Bezbednost na Internetu? Izazov prihvaćen! (+Infografik)

Za početak, zamislite ovu scenu: nalazite se sa prijateljem u ogromnoj gužvi. Oko vas je mnogo ljudi i jedan drugom glasno izgovarate šifru i broj vaših kreditnih kartica. Ili imate kuću čija su vrata stalno otvorena i svako može da uđe u nju bez vašeg znanja. Da li vam ovo zvuči jezivo?

Ovo nisu scene iz horor filmova već metafora našeg prisustva i poslovanja na Internetu ukoliko se ne brinemo o našoj onlajn bezbednosti. Sve što ste ikada postavili i objavili na Internetu ostaje zauvek tamo kao vaš lični digitalni pečat.

Ne želimo da vas prepadamo – Internet je mesto koje vam može pružiti dosta toga: olakšati poslovanje, privući klijente, omogućiti obrazovanje, posao, kao što vam može pomoći da napravite mnogo novih kontakata. Samo treba biti oprezan. Internet je skup podataka koji su dostupni skoro svima, te treba biti obazriv koje mu lične podatke i dajemo.

Šta podrazumeva bezbednost na internetu?

Često se dešava da je potrebno da se registrujete na nekom sajtu kako biste koristili usluge na njemu. Prilikom registracije dajete svoje lične podatke. Ako neku uslugu plaćate na samom sajtu, dajete podatke sa svoje kartice. Ukoliko dođe do bezbednosnog propusta na sajtu/hosting nalogu, ili ukoliko ove informacije upisujete preko http konekcije, treća lica mogu lako doći do ovih podataka.

Internet opasnost nije vezana samo za krađu podataka. Nekada je cilj ovakvih prevara vaš računar i ono što se nalazi na njemu (tzv. ransomware). A nekada je cilj ovakvih prevara da vam uzmu novac – uostalom, mislim da svi poznajemo izvesnog Nigerisjkog princa

Kada je reč o cyber bezbednosti, „zlikovaca“ protiv kojih se borimo je puno. Pa, pošto je Sun Cu jednom davno rekao: „Upoznaj neprijatelja da bi ga pobedio“ – upoznaćemo vas sa nekim od najvećih softverskih neprijatelja:

Želiš da preuzmeš infografik u visokoj rezoluciji? Možeš to uraditi potpuno besplatno!

Šta znači bezbednost za SuperHosting.RS?

Za nas u SuperHostingu bezbednost naših klijenata je na prvom mestu. Jedan od načina na koji to omogućavamo je:

  • Odličan sistem zaštite protiv DDoS napada koji garantuje neometan rad vašeg onlajn poslovanja;
  • Zaštita veb stranica od bilo kakvog zlonamernog pristupa koji može izmeniti ili ugroziti takve stranice, kao i ukrasti podatke;
  • Zaštita poštanskih sandučića od neovlašćenog pristupa, kao i SPAM zaštita;
  • Zaštita kompletne infrastrukture.

Cilj hakera nije samo da veb stranicu učini nefunkcionalnom ili da ukrade podatke. Poslednjih godina upadi na veb-sajtove su obično „uspavani“, tj. aktiviraju se tek nakon izvesnog vremena. Kada se aktiviraju, takvi kompromitovani sajtovi obično služe da:

  • Inficiraju druge sajtove;
  • Pokrenu DDoS napade na treća lica;
  • Da prenose viruse (malware) koji mogu zaraziti računare klijenata;
  • Da šalju SPAM.

Ali ne brinite – vaš sajt i imejlovi su u sigurnim rukama. Preduzeli smo sve korake kako bismo predupredili navedene neželjene posledice. A koji su to koraci? Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu ili Tviteru i očekujte seriju članaka o tome kako se brinemo za vašu bezbednost.


Sanja Dinić
Sanja Dinić
Sanja je deo korisničke podrške SuperHosting.RS-a. Voli i pse i mačke. Smatra da ako hoćeš nešto da dobro objasniš, treba da ga objasniš jednostavno. Ljubitelj tamnog piva i još tamnije kafe. Učenje stranih jezika joj nije bilo dovoljno zanimljivo, pa je prešla na programske.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре