Koliko, u stvari, košta jedan domen?

Počevši od četova, video razgovora, komunikacije putem društvenih mreža, online žurki, kurseva, programa, online kupovine, pa čak i online turizma – svesni smo kada je ovakav način života preuzeo maha. U današnje vreme skoro sve radimo od kuće – uključujući i sam posao.

Imajući u vidu da je „online“ najdostupnije mesto za sastanke – između biznisa, institucija i korisnika, radujemo se da vidimo da je sve više ljudi zainteresovano da započne svoj online projekat. Kao što znate, prvi korak je izbor imena sajta – domena. I tu počinju pitanja:

 • Kakvo ime da izaberem?
 • Koja ekstenzija domena je odgovarajuća?
 • Cene su različite – zašto?
 • Da li da registrujem nekoliko naziva domena?

Sigurni smo da su svi naši klijenti prošli kroz ovaj misaoni proces. A mi smo uvek tu da im pomognemo da pronađu odgovore na njih! Danas ćemo, međutim, da vas upoznamo sa jednim drugim aspektom naziva domena – popričaćemo o cenama.

Šta je dobro da znam pre registracije domena?

Pre nego da dobijete informacije o vrednosti naziva domena, važno je da budete upoznati sa svim aspektima registracije istih. Ipak se radi o vašoj digitalnoj svojini i svaki detalj će vam pojasniti čega ste vi to, u stvari, vlasnik. A, kada već pričamo o „digitalnoj svojini“…

 • Uvek registrujte domen na svoje ime! Ako smatrate da razvijate lični sajt ili sajt za svoju firmu, neophodno je da znate da je domen digitalni naziv vaše delatnosti. On je vaša digitalna svojina. Zato je neophodno da registrujete svoj domen lično i da on bude u vašem korisničkom profilu. Izbegavajte da delite osetljive podatke o njemu i čuvajte ga onako kako biste čuvali svoju ličnu kartu.
 • Domen vam daje mogućnost kreiranja profesionalne elektronske pošte. Čim registrujete naziv svog sajta i dodate hosting, moći ćete mnogo brzo i lako da kreirate profesionalne email adrese. One nose ime vašeg sajta, jedinstvene su i mnogo zaštićenije od SPAM-a i hakerskih napada od besplatnih rešenja. Profesionalan email povećava poverenje u vašu delatnost, čuva sve vaše razgovore i pomaže vam da se istaknete.
 • Pretraga odgovarajućeg naziva domena je mnogo laka. Prosto otvorite https://www.superhosting.rs i u polje za pretragu domena unesite vaše željeno ime. Rezultati će vam prikazati različite ekstenzije naziva domena. Izaberite onu koja je slobodna i najviše odgovara vašoj ideji i pratite korake narudžbine.
Pretraga naziva domena kod nas. Iskoristi priliku i uzmi 3 meseca besplatnog hostinga uz registraciju!
 • Što više, to bolje. U svetu domena ova izreka je sigurno itekako važeća. Ako ste pronašli svoje idealno ime, sačuvajte ga sa nekoliko ekstenzija, kako biste utvrdili naziv vaše firme i zaštitili je od plagiranja.
 • Preporučuje se da upravljate svim vašim digitalnim uslugama sa jednog mesta. Ko bi želeo da za svaki problem sa svojim automobilom posećuje različit servis? Isto je i sa vašim sajtom – on objedinjuje mnogo elemenata, a jedan od njih je naziv domena. Zato uvek preporučujemo svim našim klijentima da upravljaju svojim uslugama sa jednog mesta sa kog će dobiti besprekornu korisničku podršku. Iskoristite besplatno prebacivanje sajta na SuperHosting.RS i udoban i brz proces transfera domena. Saznajte više o ovoj temi!

#1 Važni termini iz sveta domena

Pre svega, neophodno je da pojasnimo nekoliko termina koje ćete sigurno viđati prilikom izbora imena za vaš sajt:

 • Domen: Ime vašeg sajta. Predstavlja zbir elemenata odvojenih tačkama:

Ekstenzija: .rs
Osnovni domen: superhosting.rs
Poddomen: blog.superhosting.rs

 • Domenska ekstenzija: Najlakše se može opredeliti kao „oblast“ domena (na primer: .com, .rs, .online, .me i sl.). Kada birate naziv svog domena, birate i ekstenziju.
 • Registar (Registar najvšeg nivoa) Institucije koje upravljaju domenima. One zadaju prava i uslove registracije i korišćenja domena, ali uglavnom ne učestvuju u trgovini njima. Možete ih uporediti sa, na primer, zakonodavnom vlašću. Primer Registara je RNIDS – Registar nacionalnog internet domena Srbije koji upravlja .RS domenima.
 • Registrar (Ovlašćeni registar): Organizacije koje omogućuju registraciju domena i bave se trgovinom istih. Svaki Registrar poštuje pravila koja su određena od strane Registra. Svaki Registrar odgovara za određenu domensku oblast (ekstenziju) – jednu ili više njih. Na primer, SuperHosting.RS je ovlašćeni registar .RS domena.
 • Registrant: To ste vi – lice koje želi da registruje domen. Registrant može biti i fizičko i pravno lice.
 • Registracija: Proces zakupa domena. Kako biste postali vlasnik domena, neophodno je da ga registrujete poštujući pravila registrara. Možete da registrujete domen za period od jedne do 10 godina. Ako ste registrovali domen za jednu godinu, neophodno je da ga svake naredne godine obnovite.

#2 Od čega zavisi cena domena?

Na prvom mestu, neophodno je da akcentiramo da cene domena variraju u zavisnosti od ekstenzije, ali i od mesta gde ga želite registrovati.

Kada birate novi domen, uvek imajte u vidu nekoliko faktora:

 • Garanciju, koje vam daje mesto odakle vršite registraciju. Budite sigurni da ova kompanija ima ustanovljen brend i postojaće dugo kako bi održavala vaš domen.
 • Podrška domena – kakvu podršku ćete dobiti od firme kod koje želite da registrujete domen? Na primer, registrovali ste domen i nakon toga zakupili hosting nalog – to znači da će biti neophodno da promenite njegova DNS podešavanja, kako bi se vaš sajt učitao. Da li će vam ista ta kompanija pomoći ili ćete morati da se snalazite sami?
 • Cene registracije novog domena i cene obnove – ove cene su vidljive i jasno odvojeno prikazane za svaki domen. Izbegavajte kompanije koje nemaju transparentno opisane cene na svom sajtu. Takođe, uvek možete iskoristiti priliku i ugrabiti popust za prvu godinu registracije!

Kod nas trenutno možete registrovati .RS domen potpuno besplatno uz bilo koji hosting paket!

 • Period registracije – potpuno je logično da su cene novih registracija drugačije kod različitih perioda. Često na sajtu možete naći promotivne ponude za prvu godinu registracije. Zato uvek obraćajte pažnju na aktuelne cene različitih ekstenzija, kao i različitih perioda. Maksimalno vreme nove registracije svih ekstenzija je do 10 godina.

Uopšteno, možemo iskoristiti sledeću jednačinu:

Cena registra + period zakupa + tehnička sigurnost + podrška = cena nove registracije naziva domena

Zanimljivost: Najskuplji domeni su premium domeni, kao i jedna druga grupa domena: već registrovani nazivi sa sakupljenom SEO vrednošću. Oni zahtevaju transfer na novog registranta i prodaju se putem trgova i ličnih dogovora.

#3 Popularni domeni (gTLDs)

Dijapazon cena nove registracije: 1400 – 2300 RSD.

Ovo su neosporivo ustanovljeni domeni (gTLD) – .com, .net, .org, .info, .biz. To su prvi i nesumnjivo najpopularniji domeni. Ako volite tradiciju i želite da se „kladite na sigurno“, iskoristite ove domenske ekstenzije.

.COM

Prva ekstenzija na svetu. Danas se može reći da je čak i sinonim sajta.

Pojava01.01.1985.
Odgovarajuća za: Sajt sa komercijalnom svrhom
Cena kod SuperHosting.RS1420 RSD
Zanimljivost: Prvi registrovan domen sa .COM ekstenzijom je symbolics.com (15.03.1985.) On je aktivan i do današnjeg dana.

.ORG

Pojava: 01.01.1985.
Odgovarajuća za: Sajt organizacije
Cena kod SuperHosting.RS1610 RSD
Zanimljivost: Prvi registrovan domen sa .ORG ekstenzijom je mitre.org. On je aktivan i do današnjeg dana.

.NET

Pojava01.01.1985.
Odgovarajuća za: Bilo kakav online projekat
Cena kod SuperHosting.RS1770 RSD
Zanimljivost: Prvi registrovan domen sa .NET ekstenzijom je nordu.net već 01.01.1985. Međutim, kada su se registracije zvanično odobrile, prvi odobren i tim redom i registrovan domen je postao symbolics.com.

.INFO

Pojava11.05.2001.
Odgovarajuća za: Informativne sajtove
Cena kod SuperHosting.RS2190 RSD
Zanimljivost: U početku je ova ekstenzija toliko dostupna (jeftina) da je počela da privlači pažnju hakera i drugih prevaranata. Oktobra 2011. godine australijski parlament je blokirao pristup svim svojim članovima do sajtova sa ovom ekstenzijom u bezbednosne svrhe.

.BIZ

Pojava: 2001.
Odgovarajuća za: Poslovne sajtove.
Cena kod SuperHosting.RS2300 RSD
Zanimljivost: U početku je ova ekstenzija bila ograničena za korišćenje samo od strane biznisa. Danas bilo ko može da registruje ovakav domen.

#4 Nacionlani i regionalni domeni (ccTLD)

Dijapazon cena nove registracije: Od nekoliko stotina do hiljade dinara.

Nacionalni domeni su jedna malo drugačija kategorija domena (ccTLD). Oni se regulišu od ovlašćenih registra određenih država. U Srbiji se regulacija .RS domena vrši od strane RNIDS-a.

Neki od najpopularnijih domena iz ove kategorije su: .RS (1900 RSD), .ME (1350 RSD), .IO (5990 RSD).

Registracija domena sa ovakvim ekstenzijama nema univerzalne uslove: za neke nacionalne i regionalne ekstenzije je dovoljno da vam se samo dopadne ime i da ga zakupite. Za druge postoje dodatni uslovi za akreditaciju i lokaciju. Biće vam korisno da izaberete provajdera koji će vam pomoći sa registracijom sa svim informacijama o procesu.

#5 Novi domeni (new TLDs)

Dijapazon cena nove registracije: Od nekoliko stotina do hiljade dinara.

Ovaj tip ekstenzija se pojavljuje 2012. godine i započinje da igra ključnu ulogu prilikom izbora domena. U početku je imalo puno mitova i legenda o ovim ekstenzijama. Danas je činjenica da pretraživači ne brinu o tome da li ćete izabrati .com ili, na primer, .guru. Sada je sve pitanje strategije.

Nove ekstenzije domena vam daju mogućnost da kreirate originalno ime. Svaka ekstenzija komunicira određenu delatnost ili sferu vašeg biznisa. Na primer: .site, .blog, .club, .marketing i stotine drugih primera.

Cene ovih domena variraju i među njima možete naći odgovarajuće varijante u zavisnosti od sfere vašeg razvoja i budžeta. Na primer, cena .site domena je 1080 RSD. Drugi takav domen, poput .luxury, specijalno je usmeren ka skupim i luksuznim proizvodima/uslugama. Zato mu je i cena toliko luksuzna – 64.640 RSD.

Preporuka: Jedna od najboljih praksi prilikom izbora domena je da sačuvate nekoliko ekstenzija istog naziva domena (na primer: mojsupersajt.com, mojsupersajt.rs, mojsupersajt.online). Na ovaj način ćete „rezervisati“ svoj brend sa najpopularnijim ekstenzijama. Tako ćete biti sigurni da neko drugi neće moći da registruje slično ime i kreira sličan biznis privlačeći vaše klijente. Igrajte strateški!

#6 Specijalni (premium) domeni

Cene ovih domena stižu i do nekoliko miliona dolara.

Premium domeni se značajno razlikuju od svih ostalih. Ovo su domeni koji mogu da budu:

 • Registrovani ili slobodni za registraciju;
 • Novi domeni (new TLD) ili već poznati gTLDs.

Razlikuju se po tome što su zanimljiva kombinacija naziva i ekstenzije. Visoka cena proizilazi od privlačnosti. Obično su to kombinacije reči, poznate fraze ili mnogo traženi izrazi. Evo i nekoliko primera:

 • Love.store 834.899,75 RSD
 • CarInsurance.com – 49,7 miliona dolara (objavljen na trgu tokom 2010. godine)
 • Voice.com – 30 miliona dolara (objavljen na trgu tokom 2019. godine)

I mnogo drugih.

Oni su laki za pamćenje i privlače saobraćaj ka sajtu čak i od proste radoznalosti.

Pročitajte još: Specijalni (premijum) domeni


Kao što možete da razumete, ne postoji jedan odgovor za cene domena. Glavna karakteristika domena je njegova jedinstvenost. Zato i postoje stotine hiljada kombinacija naziva i ekstenzije. Vaš domen očekuje da ga pronađete, izaberete i registrujete. A možda je neko drugi već bacio oko na njega?

Zato je pravo vreme da razmisite o odgovarajućem imenu i da ga registrujete pre nego što neko drugi to uradi. Mi ćemo vam sa zadovoljstvom pomoći sa izborom. Pišite nam putem četa u donjem desnom uglu kako bismo vam pomogli!

Pretplatite se na naš SuperBlog kako biste prvi saznali najvažnije i korisne novosti iz sveta web-a i savete o vašem sajtu i digitalni razvoj.

Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре