Onlajn biznis za početnike

Nema sumnje da se trenutno nalazimo u mnogo izazovnim vremenima. Preduzimamo neophodne mere kako bismo sačuvali zdravlje, ali istovremeno postavljamo sebi pitanje:

Šta dalje?

Epidemija virusa COVID-19 utiče na sve aspekte svakodnevnice. Iako je primarno da brinemo o zdravlju, takođe je značajno da planiramo buduće korake u ostalim sferama života. Ekonomija na globalnom nivou trpi brojne posledice i sva preduzeća, bilo to mikro, mala, srednja ili velika, imaju za zadatak da se adaptiraju situaciji. Iako krajnje rešenje predstavlja dugačak proces, drugačiji za svako preduzeće ponaosob, jedno je sigurno:

Značaj onlajn prisustva nikada nije bio važniji.

Odakle da počnete?

Ovo su tri osnovna koraka kako da i vi postanete deo Interneta:

1. Registracija naziva domena

Naziv domena je vaše onlajn ime. Njega koristite za:

 • Ime vašeg sajta (na primer: www.imemojefirme.rs) – ono što vaši klijenti ukucavaju u pretraživač kako bi došli do vašeg sajta. Svaki naziv domena se sastoji iz nekoliko elemenata koji su razdvojeni tačkom. Ono što birate prilikom registracije je naziv domena (imemojefirme) i ekstenzija naziva domena (.rs, .com, .info, .net, .online…). To je jedinstvena veb adresa na kojoj se nalazi vaš sajt i ona će biti dodeljena samo vama – zato je vrlo važno registrovati je na samom početku kako je ne bi neko drugi registrovao pre vas.

Pročitajte: 9 grešaka prilikom registracije domena

 • Imejl adresu (na primer: [email protected]) – jedan od najčešće korišćenih kanala prilikom poslovne komunikacije je elektronska pošta. Ako ste se pitali kako neke firme imaju imejl sa sopstvenim domenom (nasuprot imejl adresama kao što su Gmail, Yahoo, Hotmail i slično) – odgovor je registracija sopstvenog naziva domena. Kako bi vaša imejl adresa bila aktivna, potreban vam je i kvalitetan hosting na kome će se vaše elektronske poruke čuvati.

Pročitajte: 7 simptoma da je vašoj firmi potreban sajt

2. Naručivanje hosting paketa

Hosting je mesto za vaš sajt. On se koristi za:

 • Čuvanje vaše elektronske pošte – zamislite sef u kome čuvate sva važna dokumenta. Hosting igra ulogu sefa u kome će se nalaziti sve vaše elektronske poruke. Vrlo je važno da hosting provajder ima sopstvenu zaštitu od hakerskih napada kako bi vaša komunikacija sa klijentima i partnerima bila apsolutno bezbedna.

Pročitajte: Kako da kreirate poštansko sanduče

 • Čuvanje vašeg veb sajta – ako je domen ime vašeg sajta, onda je hosting njegov dom. To je vaše parče Internet prostora na kome će se skladištiti sve informacije i potpuni sadržaj vašeg sajta. Hosting paketi se razlikuju po mnogim stavkama, kao što su prostor na disku, saobraćaj, RAM memorija i slično. Kao kada uzimate telefonski paket gde birate minute, broj SMS poruka i količinu Internet saobraćaja – na isti način birate i hosting paket.

  Ukoliko do sada niste imali iskustva sa izradom sajta, možda će vam biti teško da izaberete odgovarajući hosting paket. Ne brinite se – možete slobodno kontaktirati našu podršku putem telefona, imejla, četa na sajtu ili Fejsbuk stranice i oni će vam rado pomoći.

Pročitajte: Osnove uspešnog prisustva na Internetu

Da li ste znali da prilikom svake narudžbine jednog hosting paketa dobijate .RS domen potpuno besplatno? Ne propustite priliku da iskoristite 60% popusta na sve pakete i potpuno besplatan naziv vašeg sajta!

3. Pravljenje sajta

Kao što smo već rekli, izrada sajta u današnje vreme može biti vrlo jednostavna! Postoji mnoštvo platformi koje vam dozvoljavaju da napravite sajt sami, bez ikakvog prethodnog iskustva. Ukoliko ste početnik, naša preporuka je da napravite sajt putem WordPress-a – najpoznatijeg servisa za upravljanje sadržajem. Nakon što registrujete domen i izaberete svoj hosting paket, u nekoliko klikova možete instalirati WordPress putem našeg WordPress Manager alata.

Nakon instalacije, podesite svoj WordPress nalog, aktivirajte temu i započnite sa kreiranjem stranica i sadržaja!

Ukoliko ste ipak rešili da ne pravite sajt sami, već želite da vam pomogne neko od profesionalaca u ovom poslu, slobodno nas kontaktirajte – imamo partnere iz cele Srbije koji će vam sa zadovoljstvom pomoći u ovome.

U današnje vreme, kreiranje sopstvenog veb-sajta može biti vrlo lako. Savremene platforme omogućavaju kreiranje sajta i ljudima bez tehničkog iskustva. Ako se i dalje pitate zašto vam je sajt neophodan za onlajn poslovanje, navodimo vam nekoliko razloga:

 • Sajt je mnogo više od prezentacije

Sajt vam daje mogućnost da privučete klijente onlajn na način na koji samo vi želite. Uz pomoć njega vi predstavljate vašu delatnost i pružate vašim posetiocima kvalitetno korisničko iskustvo uz originalan dizajn i informativni sadržaj. Sve ovo povećava vaše šanse da uspete i izdvojite se.

 • Pomaže vam da naučite nešto novo

Kao odgovor na aktuelne veb tendencije, neophodno je da konstantno ažurirate svoj sajt i pratite novosti iz digitalnog okruženja. Želja da prevaziđete konkurenciju i budete ispred njih je jaka motivacija za učenje novih stvari, upoznavanje novih tehnologija i njihove efektivne primene. Biti u toku sa novinama i razvijati nova umeća je neprocenjivo, a ukoliko to možete da pokažete svojim klijentima putem vašeg sajta – tim bolje.

 • Imate potpunu slobodu da pokažete svoje ideje, talenat i umeća

Sajt vam dozvoljava da pokažete svoj pun potencijal i predstavite svoje ideje na originalan način. To je vaša digitalna svojina u kojoj imate slobodu da se izrazite – sopstvenim rečima, stilom i putem sopstvenih preferencija. Jedino ograničenje je vaša sopstvena mašta – pustite je na volju!

 • Izdvajate se od konkurencije

Znate da ste bolji od svojih konkurenata, ali ne znate kako da to pokažete? Funkcionalan sajt sa kvalitetnim fotografijama i korisnim sadržajem je odgovor na vaše pitanje. Na taj način ćete pokazati koje su vaše prednosti i lakše izdvojiti od konkurencije.

 • Predstavljate svoju delatnost na jedinstven način

Sajt je prvi i najvažniji korak ka popularizaciji vašeg biznisa. To je najvažniji instrument pomoću koga ćete realizovati svoje profesionalne ciljeve. Sa sopstvenim sajtom možete predstaviti svoj proizvod i/ili uslugu na način na koji samo vi želite, napraviti pozitivan prvi utisak, realizovati prihod od prodaje i privući veliki broj klijenata.

 • Lakše će vas pronaći na Internetu

Važno je da li će vas vaši potencijalni klijenti pronaći, ali isto tako i kako ćete ih dočekati.

Pomoću vašeg sajta olakšavate potencijalnim klijentima da pronađu informaciju koju traže. Socijalne mreže nemaju tu mogućnost jer ne mogu biti modifikovane po vašoj želji – one su tu da bi igrale ulogu kanala koji će promovisati sadržaj sa vašeg sajta. Čak i kada kreirate stranicu na Fejsbuku ili Instagramu, vi niste njen vlasnik: sva prava nad njom su i uvek će biti u vlasništvu Fejsbuka. Socijalne mreže su put, a sajt je krajnja destinacija na koju ćete odvesti svoje klijente.

Ne gubite vreme – budite smeli i uzmite svoje parče Internet prostora!


Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре