SuperČeklista: 13 stvari koje treba da uradite pre nego što objavite svoj sajt

Radite na svom sajtu već neko vreme i nemate strpljenja da ga pokažete svetu? U potpunosti vas razumemo! Znamo da želite da vaš onlajn projekat izgleda savršeno pre nego što ugleda svetlost dana. Znamo da ne biste hteli da rizikujete da prvi utisak vaših posetilaca ne bude onakav kakav ste želeli zbog sitnih i ne tako sitnih grešaka.

Upravo iz tog razloga smo spremili za vas 13 koraka kroz koje je potrebno da prođete kako biste bez brige objavili vaš sajt.

#1 Proverite sve tekstove na sajtu

Kopirajting je proces i zato je svaki završen tekst podložan promenama. Ponekad shvatamo da nismo dovoljno dobro izrazili svoje stavove, da smo mogli da iskoristimo druge reči kako bismo poslali jasniju poruku ili pak da možemo učiniti naš tekst čitljivijim.

Primer: Otvorite stranicu „O nama“. Pročitajte je i nakon toga se zapitajte da li ste bolje upoznati sa kompanijom ili ličnošću koja stoji iza tog sajta. Ako ne – razmislite o promenama!

#2 Proverite vizualne elemente stranica

Ponekad se dešava da se ilustracije i video klipovi ne učitavaju pravilno – pogotovo ako nisu postavljene u pravilnom formatu ili rezoluciji. Proverite sve vizualne elemente sa svog sajta i proverite kako se učitavaju sa različitih rezolucija uređaja.

Savet: Uvek kompresujte vaše ilustracije pre nego da ih postavite na sajt i pridržavajte se rezolucija koje mu odgovaraju.

#3 Testirajte sajt preko različitih pretraživača

Pre nego što objavite svoj sajt i podelite ga sa javnošću, važno je da proverite da li se on učitava pravilno preko svih pretraživača – pa čak i preko njihovih najstarijih verzija. Ne oslanjajte se na to da će svi videti ono što i vi vidite. Svaki ekran i pretraživač može otvoriti vaš sajt na drugačiji način.

Savet: Pošaljite svoj sajt svojim prijateljima, porodici i/ili saradnicima. Neka vam pomognu u testiranju preko njihovih uređaja!

#4 Testirajte sajt preko različitih mobilnih uređaja

Osim što će vaši korisnici koristiti različite pretraživače, oni će koristiti i različite mobilne uređaje (laptopove, smartfone, tablete). Ovi uređaji su različitih modela, a samim tim i rezolucija.

Nezavisno od toga da li imate mobilnu verziju ili je u pitanju responsive sajt, ova provera će vam pomoći da poboljšate korisničko iskustvo tako da svi posetioci budu zadovoljni onim što vide.

#5 Proverite da li vašim stranicama fale naslovi i meta opisi

Naslovi i meta opisi daju informaciju korisnicima kakav sadržaj se nalazi na različitim stranicama. Ne potcenjujte njihovu važnost!

#6 Testirajte da li svi linkovi rade pravilno

Grešku 404 daju i linkovi koji se uopšte ne nalaze na vašem sajtu ili su, kao posledica nepažnje, pogrešno napisani. Ova situacija ne treba da vas brine!

Pročitajte još: Error 404, 500, 301 – šta znače ove poruke?

#7 Proverite da li svi kontakt formulari rade pravilno

Stavite se na mesto svojih posetioca: pošaljite sebi imejl ili se pretplatite na sopstven blog. Za formulare važi isto što smo opisali u tački 3 i 4: testirajte ih preko različitih pretraživača i mobilnih uređaja.

Sa razlogom se kaže: Triput meri jednom seci!

#8 Proverite da li imate favikon

Favikon je mala ikonica u tabu vašeg pretraživača. Možete da je dodate lako i brzo, a proces je drugačiji u zavisnosti od sistema za upravljanje sadržajem.

#9 Saznajte kako da pristupite rezervnim kopijama svog sajta

Kako bismo vam olakšali ovaj proces, razvili smo alat koji je vrlo lak za korišćenje i koji vam pomaže da upravljate arhivama vašeg sajta. Pomoću njega možete da preuzmete rezervnu kopiju sajta, kao i da povratite sav sadržaj od datuma koji izaberete!

Pročitajte još: Backup Manager by SuperHosting

#10 Zaštitite svoj sajt

Već smo vam pričali o tome da li su mali sajtovi meta hakerskih napada. Iz tog razloga nam je sigurnost na prvom mestu!

Naučite kako čuvamo vaše sajtove od napada:
Bezbednost na Internetu? Izazov prihvaćen! (+Infografik)

A ako je vaš sajt napravljen u WordPress-u, posetite sekciju WordPress Manager u kontrolnom panelu vašeg hosting naloga. Tamo ćete pronaći meni Sigurnosne provere, putem kog možete aktivirati najvažnije zaštite za vaš sajt.

#11 Optimizujte brzinu svog sajta

Pročitajte kako da aktivirate naše specijalno razvijene keš module:
Aktivacija Memcached za različite platforme
Aktivacija Redis za različite platforme
Aktivacija SuperCache Manager-a

Brzina sajta je od ključne važnosti za njegov razvoj. Ona zavisi od mnogo procesa i faktora. Jedan od njih je kvalitetna infrastruktura hosting provajdera. Zahvaljujući ALL SSD tehnologiji, vaš sajt se može učitati i 10 puta brže od sajtova koji se nalaze na običnim HDD diskovima.

#12 Povežite svoj sajt sa Google Analytics-om

Kako biste poboljšali i razvili svoj sajt je neophodno da raspolažete i određenim statističkim podacima. Koliko ljudi posećuje vaš sajt? Koliko se zadržavaju? Kakve stranice najčešće posećuju? I još odgovora na različita pitanja koja vam može dati Google Analytics.

#13 Indeksirajte sajt pomoću Google Search Console

Sada je vreme da indeksirate svoj sajt kako bi se on mogao pronaći putem Google-a. To možete uraditi putem Google Search Console, gde ćete postaviti robots.txt i sitemap.xml. Ova informacija će pomoći Google botovima da brže obiđu vaš sajt brže i indeksiraju ga.

Nakon ovih koraka možete dalje pratiti sledeće:

  • Kako se vaš sajt pozicionira na Google-u ili drugim pretraživačima;
  • Po kakvim ključnim rečima je tražen;
  • Kako napreduje vaša mobilna verzija sajta;
  • Koji sajtovi imaju link ka vašem sajtu;
  • Koje stranice se najbolje predstavljaju;
  • Da li je vaš sajt dobro zaštićen;
  • Da li imate linkove koji ne rade pravilno.

Čestitamo! Prošli ste kroz najvažnije tačke obavezne čekliste za uspešan početak vašeg onlajn projekta. Sada vam samo preostaje da pratite njegov napredak i, naravno, neprestano radite na njemu.

Želimo vam mnogo uspeha sa vašim projektom!


Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре