sajtove koristeći ovu platformu. Ali za većinu njih je kreiranje jednostavnog bloga sa WordPress-om, zatim njegovo konfigurisanje i ažuriranje bio komplikovan posao. Zbog toga je 2005. Mat Mulenveg, jedan od osnivača WordPress-a, odlučio da napravi platformu koja će omogućiti korisnicima da kreiraju blog brzo i jednostavno bez prethodne instalacije i konfiguracije.

Prebacivanje sajta sa WordPress.com na hosting nalog

Ukoliko ste već kreirali blog na wordpress.com platformi i sada želite da ga prebacite na svoj hosting nalog i da korstite svoj domen za njega, možemo vam pomoći u ovome. U ovom slučaju se prebacuje samo sadržaj sajta. Prebacivanje sadržaja omogućava plugin WordPress Importer. Konfiguracija, vidžeti, teme i dodaci se ne mogu prebaciti.

Kratko uputstvo za prebacivanje sadržaja sa WordPress.com na sopstveni hosting nalog:

  1. Izaberite domen i hosting paket.
  2. Instalirajte WordPress na svoj hosting nalog.
  3. Izvezite sav sadržaj vašeg sajta sa WordPress.com: Settings » Export » Еxport All.
  4. Uvezite xml fajl na svoj hosting nalog kroz administrativni panel: Tools » Import » WordPress
  5. Nakon uvoza, možete da izaberete i instalirate temu i dodatke za svoj sajt.

U svakom trenutku možete da nas kontaktirate i mi ćemo vam pomoći da prebacite sav vaš sadržaj!

WordPress kao aplikacija (wordpress.org)

WordPress.org je zvaničan sajt za preuzimanje CMS platforme WordPress. Ova web aplikacija otvorenog koda je besplatna za preuzimanje i može je koristiti bilo ko ko želi da kreira sajt.

WordPress koriste kako početnici tako i oni iskusniji programeri. Korisnici mogu lako da dodaju sadržaj na svoj sajt jer nije potrebno napredno znanje u programiranju ili korišćenje složenih tehnologija. Veb developeri mogu da menjaju aplikaciju po svojoj želji zato što imaju potpuni dostup i kontrolu nad sistemskim fajlovima i njegovim kodom.

Opšta javna licenca i otvoreni kod WordPress-a nude potpunu slobodu u korišćenju aplikacije u sve svrhe i njenom menjanju. Ako posedujete osnovno znanje PHP-a, HTML-a ili CSS-a, možete vršiti manje izmene u dizajnu (temi) sajta.

Sa WordPress.org možete koristiti svoj sopstveni domen po želji, zarađivati od svog sajta (reklame, baneri, donacije itd.), instalirati bilo koji dodatak ili temu po želji ili svoju temu koju ste baš vi napravili.

Administrativni panel nakon instalacije WordPress-a na hosting nalog

Kako biste kreirali svoj WordPress nije potrebno da se registrujete na wordpress.org. Sa wordpress.org možete preuzeti paket za instalaciju WordPress-a. Zatim možete ovaj paket da instalirate na server, na primer na svoj hosting nalog. Nakon instalacije, pristupate administrativnom panelu svog sajta koristeći ime Vašeg domena (npr. mojdomen.com/wp-admin).

Ukoliko još uvek nemate domen, možete ga registrovati kod nas. Uz domen mоžete izabrati i hosting paket koji predstavlja mesto na serveru za vaš WordPress sajt i dodatne usluge kao što su imejl adrese, poddomeni, baze podataka i slično. Narudžbinu hostinga i domena možete napraviti odjednom i vaš domen će automatski biti povezan sa vašim hosting nalogom.

Instalaciju WordPress-a možete izvršiti vrlo lako putem WordPress Manager alata koji smo razvili u ove svrhe. Samim tim nema potrebe za preuzimanjem paketa za instalaciju WordPress-a i ručnim postavljanjem instalacije na hosting nalog. Ovaj alat je uključen u svaki naš hosting paket i potpuno je besplatan!

Ukoliko budete iskusili neke poteškoće sa svojim sajtom, mnogi od instaliranih tema i dodataka imaju dostupnu svoju podršku. Naravno, uvek možete da kontaktirate i nas ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć! 🙂


Sanja Dinić
Sanja Dinić
Sanja je deo korisničke podrške SuperHosting.RS-a. Voli i pse i mačke. Smatra da ako hoćeš nešto da dobro objasniš, treba da ga objasniš jednostavno. Ljubitelj tamnog piva i još tamnije kafe. Učenje stranih jezika joj nije bilo dovoljno zanimljivo, pa je prešla na programske.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре