Zaštita elektronske pošte: Zašto i kako?

Poslednja godina nam je dokazala da je online prostor taj koji može da pomogne mnogim procesima da funkcionišu efektivno. Period karantina je kreirao jednu „prisilnu“ digitalizaciju koja i dan danas nastavlja da utiče pozitivno kako na korisničke potrebe, tako i na biznise. Zašto počinjemo ovom rečenicom kada je u pitanju zaštita elektronske pošte?

Koliko više biznisa započinje da prisustvuje online i koliko više ljudi koristi internet, toliko veće postaju opasnosti od zloupotreba putem:

  • Fišing imejlova;
  • SPAM imejlova;
  • Imejlova zaraženih virusima i zlonamernim softverima.

Telefonske prevare su prešle na mnogo lukaviju i inteligentniju formu. Ali, zašto? Kratak odgovor bi glasio: jer online prisustvo postaje sve popularnije i neophodnije.

Zanimljiva činjenica: Tokom 2020. godine broj povezanih uređaja sa internetom je 50 milijardi (7 puta više od svetske populacije), a prognoze za 2025. godinu su da će se taj broj povećati na 75 milijardi. (Cisco, Statista)

Šta smo primetili prilikom adaptacije biznisa na online strategiju?

Kako već znate, naš SuperTim obraća veliku pažnju na bezbednost digitalnih projekata svih naših klijenata. Nakon početka pandemije, primetili smo nešto mnogo interesantno:

Nedelju dana nakon objavljivanja vanrednog stanja smo primetili povećanje blokiranih SPAM poruka – skoro 20% u odnosu na prethodnu nedelju (9-15 mart 2020.)

Blokirane SPAM poruke na temu koronavirusa su se povećale za 11% tokom prve polovine marta u odnosu na prvu polovinu februara 2020.

I to je bio samo početak ove tendencije – ona se nastavlja i dan danas.

Zašto je važno da se koristi zaštita elektronske pošte?

Na prvom mestu: poverenje! Možete da održite visoki nivo biznis komunikacije korišćenjem profesionalne imejl adrese sa imenom vašeg sajta (na primer: [email protected]). Ovo ne samo da uvećava poverenje u vaš biznis, već i njegovu bezbednost. Korišćenjem besplatne komercijalne usluge za vašu poslovnu elektronsku poštu vi izlažete sve osetljive finansijske informacije riziku. Besplatna elektronska pošta je super rešenje ukoliko je za ličnu upotrebu, ali ne i kada se na nju oslanjate za fakture, finansijske transakcije, poslovna dokumenta ili podatke.

Pročitajte još: SuperZaštita ili kako štitimo vaše sajtove i poštanske sandučiće

Kako bi vaša poslovna korespondencija bila u potpunosti zaštićena, potrebno je da se koristi dobra zaštita elektronske pošte sa kojom ćete se uveriti da je sve što dolazi u nju 100% pouzdano. I, imajući u vidu da je jedan od naših ciljeva da vam olakšamo, imamo odlično rešenje za vas:

Svi hosting paketi SuperHosting.RS-a nude neograničen broj profesionalnih imejl adresa sa imenom vašeg sajta, kao i dodatnu uslugu Premium zaštita od SPAM-a i virusa. Ova zaštita elektronske pošte čuva vašu poslovnu komunikaciju i automatski blokira SPAM imejlove, viruse, zlonamerne softvere i pokušaje za fišing.

Možete je koristiti tako što ćete je dodati kao dodatnu uslugu uz svoj novi hosting paket na trećem koraku narudžbine putem našeg sajta.

A ako već imate sajt i želite da koristite Premium zaštitu od SPAM-a i virusa, uđite na svoj korisnički profil i dodajte je putem menija Hosting nalozi -> Detalji -> Premium zaštita od SPAM-a i virusa. Zaštita važi za jedan domen.

Međutim, ovde se radi o tome ne da li imate profesionalnu poštu i premium zaštitu, već zašto treba da ih imate. Zato vam dajemo nekoliko razloga.

#1 Mali biznisi su jedan od najtraženijih i najlakših meta

Imate mali biznis i verovatno mislite da niko ne želi da vas dira zato što ste mali, zar ne? Upravo to čini male biznise ukusnim zalogajem za prevarante – oni računaju na to da je zaštita elektronske pošte slabija i da je, samim tim, manipulacija lakša.

Internet prevaranti postaju sve kreativniji u svom predstavljanju i pozivima na akciju. Ali, važno je da znate da nije potrebno da sami analizirate i istražujete svaku poruku – Premium zaštita od SPAM-a i virusa to čini umesto vas i uopšte ne dozvoljava ovakvim pismima da stignu do vaše pošte.

Pročitajte još: Da li i mali sajtovi mogu biti meta hakerskih napada?

#2 Skoro svi zlonamerni softveri se šalju putem imejla

Kada dobijete ovakvu vrstu imejlova, oni u sebi sadrže link za skidanje fajla ili isti direktno u prilogu. Ovi fajlovi su mnogo male veličine (pod 2kB) kako bi se teško raspoznavala od strane antivirusnih programa. Ako ih otvorite ili skinete, možete zaraziti svoj uređaj. Ali ne samo – drugi povezani uređaji takođe mogu da se zaraze. Mnogo ovakvih fajlova u potpunosti menjaju način na koji funkcioniše vaš uređaj:

  • Primorava ga da preuzima još zlonamernih fajlova;
  • Može da ga ubaci u napad na druge uređaje u mreži;
  • Daje potpunu kontrolu prevarantu da daljinski manipuliše vašim fajlovima i aplikacijama;
  • Daje pristup vašim osetljivim informacijama (podacima za pristup različitim sajtovima i aplikacijama, ličnim informacijama svakakve vrste, poslovnim informacijama).

Premium zaštita od SPAM-a i virusa čuva vašu poštu ne dozvoljavajući sličnim imejlovima da stižu do nje i uređaja putem kojih je proveravate. Na ovaj način sve što dobijate je prethodno provereno i kategorizovano kao bezbedno.

#3 Fišing je metoda broj 1 za preuzimanje osetljivih informacija i podataka

A kako fišing može najlakše i najefektivnije da stigne do vas? Putem imejla, naravno! Ova vrsta napada postaje sve popularnija jer radi bez greške. Najčešće se prevaranti „prerušavaju“ u predstavnike poznatih i legitimnih institucija – banaka, državnih institucija, online prodavnica i drugo. Najpoznatiji tipovi fišing imejlova su sa pozivom na akciju da:

  • Otvorite link i da se ulogujete u profil (tj. da im date svoje lične podatke);
  • Preuzmete zlonamerni fajl – putem linka ili prikačenog fajla u samoj poruci.

Pročitajte više: Kako da prepoznate fišing imejl?

Sigurno ćete reći: Ko bi uopšte pao na ovo?
Odgovor je: Skoro svi.

Verovali ili ne, fišing postaje sve popularniji i profesionalniji. Moguće je čak da ne pomislite da ste dobili imejl od prevaranata dok ga čitate. Zato je vrlo važno da prepoznajete sve stavke prevarantskih imejlova i da imate potpunu zaštitu vaših imejlova, kako ih na prvom mestu ne biste ni dobijali.

Za kraj

Kažu da je najbolja zaštita – prevencija. Mi u potpunosti podržavamo ovu tvrdnju: pripremite se tako što ćete naučiti da prepoznajete prevarantske imejlove, naučite svoje zaposlene, bliže, prijatelje i ljude sa kojima svakodnevno komunicirate. Online prevare su bukvalno zarazne i prenose se sa uređaja na uređaj jako brzo.

A kako biste bili još sigurniji u svoju imejl zaštitu, koristite kvalitetne i pouzdane usluge kao što je profesionalna pošta sa imenom vašeg sajta i Premium zaštita od SPAM-a i virusa. Na ovaj način nećete imati potrebe da se brinete za kvalitet poruke koju dobijate. Od nas – zaštita, od vas – poverenje i mir.

I zapamtite: Bezbednost i zaštita su zajednička odgovornost!


Pretplatite se na naš SuperBlog kako biste prvi saznali najvažnije i korisne novosti iz sveta web-a i savete o vašem sajtu i digitalni razvoj.

Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре