Šta predstavlja bezbednosni sistem SuperHostinga?

U prethodnom članku napomenuli smo koliko pažnje pridajemo aspektu bezbednosti na Internetu. U ovom i narednom članku ćemo vam reći nešto više o načinima na koje mi u SuperHostingu danonoćno radimo na tome da osiguramo našim klijentima bezbedno prisustvo i poslovanje na Internetu.

Bezbednosni sistem SuperHostinga ima nekoliko aspekata. Svaki od njih doprinosi sistemu koji ima za ultimativni cilj da nas izdvoji kao hosting kompaniju koja svojim klijentima nudi maksimalni nivo bezbednosti i zaštite. U nastavku ćemo navesti svaki od njih, uz rezime o tome šta je njihova pojedinačna uloga u našem bezbednosnom sistemu.

DDoS

Zaštita od DDoS (eng. Distributed Denial of Service) napada pokriva celokupnu mrežnu infrastrukturu SuperHostinga. Ovaj mehanizam neutrališe oko 95% poznatih tipova DDoS napada, ne narušavajući performanse hostovanih sajtova i aplikacija.

Malware

Naš bezbednosni sistem se proaktivno bori protiv malvera (eng. malware) i zlonamernih botova (eng. bots), sprečavajući neautorizovan pristup klijentskim imejl nalozima.

„Upad“ u imejl nalog može imati za cilj krađu ličnih podataka i njihovu dalju zloupotrebu. Takođe, kada kompromitovan imejl nalog dođe pod kontrolu zlonamernika, ovaj ga može koristiti za masovno slanje SPAM sadržaja u vidu imejlova, komentara na sajtovima, itd.

Ukoliko već niste, besplatno preuzmite naš infografik iz prethodnog članka u .pdf ili .png formatu!

Brute Force

Mehanizam za sprečavanje nasilnih pokušaja „provaljivanja“ u sajt (tzv. Brute Force) je integrisan u bezbednosni sistem SuperHostinga. Kako to izgleda?

Zlonamernik metodom brojnih pokušaja i grešaka pokušava da pogodi pristupne podatke administrativnom delu sajta i ako uspe, on preuzima potpunu kontrolu nad sajtom. Međutim, ovo mu neće poći za rukom jer će naš sistem blokirati IP adresu sa koje potiču ovakvi pokušaji. Inače je ovakav napad karakterističan za neke od najpopularnijih CMS platformi.

Čišćenje sajtova prilikom migracije

Pretpostavimo da migrirate sajt kod nas iz neke druge hosting kompanije koja nema složeniji sistem zaštite. Tokom procesa migriranja fajlova vašeg sajta, sa njima „prođe“ i neki zlonamerni kôd. Ne brinite – isti će biti otkriven i ručno uklonjen, a vaš sajt ponovo bezbedan.

Neprekidni nadzor

Naš sistem vrši 24-časovni monitoring i skenira hosting infrastrukturu na kojoj se nalaze klijentski sajtovi.

Ukoliko se i desi da vaš sajt bude hakovan – bez panike. Detaljnom analizom, zlonamerni kôd biće izolovan i uklonjen, a istovremeno će poslužiti našem bezbednosnom sistemu da iz njega nauči i primeni to „znanje“ kako ubuduće neki drugi sajt hostovan kod nas ne bi bio zaražen na isti način.

Šta sve ovo znači?

Svojim bezbednosnim sistemom nastojimo da dostignemo zacrtane ciljeve:

  • Smanjenje broja slučajeva hakovanih sajtova na najmanju moguću meru;
  • Još bolje funkcionisanje naše celokupne infrastrukture;
  • Sprečavanje nasilnih pokušaja provaljivanja u sajtove;
  • Sprečavanje povećane upotrebe resursa (konkretnije: procesorskog vremena), kao posledice malicioznog napada;
  • Sprečavanje slanja SPAM sadržaja sa naše infrastrukture;
  • Sprečavanje korišćenja hosting naloga naših klijenata u svrhe napada na treća lica;
  • Čišćenje svih kompromitovanih klijentskih veb-sajtova i uklanjanje malicioznog kôda iz njih;
  • Redovno održavanje i skeniranje klijentskih veb-sajtova u potrazi za malicioznim kôdom.

Ono što treba znati jeste da naš bezbednosni sistem ni na koji način ne utiče na veb-sajtove naših klijenata, ne prouzrokuje ikakvo usporavanje, niti izaziva lažne uzbune.

Da rezimiramo – naša misija je da proaktivno štitimo veb-sajtove i imejl naloge naših klijenata od zlonamernih napada u najširem mogućem smislu. Želimo da se naši klijenti osećaju bezbedno i ne brinu o informacijama i digitalnom poslovanju koje su nam poverili. Ovo je nešto što naši klijenti očekuju od nas i mi smo tu da opravdamo njihovo poverenje.

Pratite naš blog, jer će vam sledeći članak otkriti više detalja o gorepomenutim aspektima zaštite i njihovim pojedinostima.


Aleksandar Petrović
Aleksandar Petrović
Ekonomista, predavač, IT entuzijasta... Za sebe misli da mu od ruke bolje idu brojevi nego reči. U neprestanoj donkihotovskoj borbi za dokazivanjem da Jack of all trades može biti master of some. Filozofiju na stranu, Aleksandar uživa u saznanju da je nekom pomogao - i trudi se da što više uživa.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре