4 činjenice o „neograničenom“ prostoru na diskovima

Nedavno smo obeležili godinu dana postojanja naše kompanije u Srbiji, a uskoro ćemo proslaviti 15. rođendan od nastanka samog SuperHostinga. Da – prošlo je 15 godina otkako smo počeli da nudimo hosting rešenja visokog kvaliteta.

Za tih 15 godina se mnogo toga promenilo: hosting više nije samo jedno mesto na serveru i kontrolni panel za upravljanje njime. U našem rečniku hosting, kao potpuna usluga, predstavlja i pouzdan bekap, instrumente za ubrzanje sajtova i olakšanje rada sa WordPress-om, beskompromisnu podršku i pouzdan bezbednosni sistem.

Međutim, već neko vreme primećujemo jedan trend koji je u poslednjih nekoliko godina u velikoj meri zastupljen kako na našim, tako i na inostranim prostorima. Trend je povezan sa ponudama koje uključuju „neograničeni prostor na disku“ i „neograničen broj fajlova“. Prešli bismo odmah na stvar i ispričali vam nešto malo više o tome šta se krije iza „neograničenog“ i zašto kao hosting kompanija ne nudimo neograničen prostor na disku i broj fajlova.

Efekat „neograničenog“

Nesumnjivo, paketi sa neograničenim prostorom na disku i/ili neograničenim brojem fajlova zvuče vrlo primamljivo.

Za samo 300 dinara mesečno mogu da uzmem hosting, postavim sve fajlove sa kompjutera na svoj nalog i eventualno ih koristim za moj sajt? Kupljeno!

(Među svim tim fajlovima se vrlo verovatno mogu naći i video klipovi maturske večeri iz 2010.)

Naravno – stvari ne stoje baš tako. Zapitajte se: odakle dolazi neograničen prostor? Hajde da rešimo ovu zagonetku.

Istina o neograničenom prostoru

Možemo biti direktni i reći vam sledeće: Svaka kompanija koja nudi „neograničen“ prostor zapravo ne može da vam ga obezbedi i samim tim dolazi do zablude. Evo i kako:

Pre svega, još uvek ne postoje diskovi sa neograničenim prostorom za skladištenje informacija. Kako bi jedan hosting server radio, na njega su prikačeni jedan ili nekoliko diskova na kojima se određena informacija upisuje. Na primer: naša Cloud platforma ima virtuelni disk koji je „prikačen“ za svaki hosting server sa naše infrastrukture. Činjenica da postoji određeni broj diskova pokazuje da je server fizički ograničen do određene veličine prostora na disku.

Takođe, postoji i verovatnoća da su druga ograničenja sakrivena u opštim uslovima korišćenja usluga. Kako jedna kvalitetna usluga za nas predstavlja i to da je klijent u potpunosti upoznat sa time šta kupuje, svi naši paketi su detaljno opisani na samom sajtu. Bez „sitnih slova“, a u cilju potpune transparentnosti.

Jer šta bi se, inače, desilo ako jedan klijent koji ima „neograničen prostor na disku“ reši da ga, u stvari, koristi?

On će popuniti taj „neograničeni“ prostor i celokupna usluga će biti zaustavljena za sve klijente. I to je nešto što svaki klijent koji koristi „neograničen prostor“ može da uradi.

Zašto ne nudimo neograničen prostor na disku i broj fajlova?

Gorenavedeno je samo jedan od mogućih posledica „neograničenog“ prostora. Kao kompanija koja hostuje preko 200 000 sajtova smo rešili da uvek budemo transparentni prema našim klijentima. Čvrsto smo rešeni da ne nudimo ni neograničeni prostor na disku, ni neograničeni broj fajlova (inodova).

Evo i nekoliko razloga zbog kojih neograničen prostor može doneti samo loše posledice po naše klijente:

1. Vodi do nestabilnosti sajtova svih klijenata

Ako jedan klijent reši da „popuni“ ceo server, to će rezultirati time da usluga bude zaustavljena i za njega i za sve ostale klijente. Tačnije: kada vidite „neograničeni“ prostor, to automatski znači nestabilna usluga i/ili usluga koja ne funkcioniše.

2. Smanjuje pouzdanost rezervnih kopija (bekapa)

Čak i da određeni klijent ne popuni taj „neograničeni“ prostor, on može na svoj nalog da postavi ogromnu količinu informacija koja uopšte nije potrebna njegovom sajtu. Svaka hosting kompanija pravi rezervne kopije (backup) korisničkih podataka. Stoga, ako klijenti zloupotrebljavaju prostor na disku, nemoguće je obezbediti pouzdan bekap za sve. Ovo može da dovede do gubitka informacija svih klijenata.

3. Preti da ugrozi bezbednost svih sajtova

Nemalo puta smo spomenuli da nam je bezbednost prioritet broj jedan. Iz tog razloga svaki klijent SuperHosting.RS-a može da očekuje svakodnevno skeniranje svih fajlova hosting naloga na našoj infrastrukturi u potrazi za zlonamernim kodovima. Što više fajlova na nalogu ima, toliko ovaj proces može biti sporiji i uzrokovati suvišno opterećenje servera. Samim tim, ako bismo omogućili „neograničeni“ prostor, povećali bismo i rizik da vaši nalozi budu kompromitovani.

A, kao što smo već rekli – mi ne želimo da dozvolimo da bezbednost vaših onlajn projekata bude ugrožena.

4. Ne pomaže pri optimizaciji sajtova

Dobra stvar kod ograničenih prostora na disku i ograničenog broja fajlova je da menja navike klijenata: podseća ih da treba da održavaju „higijenu“ svojih naloga, čiste ih i brišu nepotrebne fajlove. To vodi do pozitivne promene u brzini njihovih sajtova.

„Gušenje“ hosting naloga velikim brojem fajlova (bili oni mali po veličini ili ne) je vrlo čest razlog za usporavanje rada popularnih sistema za izradu veb sajtova.

Malo o ograničenim, ali nerealno visokim ograničenjima u broju fajlova

Neke hosting kompanije nude „neograničeni“ prostor, ali postavljaju samo ograničenja u broju fajlova. Pošto često ne shvataju na koji način broj fajlova utiče na celokupan kvalitet hosting usluge, ponekad su ova ograničenja nerealno visoka. Kao rezultat dugogodišnjeg nadzora i testova smo izabrali najoptimalnije rešenje u ograničenju parametara naših hosting paketa – broj fajlova.

U dosadašnjoj praksi se ispostavilo da veliki broj fajlova mahom predstavlja nagomilane privremene fajlove, log fajlove, keš fajlove i/ili stare i nepotrebne informacije.

Štaviše – naši klijenti se raduju kada ih podsetimo da je vreme da očiste svoj nalog, jer nakon toga mogu da ga koriste mnogo kvalitetnije i na njega postave nove i korisne informacije. Naravno, postoje klijenti kojima je stvarno potreban veći broj fajlova. Za njih imamo druga rešenja pomoću kojih će optimalno razviti svoj projekat.

Kažete da je neograničeno nemoguće – kako to da imate neograničen saobraćaj?!

I na ovo pitanje možemo dati logičan odgovor. Razlika između saobraćaja i prostora na disku je ogromna. Pre svega bismo želeli da razjasnimo da saobraćaj najtačnije opisujemo kao „unmetered“, to jest: ne merimo količinu protoka na mesečnom nivou i samim tim nema ograničenja po tom parametru.

Za našu uslugu deljenog hostinga smo rešili da nema potrebe da merimo saobraćaj, kako bi klijenti mogli da realizuju pun potencijal raspoloživih resursa. Takođe – za razliku od prostora na disku, saobraćaj se ne skladišti i za njega je potrebna veza sa Internetom koja je u našem slučaju obezbeđena od strane dva nezavisna Internet provajdera sa dinamičkim usmeravanjem saobraćaja. Čak i ako jedan sajt realizuje veliki saobraćaj, to ne utiče na kvalitet usluge ostalih klijenata. To je moguće upravo zbog kontrole resursa i održavanja visokog kvaliteta.

I za kraj

Kao hosting kompanija koja drži do visokog kvaliteta i zadovoljnih klijenata, nikada ne bismo nudili neograničen prostor na diskovima i/ili neograničen broj fajlova. Ako se jednog dana na tržištu pojave neograničeni diskovi, vrlo verovatno ćemo promeniti mišljenje. 🙂 Do tada je naša odluka konačna – i donešena je isključivo u cilju pružanja kvalitetne usluge svim našim klijentima.

Hvala vam na poverenju.


Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре