Error 404, 500, 301 – šta znače ove poruke?

Da li vam se nekada desilo da vidite neku “grešku” kada želite da posetite određeni sajt? Da li ste ga odmah napustili ili ste želeli da saznate nešto više o ovoj grešci i šta ona znači? Ukoliko je još u pitanju vaš sajt onda sigurno nije bio prijatan osećaj.

Zbog toga smo odlučili da malo razjasnimo ove poruke koje vam se prikazuju kada se neki sajt ne učita.

Poruke o grešci često sadrže i posebne kodove kao što su error 500, not found 404 i sl. Ovu su tzv. HTTP statusni kodovi koje server koristi kao odgovor veb pregledaču i informiše ga da li je njegov zahtev bio uspešan ili ne. Njih ima više vrsta i ne moraju nužno da znače grešku. Više o ovim kodovima smo pisali i u našem članku za pomoć.

Postoji nekoliko vrsta statusnih kodova, a samo poslednje dve vrste ukazuju na poruku o grešci. Organizovani prema veb specifikaciji, izgledaju ovako:

 • 1хх : Informativno
 • 2хх : Uspešno
 • 3хх : Preusmeravanje
 • 4хх : Greška klijenta
 • 5хх : Greška servera

Obratite pažnju: Ako poruka o grešci sadrži statusni kod koji počinje sa 4xx, to znači da postoji problem sa vašim zahtevom ka veb-sajtu, a ne da sam veb-sajt nije trenutno u funkciji.

Kompletan spisak statusnih kodova možete naći na HTTP Status Codes – IANA: HTTP Status Codes.

Ovde ćemo da navedemo neke od najčeščih statusnih kodova i šta oni znače:

Značenje HTTP 500 Internal Server Error

Ovaj kod se vraća sa servera kada iz nekog razloga ne može da obradi zahtev veb pregledača ili nema drugih konkretnih informacija ili drugog statusnog koda koji bi opisao razlog ovog odbijanja odgovora. Uzroci ovome mogu biti sledeći:

 • Određena postavka na serveru za čuvanje i održavanje njegovih operacija je u sukobu sa procesom koji se pogrešno izvršava.
 • Čitava aplikacija ili njen deo nije kompatibilan sa sistemskim okruženjem ili dostupnim tehnologijama na serveru.
 • Konflikti u tehnologijama koje koristi sama aplikacija, kao i dosta čest razlog – nepravilan programski kod.

Ako vam se prikaže ova poruka na vašem veb-sajtu prvo je potrebno da proverite logove servera. Najčešće sadrže informacije o grešci, a u najvećem broju slučajeva razlog su neispravne dozvole za pristup datotekama i direktorijumima.

Značenje HTTP 404 Not Found

Sigurno ste već videli ovu poruku: 404 Not Found ili Not Found „The requested URL/resource was not found on this server“.

Ovu poruku vam vraća server kada ne može da pronađe resurse iz zahteva koji mu šalje pregledač. Na primer, ako je fajl, folder ili slika izbrisana sa sajta i kada server pokuša da učita zadatu URL adresu, prikazaće vam grešku 404 Not Found.

Ovo su najčešći uzroci za ovu grešku:

 • Nepravilan URI;
 • Sačuvana stranica (bookmark) sa nepravilnom URL adresom;
 • Kliknuli ste na nepostojeći link u rezultatima pretrage;
 • Kliknuli ste na link sadržaja sajta koji više ne funkcioniše;

Ako i dalje želite da dobijete neke informacije sa posećenog veb-sajta, samo izbrišite deo nepravilnog URL-a dok vam ne ostane čist domen. Na primer, ako ste uneli http://mojsajt.com/dir/image.png i prikazala vam se ova greška, iz URL adrese izbrišite sve posle http://mojsajt.com.

Više o ovoj poruci možete pročitati i u našem članku za pomoć.

Značenje HTTP 403 Forbidden

Ako vam se prikaže ova poruka na ekranu, njeno značenje je da je pristup resursima ograničen i da server odbija da vrati traženi sadržaj.

Razlog ovome može da bude i ako veb-sajt ima fajl/folder sa neispravnim dozvolama za pristup, zabranjen pristup .htaccess fajlu ili ako mu nedostaje index fajl.

Kao i sa greškom 404, možete da probate da promenite URL adresu.

Postoji još jedan spisak statusnih kodova ali oni se ne prikazuju običnom internet posetiocu. Ove poruke se prikazuju samo veb pregledaču i botovima pretraživača (kao i bilo kojoj drugoj aplikaciji koja može da čita HTTP odgovore na serveru).

Značenje HTTP 200 OK

Ovo je najčešći kod sa ovog spiska. Kada server ima odgovor za određeni zahtev pregledača onda pokazuje ovakav status. Na primer, ako postoji 40 zahteva ka serveru za učitavanje određene stranice, barem za 38 njih pregledač će dobiti statusni kod 200. Ostali statusni kodovi će biti 301, 302, 404 i sl.

U principu, ovaj kod znači da je zahtev uspešno primljen i da server može da odgovori na njega i pošalje traženi sadržaj.

Značenje HTTP 301 Moved Permanently и 302 Found

Značenje ovih statusnih kodova je da je resurs koji je tražen promenio svoju URL adresu. Oni se koriste kao odgovor veb pregledaču da su resursi koje traži preusmereni i da treba da ih traži na drugoj URL adresi. Status 301 govori da je resurs trajno preusmeren i da pregledač treba da koristi isključivo novu URL adresu. Status 302 znači da je preusmerenje privremeno i da pregledač može da koristi staru URL adresu kasnije u budućnosti.

Pretraživači obraćaju posebnu pažnju na ove statusne kodove, pogotovu na kod 301. Kada naiđu na ovaj statusni kod u odgovoru to znači da će morati da menjaju URL adresu u svojoj bazi podataka.

Sve statusne kodove možete pogledati na ovom linku. Nadamo se da smo Vam makar malo razjasnili ove poruke koje možete dobiti prilikom posete nekom sajtu. Za sve vaše nedoumice i pomoć prilikom dobijanja statusnih kodova slobodno nas kontaktirajte.


Sanja Dinić
Sanja Dinić
Sanja je deo korisničke podrške SuperHosting.RS-a. Voli i pse i mačke. Smatra da ako hoćeš nešto da dobro objasniš, treba da ga objasniš jednostavno. Ljubitelj tamnog piva i još tamnije kafe. Učenje stranih jezika joj nije bilo dovoljno zanimljivo, pa je prešla na programske.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре