Inodes by SuperHosting – jer đavo je u detaljima

Osim, možda, prekaljenih programera i sistem administratora, relativno mali broj ljudi se uopšte sreo sa pojmom inode(s) (čitaj „aj-nod“, odnosno „aj-nods“). Stoga smo mi u ovonedeljnom članku rešili da pokušamo da vam barem malkice približimo ovaj pojam.

Najpre da napomenemo da je sam pojam inode usko povezan sa operativnim sistemima nalik UNIX-u (npr. Linux). Sa etimološkog aspekta, sama reč inode predstavlja kovanicu sastavljenu od dve engleske reči – index i node. Sa tehničkog aspekta, inode predstavlja format strukture podataka koji opisuje objekte u fajl-sistemu, kao što su to svima nama poznati fajlovi i folderi. Pored već spomenutih fajlova i foldera u objekte fajl-sistema spada još i symlink. U ovom članku ćemo se posvetiti inode-ovima.

Kako to inode opisuje fajlove i foldere? I zašto je to uopšte bitno?

Inode sadrži mnoge informacije od značaja za fajlove i foldere. Ovde ćemo pomenuti samo neke od njih kako biste dobili jednu širu sliku o tome koliko su zapravo inode-i važni za funkcionisanje čitavog fajl-sistema. Dakle, svaki inode, pored ostalih, sadrži i sledeće informacije o fajlovima/folderima:

  • njihovu veličinu;
  • kome pripadaju (eng. ownership) – pojedincu i/ili grupi (sa jedinstvenim identifikacionim brojem svakog „vlasnika“);
  • tačnu informaciju o stanju i vrsti fajla (ovako se recimo podešavaju tzv. markeri, tako da obaveste sistem da je posmatrani fajl zapravo folder);
  • broj memorijskih blokova na hard-disku koje fajl koristi;
  • broj veza do konkretnog fajla.

U suštini, inode sadrži sve informacije o fajlu, izuzev njegovog imena i sadržaja. Bez ovih informacija, fajl (datoteka) bi se ostatku sistema prikazivao kao korumpiran i neupotrebljiv.

Kernel (jezgro operativnog sistema) „čita“ sve ove informacije iz inode-a svaki put kada se preduzima bilo kakva radnja sa nekim fajlom/direktorijumom – od jednostavnog pristupanja (otvaranja, odnosno čitanja) nekom folderu, do izvršavanja neke skripte. Kada ne bi postojala ovakva uređenost fajl-sistema, informacije u formi sadržaja, koji se čuva u memoriji računara, bile bi potpuno neupotrebljive. Zamislite samo ogroman broj informacija kao jedan niz bez jasne određenosti gde je i šta predstavlja jedna, a koja je neka druga informacija.

Kaokadabismonapisaliovurečenicubezikakvihrazmakaiinterpunkcije. Haotično, zar ne? Možda već i sami vidite kuda idemo sa ovom pričom…

Kako mi Inodes by SuperHosting može biti od koristi?

Inodes by SuperHosting alat ima svrhu da vam uz samo nekoliko klikova mišem omogući da vidite brojčano stanje inode-a, kao i njihovu distribuciju u okviru vašeg hosting naloga. Obično je mesto gde primetite neuobičajeno veliki broj inode-a „prava“ polazna tačka odakle treba započeti sa „čišćenjem“ vašeg hosting naloga, odnosno mesto odakle treba započeti sa njegovom optimizacijom.

Inodes by SuperHosting će vaš hosting nalog dovesti u stanje bolje uređenosti sprečavajući gomilanje nepotrebnog sadržaja i stvaranje „uskog grla“, odnosno „zagušenja“. Alat je dostupan za sve hosting pakete iz naše ponude u SUPERHOSTING TOOLS sekciji cPanel-a.

Klikom na link Prikaži broj „inodes“ prikazaće vam se stranica sa strukturom osnovnog direktorijuma vašeg hosting naloga. Klikom na neki od foldera iz ove strukture, na dnu iste stranice biće vam prikazana nova tabela. Tabela sadrži imena dostupnih direktorijuma u okviru odabranog, kao i broj inode-a u okviru svakog od njih. Dalje se možete kretati „po dubini“, tako što ćete odabrati neki od ovih direktorijuma i tako sve dok ne dođete do nivoa (odnosno, direktorijuma) koji ne sadrži niti jedan direktorijum, a broj prikazanih inode-a u njemu je zapravo jednak broju fajlova sadržanih u njemu uvećan za jedan (+ 1), jer je ovaj +1 referenca, odnosno inode, na sam taj folder. Primetićete da ne postoji spisak fajlova sadržanih u direktorijumu već samo njihova količina iskazana brojem inode-a.

Sve ove informacije generišu se odmah pošto kliknete na željeni direktorijum. Zbog toga valja imati na umu da što više inode-a neki direktorijum sadrži – biće potrebno više vremena za prikaz podataka.

Pored pristupa inode statistici na vašem hosting nalogu kroz cPanel, istoj možete pristupiti i iz svog korisničkog profila. Kako? Tako što ćete iz menija „Hosting nalozi“ sa leve strane, za svoj hosting nalog kliknuti na dugme „Detalji“. Na dnu stranice koja će se prikazati, potražite sekciju „Napredni sistemski parametri“, potom opet kliknite na „Detalji“. Na stranici koja će se potom prikazati, potražite sekciju „Broj datoteka i direktorijuma (Inodes)“ i – tu ste. Ovde možete pregledati inode stanje na svom hostingu. Informacija o broju inode-a predstavljena je grafikonom. Ta informacija se ažurira jednom dnevno. Na osnovu grafičkog prikaza možete jednostavno pratiti trend kretanja broja inode-a na hostingu tokom željenog perioda i izvući određene zaključke.

Šta kaže praksa?

Na osnovu višegodišnjeg iskustva možemo sa sigurnošću reći da se veliki broj inode-a javlja kao posledica nagomilanih cache, log i temporary fajlova, imejlova kojima se korisnik obaveštava o izvršenju postojećih cron zadataka, ali i zbog prevelikog broja sistema instaliranih na nalogu. Stoga preporučujemo da detaljno prođete kroz svoj hosting nalog koristeći naš alat, a potom i uklonite sve nepotrebne fajlove i sisteme koje ne koristite.

Održavanjem optimalnog broja fajlova/direktorijuma na svom hosting nalogu, vaši sajtovi i aplikacije radiće bolje. Razlozi za ovu tvrdnju su sledeći:

  1. Optimalan broj inode-a na hosting nalogu doprinosi bržem pristupanju fajlovima/direktorijumima što se odražava na brži rad vaših aplikacija (brže učitavanje sajta)
  2. Postižu se visoke performanse fajl-sistema. Kada je broj fajlova/direktorijuma manji, fajl-sistemu je lakše procesuirati ih. Na ovaj način se ubrzava i dvosmerna komunikacija sa serverom (tačnije njegovim IO sistemom).
  3. Olakšan bekap (kreiranje rezervne kopije sadržaja) – sistem zadužen za bekap će znatno lakše i brže procesuirati optimalan broj fajlova/direktorijuma na hosting nalogu.

Ukoliko je broj inode-a na vašem nalogu već optimizovan (drugim rečima, ne možete ništa deinstalirati ili obrisati od fajlova, a da ne ugrozite normalno funkcionisanje postojećih sajtova/aplikacija na svom hostingu), a opet preveliki – ne brinite. To samo znači da je vaš onlajn projekat „prerastao“ kapacitete postojećeg hosting paketa i da vam je potreban drugi, naprednijih parametara. Kontaktirajte nas – mi ćemo vam rado izaći u susret i zajedno sa vama pronaći optimalno rešenje!


Aleksandar Petrović
Aleksandar Petrović
Ekonomista, predavač, IT entuzijasta... Za sebe misli da mu od ruke bolje idu brojevi nego reči. U neprestanoj donkihotovskoj borbi za dokazivanjem da Jack of all trades može biti master of some. Filozofiju na stranu, Aleksandar uživa u saznanju da je nekom pomogao - i trudi se da što više uživa.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре