Zašto vaš sajt treba da bude mobile-friendly + 3 načina da to ostvarite

Uz razvoj tehnologija i masovno korišćenje mobilnih uređaja na svakodnevnom nivou, saobraćaj ka sajtovima putem mobilnih telefona se drastično povećava. Uz ovu tendenciju, od jula 2019. Google postavlja Mobile First Index pravilo za sve nove sajtove. Uz ovaj pristup botovi pretraživača proveravaju prvo mobilnu verziju sajtova. U slučajevim u kojima je sajt indeksiran pre uvođenja ovog pravila, Google će nastaviti da obilazi njegovu dekstop verziju.

Međutim, Google je zvanično objavio da je prelazak ka Mobile First Index-u za sve sajtove planirano za mart 2021. godine.

Zašto je ovo važna promena koja će uticati i na vaše projekte?

U procesu indeksacije, mobilni GoogleBot posećuje određenu stranicu i analizira njen tekstualni sadržaj, kao i celokupno vizuelno formiranje. Prema Google-ovom algoritmu i indeksiranoj informaciji se određuje pozicija sajta. Zato je preporučljivo da budete sigurni da je vaš sajt optimizovan za mobilne uređaje.

Ako on ne odgovara osnovnim mobile-friendly kriterijumima Google-a, neophodno je da brzo preduzmete nešto po pitanju optimizacije.

U slučaju da tek sada započinjete svoj onlajn projekat, važno je da fokus prilikom izrade sajta bude usmeren ka korisnicima koji će posećivati vaš sajt putem mobilnog uređaja.

Kako da proverim da li je moj sajt mobile-friendly?

Ako se vaš sajt vidi jednako dobro bez obzira na veličinu ekrana uređaja, onda on koristi odzivan (responsive) dizajn. Kod ovakvih dizajna CSS kod pokazuje pretraživaču kako da naređa sadržaj stranice naspram rezolucije ekrana. Ovo znatno poboljšava korisničko iskustvo prilikom korišćenja mobilnih uređaja. U ovom slučaju nije neophodno da preduzimate ništa što se tiče promene strukture sajta.

Ako vaš sajt ima posebnu mobilnu verziju sajta, proverite da li je informacija sa mobilne i desktop verzije identična. Neophodno je da sajt koristi ekvivalentno strukturisane podatke u obe verzije. Strukturisani podaci daju informacije o vašoj stranici i tipu sadržaja koji se nalazi na njoj. Na ovaj način će sadržaj biti bolje predstavljen korisnicima prilikom pretrage.

Možete da proverite da li vaš sajt ima strukturisane podatke pomoću instrumenta Rich Results Test.

Važno: Direktnu proveru da li je vaš sajt mobile-friendly i odgovara preporukama Google-a možete da izvršite pomoću instrumenta Mobile-Friendly Test.

Rezultat provere sajta koji je mobile-friendly.
Rezultat provere sajta koji je mobile-friendly.

U slučaju da vaš sajt ne odgovara zahtevima, poruka koju ovaj instrument generiše će biti u vidu upozorenja, a uz to ćete dobiti i preporuke šta treba da poboljšate.

Nezavisno od rezultata nakon testiranja, možete da pročitate osnovne preporuke Google-a za poboljšanje korisničkog iskustva prilikom korišćenja mobilnih uređaja. Ovo će vam pomoći da ispratite da li ih vaš sajt ispunjava.

Kako da učinim moj WordPress sajt mobile-friendly?

WordPress je najkorišćeniji sistem za izradu sajtova sa najrazličitijim tematikama. Da li je sajt napravljen u WordPress-u mobile-friendly zavisi od teme i plaginova koje ste koristili prilikom izrade.

Korišćenje Responsive tema

Prilikom izrade sajta pomoću WordPress-a, prvi i najvažniji korak je izbor teme. Uverite se da je tema koju ste izabrali mobile-friendly i koristi responsive dizajn.

Možete da pogledate kako se učitava sajt putem mobilnog uređaja sa izabranom temom nakon što je instalirate. Putem administrativnog panela otvorite „Izgled“ » „Prilagodi“ i u donjem desnom uglu menija ćete moći da izaberete prikaz putem dekstop, tablet ili mobilnog uređaja.

Prikaz sajta putem mobilnog uređaja.

Koristite temu koja nije mobile-friendly?

Ako je vaš sajt već napravljen sa temom koja nije optimizovana za mobilne uređaje, imate sledeće mogućnosti:

  • Budite sigurni da je tema ažurirana na poslednju verziju. Korišćenje responsive dizajna je jedan od osnovnih kriterijuma prilikom izrade sajta. Moguće je da su developeri teme optimizovali njen kod u narednim verzijama. Ako je, ipak, tema koju koristite plaćena ili izrađena specijalno za vaš sajt, možete da se povežete sa njenim programerima da vam pomognu.
  • Koristite dodatne plaginove putem kojih možete preći na mobilnu verziju sajta. U zvaničnom WordPress direktorijumu ima različitih plaginova koji vam mogu pomoći da poboljšate izgled vašeg sajta za mobilne uređaje ili ga u potpunosti modificirate.
  • Promenite svoj sajt u potpunosti tako što ćete izabrati novu temu koja ima responsive dizajn. Važno je da se slična vrsta promena vrši u test okruženju jer podešavanja i funkcionalnosti koje su specifične za temu koju koristite neće biti dostupne nakon njene promene.

Dodatni plaginovi

Ako izaberete opciju instalranja dodatnih plaginova kako biste prešli na mobile-friendly verziju, predstavićemo vam najpopularnije plaginove:

WP Touch

WP Touch je jedan od najkorišćenijih plaginova za modifikaciju tema koje nemaju responsive dizajn. Nakon njegove instalacije vaš sajt automatski dobija mobile-friendly izgled.

Možete da koristite besplatnu ili plaćenu verziju. Jedna od prednosti WP Touch Pro (premium verzija) je mogućnost da koristite plagin u kombinaciji sa keširajućim mehanizmima.

Plagin kreira odvojeni meni WP Touch u administraciji WordPress-a putem kog možete lako da upravljate njegovim podešavanjima.

Osnovna podešavanja plagina WP Touch.

Ako želite da modifikujete vizualna podešavanja sajta, to ćete moći da uradite putem menija „Izgled“.

Važan korak prilikom podešavanja je izbor menija koji se vizualizuje korisnicima koji koriste mobilne uređaje. Kako biste mogli da koristite meni preko dekstop verzije sajta i kod mobilnih uređaja, treba da obeležite to putem „Izgled“ » „Podešavanja menija“ » „WPTouch: Header Menu“.

WordPress Mobile Pack

WordPress Mobile Pack je dodatak koji vam daje mogućnost da obilukete sadržaj sajta u progressive web application (PWA). PWA je mobilni sajt izrađen sa JavaScript framework-om koji ima deo funkcionalnosti mobilnih aplikacija.

Prilikom instaliranja mu se zadaje podrazumevana tema koja će se koristiti za vizualizaciju sajta korisnicima mobilnih uređaja.

Ovaj plagin ima i besplatnu i plaćenu verziju, s tim da u plaćenoj imate mogućnost da izaberete različite tema koje mogu da se koriste u mobilnoj verziji sajta, kao i druge dodatke.

Podešavanja plagina WordPress Mobile Pack.
Podešavanja plagina WordPress Mobile Pack.

Savet: Nakon što instalirate i podesite neki od plaginova, kako biste optimizovali svoj sajt je preporučljivo da testirate da li već uspešno prolazi Google-ove provere.

Accelerated Mobile Pages (AMP)

Kako biste poboljšali korisničko iskustvo prilikom korišćenja mobilnih uređaja, možete da dodate Accelerated Mobile Pages (AMP) podršku na sajtu. AMP je projekat otvorenog koda koji je započeo sa radom 2015. godine. Njegov cilj je da poboljša brzinu sajtova prilikom korišćenja mobilnih uređaja.

U WordPress-u možete da integrišete ovu podršku instalacijom dodatnog plagina poput AMP for WordPress.

Podešavanje AMP for WP.
Podešavanje AMP for WP.

Nakon instalacije dodatka, HTML kod vašeg sajta će biti oformljen tako da se koristi AMP podrška. Imate mogućnost da izaberete nekoliko nivoa rada ovog plagina u zavisnosti od toga do koje mere želite da vaš sajt bude modifikovan.

Google nastavlja da radi u smeru poboljšanja korisničkog iskustva na sajtovima koji se posećuju putem mobilnih uređaja. Uvođenje Web Stories koje su bazirane na AMP-u je jedno od obećavajućih projekata Google-a.

Imajući u vidu da je WordPress najčešće korišćen CMS, za njega su kreirani plaginovi za lako integrisanje Google aplikacija.


Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре