Web skraćenice – kako da obogatimo svoju digitalnu pismenost?

Živimo u digitalnoj revoluciji. Hiljade ljudi i biznisa stremi da prođe kroz tehnološku transformaciju jer je ona već deo naše svakodnevnice. Ponekad, zbog brzog tempa kojim se ova transformacija kreće, ne obraćamo pažnju na neke male stvari koje nas non-stop okružuju. Tu za primer dolaze web skraćenice: sigurno ste čuli za većinu njih – ali, da li ste se ikada zapitali šta one znače?

Što se više trudimo da budemo tehnički pismeni, to adekvatniji i značajniji ćemo biti kao članovi savremenog društva koje ne prestaje da se razvija i napreduje. Zato ćemo u narednim redovima objasniti šta znače ove najpopularnije i najčešće korišćene web skraćenice iz web prostora. Poznavajući ih dobro bićete sigurni da ćete ih koristiti pravilno i eliminisati dvoumljenje u vezi sa njihovom etimologijom i kontekstom.

Pa, da počnemo!

AI [Artificial Intelligence]

Poznatija kao veštačka inteligencija. Termin se koristi kako bi opisao procese koje vrše mašine ili računari, a imitiraju kognitivne funkcije poput učenja, čuvanja i rešavanja problema, sličnim ljudskom umu.

API [Application Programming Interface]

U prevodu interfejs za programiranje aplikacija. On dozvoljava međusobno komuniciranje između dve aplikacije sa prethodno napisanim funkcijama koda, određenim od strane izdavača interfejsa.

Ajax [Asynchronous JavaScript and XML]

Skup tehnika u veb razvoju za kreiranje interaktivnih aplikacija. Zahvaljujući Ajax-u, sadržaj određene veb stranice se učitava brže.

CDN [Content Delivery Network]

Tako se zove mreža međusobno povezanih servera koji su geografski različito raspoređeni. Njihov zadatak je da obezbedi brži transfer veb-sadržaja, uključujući i HTML i JavaScript fajlove, slike, video klipove i dr.

CMS [Content Management System]

Softverski instrument za upravljanje sadržajem. Uz njegovu pomoć kreirate, uređujete i objavljujete sadržaj na mreži. Jedan od najkorišćenijih CMS platformi je WordPress.

CSS [Cascading Style Sheets]

Tablica sa različitim stilovima koji se koriste prilikom vizuelnog uređivanja sadržaja veb-stranica. Moglo bi se reći da je mehanizam za dodavanje stilova (font, boja, razmak, veličina i sl.) prilično lak i prost.

DOS [Denial-Of-Service] attack

Vrsta sajber napada prilikom kog zlonamerni izvršilac ima za cilj da zaustavi normalno funkcionisanje određenog računara ili mrežnog resursa. Ovo se vrši slanjem mnogo zahteva istovremeno koji teško mogu da budu obrađeni odjednom i, samim tim, preopterećuju sistem.

DDoS [Distributed Denial-of-Service] attack

Druga vrsta napada prilikom koje zlonamerni izvršilac pokušava da zaustavi određenu uslugu online preplavljivanem saobraćaja sa mnogo različitih izvora u cilju zaustavljivanja pravilnog funkcionisanja određenog veb-sajta.

Pročitajte još: Šta predstavlja bezbednosni sistem SuperHostinga?

DHTML [Dynamic Hypertext Markup Language]

Kombinacija tehnologija koje uključuju HTML, CSS i JavaScript, a koje se koriste zajedno za kreiranje interaktivnih i animiranih veb-stranica.

DNS [Domain Name System]

Sistem naziva domena koji pokazuje koji domen (naziv sajta) pripada kojoj IP adresi. Zahvaljujući ovom sistemu, kada tražite određeni veb-sajt, nije neophodno da unosite njegovu IP adresu, već upisujete samo naziv sajta.

FTP [File Transfer Protocol]

Protokol za prebacivanje fajlova je standardni internet protokol koji služi za razmenu fajlova između računara povezanih preko mreže. Fajlovi mogu da se nalaze na serveru, a korisnik ih može preuzeti lokalno na svom uređaju putem FTP klijenta.

HTTP [Hypertext Transfer Protocol]

Protokol za prebacivanje hiperteksta projektovan za komunikaciju između veb-pretraživača i veb-servera, a putem kog se predaju hipermedijalna dokumenta. U njima se nalaze hiperveze ka drugim resursima kojima korisnik može lako da pristupi.

HTTPS [Hypertext Transfer Protocol Secure]

Zaštićena ekstenzija protokola za prebacivanje hiperteksta (HTTP), korišćen za slanje podataka između veb-pretraživača i veb-servera. Ovaj protokol je kriptovan u cilju veće bezbednosti prilikom transfera osetljivih podataka kao, na primer, broj bankovnog računa, imejl, broj zdravstvenog osiguranja i sl.

I/O [Input/Output]

Akronim se koristi za svaku operaciju, uređaj ili program koji vrši prenos podataka ili signala od ili ka jednom računaru/perifernom uređaju. Na primer, tastatura je uređaj za unos/ulaz, a ekran je uređaj za iznos/izlaz.

IP [Internet Protocol] address

Ovo je identifikacioni broj vašeg mrežnog hardvera koji pomaže vašem računaru da se poveže sa drugim uređajima na mreži. On dozvoljava računarima da šalju i primaju informacije jedni ka drugima.

JS [JavaScript]

JavaScript je skriptovan jezik koji omogućava implementaciju složenih funkcija na veb stranicama. On čini statički sadržaj sajta interaktivnim i animiranim uz pomoć različitih vizuelizacija, videa, 2D/3D grafika i sl.

OS [Operating System]

Operativni sistem je softver koji komunicira sa hardverom vašeg računara i omogućava korisnicima da startiraju druge aplikacije i programe koji su instalirani na uređaju. Putem operativnog sistema određeni uređaj može da funkcioniše.

OSS [Open Source Software]

Ovako se zove svaki računarski softver koji se deli sa „izlaznim kodom“ i otvoren je za modifikaciju i poboljšanje od strane veb-developera. Softver, čiji izlazni kod se izdaje sa licencom od njegovog vlasnika/osnivača, može da se adaptira u različite svrhe i ciljeve.

PHP [Personal Home Page/PHP Hypertext Preprocessor]

Ovo je često korišćeni skriptovani jezik sa zajedničkom namenom koji je posebno odgovarajuć za veb razvoj i može biti ugrađen u HTML. Na ovom jeziku su napisane jedne od najkorišćenijih CMS platformi za kreiranje sajtova, kao što su WordPress, Joomla i dr.

SaaS [Software as a Service]

Veb-baziran softver čiji se pristup omogućava putem pretplate. Ovakav softver se nalazi na spoljašnjim serverima i može se upravljati putem veb-pretraživača uz unos korisničkog imena i lozinke.

SQL [Structured Query Language]

SQL je najpopularniji jezik za dodavanje i pristup informacijama iz baza podataka. Vađenje i dodavanje podataka se vrši putem zahteva ka bazi.

SSL [Secure Sockets Layer]

Ovo je protokol za uspostavljanje zaštite putem kriptovanja komunikacije između računara koji omogućavaju razmenu informacija.

Pročitaj i: SSL sertifikat i vrste validacije: Šta je potrebno da znate?

SSH [Secure Shell]

Kriptografski protokol i interfejs za udaljeni, ali siguran ulaz/pristup jednog računara na drugi putem jakog kriptovanja. SSH obezbeđuje zaštitu komunikacije koja se vrši putem nebezbednih kanala.

TLS [Transport Layer Security]

Ovo je naslednik SSL (Secure Sockets Layer) protokola. TLS obezbeđuje sigurniju i bržu vezu između servera i klijenta, naspram svog prethodnika.

TCP [Transmission Control Protocol]

Vid komunikacionog protokola koji olakšava razmenu informacija/poruka između uređaja povezanih u mreži. On dopunjuje internet protokol (IP) i obično su grupirani zajedno pod opštim naimenovanjem TCP / IP.

UI [User Interface]

Korisnički interfejs je tačka međusobne interakcije između čoveka i računara/aplikacije/sajta. Cilj ovog interfejsa je da učini rad korisnika udobnim i intuitivnim, a celokupno preživljavanje prijatno i lako.

URL [Uniform Resource Locator]

Poznat još i kao veb-adresa, akronim se koristi za ukazivanje na specijalnu formu individualne adrese koja vodi do konkretnog resursa na mreži. Ovo može da bude određeni dokument ili slika, a URL daje informaciju za tačno mesto na kom se traženi fajl nalazi.

UX [User Experience]

UX je korisničko iskustvo međusobne interakcije (komunikacije) između korisnika i aplikacije/sajta koji može da se opredeli kao dobro ili loše. Za dobro korisničko iskustvo doprinose čist dizajn intuitivni korisnički interfejs i brzi odgovori aplikacije.

VPS [Virtual Private Server]

Virtuelni privatni server je samostalna jedinica koja funkcioniše kao fizički server, ali i predstavlja njegov virtuelni ekvivalent. Jedna fizička mašina može da hostuje mnoge virtuelne servere.

Pročitajte i: SSD VPS: veća fleksibilnost i više resursa

WWW [World Wide Web]

Globalna mreža WWW predstavlja informacioni sistem sa širokim setom dokumenata međusobno povezanih putem hiperveza. Pristup njima je lak za korisnike putem veb-pretraživača.

W3C [World Wide Web Consortium]

Konzorcijum svetske mreže je osnovna međunarodna organizacija koja je zadužena za poboljšanje i unapređenje World Wide Web-a. Njegov zadatak je da potpomaže rad i kompatibilnost svih učesnika u mreži.

XML [Extensible Markup Language]

XML je jezik za obeležavanje, poznatiji kao „metajezik“, koji zadaje set pravila za formatiranje dokumenata tako da omogući njihovo čitanje kako od strane korisnika, tako i od računara/mašine.


Ovo su najčešće korišćene web skraćenice i akronimi. Pomoću ovog kratkog priručnika možete brzo da osvežite svoje znanje ili da naučite značenje onih termina koji vam nisu bili potpuno jasni.

Ne propustite da ga dodate kao bookmark ispod trake pretraživača kako bi vam bio pod rukom svaki put kada želite da saznate šta ove web skraćenice znače!

Pretplatite se na naš SuperBlog kako biste prvi saznali najvažnije i korisne novosti iz sveta web-a i savete o vašem sajtu i digitalni razvoj.

Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре