WordPress 5.6 – uz automatsko ažuriranje na osnovne verzije

WordPress 5.6 je stigao! Nakon verzije 5.5 koja je dobila ime po džez muzičaru Bili Ekstajnu, „tradicija“ se nastavlja i najnovija verzija, 5.6, nosi ime po poznatoj američkoj pevačici i pijanistkinji Nini Simon.

Uz ovu verziju počinje i automatsko ažuriranje sistema na osnovne verzije (X.X.y). Osim toga, uz WordPress 5.6 stiže i nova tema Twenty Twenty-One, kao i mnogo poboljšanja blok redaktora.

Automatsko ažuriranje na osnovne verzije

Mogućnost automatskog ažuriranja WordPress-a na osnovne verzije postoji već godinama, ali aktiviranje istog se izvršavalo putem wp-config.php fajla ili koda. Administracija WordPress-a 5.6 je dobila zgodnu opciju za aktiviranje i deaktiviranje automatskog ažuriranja sistema na osnovne verzije.

Podešavanja već postojećih sajtova će ostati kao i do sada – biće aktivirano automatsko obnavljanje sistema na manje verzije (x.x.Y) i deaktivirano automatsko obnavljanje na osnovne verzije (X.X.y). Za nove WordPress instalacije po podrazumevanju će biti aktivirana i opcija za automatsko ažuriranje na osnovne verzije.

Ova opcija se nalazi na stranici sa ažuriranjima.

Opcija za automatsko obnavljanje sistema na poslednju osnovnu verziju – WP admin » Updates.

Developeri mogu da deaktiviraju automatsko ažuriranje sistema putem wp-config.php ili koda.

Nova tema: 2021 (Twenty Twenty-One)

Teme koje su uključene u paket instalacije sistema su način da se prikažu sve mogućnosti nove WordPress verzije. Nova tema, Twenty Twenty-One, uključena u WordPress paket, je poput čistog platna koje očekuje umetnika koji će ga popuniti blok redaktorima.

Nova tema 2021 (Twenty Twenty-One).
Nova tema 2021 je u pastelnim bojama. 

Tema nudi izbor od nekoliko pastelnih boja i odgovara smernicama WordPress-a и W3C-a za pristupačnost veb sadržaju.

Tema ima i „Dark Mode“ opciju koja daje mogućnost posetiocima sajta da pređu sa svetlog na tamni režim. Prelazak se može izvršiti preko dugmeta u donjem desnom uglu sajta.

Aktiviran Dark Mode režim.

Blok redaktor

WordPress 5.6 uključuje sve novine i poboljšanja blok redaktora iz verzija 8.68.78.88.99.09.19.2.

Neke od njih su:

  • Više blok šablona u temama uključenim u paketu;
  • Blok šabloni se mogu personalizovati kada se kopiraju;
  • Poboljšanja u pozicioniranju videa u bloku Prekrivač (Cover);
  • Brojanje simbola i prikazivanje broja u informacionom panelu;
  • Poboljšanja u navigaciji pomoću tastature;
  • Poboljšanja u drag&drop funkcijama;
  • Transformacija nekoliko izabranih blokova u jedan blok sa nekoliko kolona;
  • Mogućnost dodavanja teksta/titlova na video klipovima.

Transformacija nekoliko bloka u jedan blok s kolonama

Transformacija blokova je dobila blok Kolone. Nekoliko obeleženih blokova mogu da se transformišu u jedan blok Kolone, a blokovi mogu da budu različitih tipova.

Transformacija dva Pasus bloka u jedan Kolone blok.

Tekstualni zapisi na video klipovima

WordPress 5.6 ima novu funkciju za video klipove – dodavanje tekstualnih zapisa, kao što su, na primer, titlovi.

Ova opcija je omogućena samo za video snimke koji se otpremaju na sajt. Neće biti omogućena za snimke dodate iz spoljnih izvora, poput YouTube-a.

Nova opcija Text Tracks.

Nakon što je snimak otpremljen na WordPress i dodat u sadržaj, pronađite dugme Text Tracks.

Dodavanje tekstualnog zapisa dodaje HTML tag <track> na <video> tag video snimka. Potrebno je da zapisi budu formata .vtt – WebVTT (Web Video Text Tracks). Ovaj format se koristi i za titlove.

Stil teksta se može kontrolisati putem spoljnog CSS-a ili ugrađenog, direktno u .vtt fajl.

Još iz WordPress 5.6 kuhinje

WordPress 5.6 nam nosi još novina – izdvajamo neke od njih:

jQuery

Promene u vezi sa jQuery u WordPress-u su na drugom koraku. U sledećoj, 5.7 verziji će biti završen treći korak. U verziji 5.5 su primenjene promene povezane sa jQuery koje su prouzrokovale određene situacije na nekim sajtovima – uglavnom zbog zastarelog koda u temi ili nekom plaginu.

Trenutno postoji poseban plagin pomoću kog možete da testirate da li će nakon ažuriranja biti problema sa novim verzijama WordPress-a – Test jQuery Updates.

Ako problemi i dalje postoje nakon ažuriranja na WordPress 5.6, možete da nastavite da koristite pomoćni plagin Enable jQuery Migrate Helper.

Dodavanje sadržaja sa Facebook-a i Instagrama

Nova verzija je uklonila Facebook i Instagram kao blokove sa izvorima sadržaja. Razlog tome je što su ove dve platforme promenile uslove za preuzimanje sadržaja sa njih. Samim tim su blokovi Facebook i Instagram uklonjeni iz blok redaktora.

Ovo ne znači da je nemoguće da se doda objava ili slika sa Facebook-a ili Instagrama na WordPress, već da je proces sada malo komplikovaniji. Do sada je dodavanje sadržaja sa ovih platformi bilo omogućeno pomoću kopiranja i postavljanja veb-adrese – sada je potrebno da se prođe kroz nekoliko koraka kako bi se ovakav sadržaj podelio.

Kako biste dodali sadržaj sa ovih platformi biće vam potreban Developer nalog na Facebook-u (developers.facebook.com), aplikacija (Facebook app), pristupni token (Access Token). Zvanične instrukcije možete naći ovde: Facebook, Instagram.

Na sreću, postoje plaginovi za dodavanje ovakvog sadržaja koji čine ovaj proces mnogo lakšim: Smash Balloon Social Photo Feed i Smash Balloon Social Post Feed.

WordPress 5.6 je kompatibilan sa PHP 8

WordPress 5.6 je kompatibilan sa PHP 8, ali je još uvek rano da se isto kaže i za sve plaginove i teme. Nakon što PHP 8 bude dodat u cPanel, moći će da se aktivira za sajtove koji su ažurirali svoju WordPress verziju na 5.6.

WordPress teži ka većoj bezbednosti i zaštiti na vebu. Automatsko ažuriranje na osnovne verzije sistema će primorati odgovorniju i blagovremenu pripremu tema i plaginova. To može omogućiti i automatsko ažuriranje plaginova i tema u budućnosti.


Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре