Koja je razlika između besplatnog i plaćenog hostinga?

Veb-sajt je imperativ za svaki biznis. Čak i kada je u pitanju prodaja proizvoda u fizičkoj prodavnici ili vršenje usluga u realnom, oflajn svetu, u današnje vreme vaše onlajn prisustvo igra ključnu ulogu u razvoju vašeg preduzeća. Bilo da se na vašem sajtu nalaze samo osnovne informacije o vašem biznisu, vaš kontakt i katalog proizvoda/opis usluga kojljue nudite, njegov sadržaj mora biti smešten na određenim serverima – a „dom“ za vaš sadržaj predstavlja upravo hosting.

U trenutku kada krenete u potragu za hosting provajderom, primetićete ponude i za besplatan hosting. Zadaćete sebi pitanje: „Zašto bih trošio/la novac na hosting kada mogu da koristim besplatni?“. Iako „besplatno“ zvuči mnogo bolje od plaćenog, važno je da se setite da, u svetu biznisa, „besplatno“, u stvari, može biti mnogo skuplje od plaćenog.

Zamislite da tražite lokal za prodavnicu koju želite da otvorite. Jedan od bitnih faktora je, naravno, cena kirije, ali obratićete pažnju i na druge – da li je lokal na dobroj lokaciji, da li je bezbedan, koja je njegova površina… Ako vam neko ponudi potpuno besplatan lokal, da li biste se zapitali šta se krije iza te ponude? Da li biste se osećali sigurno da držite sve svoje proizvode i važna dokumenta na tom mestu?

Za početak – kako besplatni hosting provajderi zarađuju novac?

Svakoj firmi je potreban novac kako bi u najmanju ruku bila samoodrživa. Taj novac se ulaže u infrastrukturu, novitete, ljudske resurse…a svi znamo da isti, nažalost, ne pada sa neba.

Besplatne usluge u tom slučaju traže druge načine za priliv novca. U ovom konkretnom slučaju, besplatni hosting provajderi zarađuju novac mahom putem reklama.

Šta to znači za vas?

To znači da će provajder sebi obezbediti „parče“ vašeg sajta i postavljati reklame putem kojih će zarađivati. Naravno, u tom slučaju vi nećete imati kontrolu nad time kakve će se reklame prikazivati na vašem sajtu, pa to može doneti brojne posledice. Zamislite da se na vaš sajt pojavi reklama konkurencije ili nepristojni oglas – šta bi to značilo za vaš biznis?

Plaćeni, profesionalni hosting provajderi neće zloupotrebljavati prostor koji je obezbeđen za vas, tako da ćete uvek imati potpunu kontrolu nad vašim sadržajem.

Uostalom – vaša reputacija košta mnogo više od onoga šta biste uložili u plaćeni servis.

Nažalost, ovo nije jedina razlika između plaćenog i besplatnog servisa. Zato vam u nastavku teksta navodimo nekoliko osnovnih razlika između ove dve vrste hostinga, kako biste mogli da izaberete odgovarajuću uslugu za vas.

Dostupnost i brzina

Dostupnost je srž veb-hostinga. Ona predstavlja vreme kontinuiranog rada servera, to jest vreme tokom kog će vaš sajt biti dostupan. Za visoki procenat dostupnosti je neophodna kvalitetna infrastruktura. Ukoliko se odlučite na besplatan veb hosting, postoji velika verovatnoća da vaš sajt bude izuzetno spor, pa čak i u potpunosti nedostupan, jer hosting infrastruktura nije sposobna da izdrži sav saobraćaj ka vašem sajtu.

Većina plaćenih hosting provajdera garantuje 99% kontinuiranog rada, što znači da će klijenti do vašeg sajta moći da stignu gotovo svakog trenutka.

Prostor

Prostor na disku je takođe jedan od vrlo bitnih faktora kada je u pitanju izbor pravilnog hosting paketa. To je mesto gde ćete skladištiti sav sadržaj sa sajta, kao i svoje imejlove. Besplatni hosting provajderi nude dosta ograničen prostor na disku. A nedovoljno resursa obezbeđenih za vaš sajt znači nemogućnost razvoja istog, kao i rizik od vrlo sporog, pa čak i nedostupnog sajta.

Plaćeni hosting provajderi uglavnom imaju više paketa u svojoj ponudi, pa ćete samim tim moći da, u zavisnosti od potreba vašeg sajta, izaberete odgovarajući paket sa dovoljno resursa.

SEO

Svakom biznisu je važno da bude na početku rezultata pretrage. Kako biste taj rezultat postigli, morate imati u vidu i sve faktore koji utiču na to. Neki od njih su relevantni sadržaj, bezbednost i brzina. Besplatni hosting provajderi ponekad prikazuju nerelevantne reklame na vašem sajtu koje narušavaju ugled vašeg sajta. Takođe, besplatne platforme su često korišćene od strane spamera. Brzina je takođe jedan od bitnih faktora u optimizaciji pretrage, a, kako smo već spomenuli, ne možete očekivati veliku brzinu sajta ukoliko odaberete besplatnog hosting provajdera.

Sajtovi hostovani na profesionalnom hostingu se neće suočavati sa ovim problemima. Kvalitet hosting provajdera je direktno proporcionalan optimizaciji pretrage.

Podrška

Kao klijent kome je potreban sajt, a samim tim i hosting, vi niste u obavezi da budete u potpunosti upoznati sa tehničkim specifikacijama ove usluge. Tu nastupa podrška koja će moći da odgovori na sva vaša pitanja i pomogne kada je to neophodno. Besplatni hosting provajderi ne nude kvalitetnu i brzu podršku. To znači da postoji mogućnost da vaš sajt ne bude u funkciji samo zbog nedostatka podrške – a to nikako ne doprinosi ugledu vašeg biznisa.

Deo novca koji ulažete u plaćene hosting servise odlazi upravo ljudskom resursu koji je tu kako bi omogućio da koristite uslugu lako, brzo i bez glavobolja.

Bezbednost

Hakerski napadi se dešavaju svakodnevno, a njihove žrtve nisu samo veliki sistemi, već i sajtovi malih i srednjih biznisa. Zaštita od ovakvih napada je vrlo važna za jedan sajt, jer u suprotnom narušavate bezbednost kako vas i vašeg biznisa, tako i vaših posetilaca i klijenata. Besplatni hosting provajderi teže da se ne obavezuju sa sigurnošću vašeg sajta, jer takva iziskuje ulaganje velikih resursa. To znači da vaš sajt može biti kompromitovan, što može dovesti do zlonamernog pristupa osetljivim podacima, pa čak i potpunog gubitka sadržaja.

SuperHosting.RS stavlja bezbednost na prvo mesto! Zato u našoj ponudi možete naći usluge poput SSL sertifikata i Profesionalne zaštite od SPAM-a i virusa, a DDoS zaštita i naš sistem bezbednosti SH Protect su uključeni u cenu svakog paketa!

Ovo su samo neke od razlika između besplatne i plaćene hosting usluge. Postoji mnoštvo karakteristika koje zavise od konkretnih hosting provajdera. Ono što je važno je da pronađete najbolji odnos između cene i kvaliteta.

Pametne investicije se mogu vratiti i nekoliko puta više. Ulaganje malo novca, ali i štednja vašeg dragocenog vremena – jer vaš zadatak je da vodite svoj biznis, a naš da čuvamo sajtove na sigurnom mestu!

I ne zaboravite – gubitak može biti veći od onog što ste uložili. Zato budite sigurni da ćete uz profesionalnu hosting uslugu dobiti ono šta je vašem sajtu potrebno.


Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

2 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре