Šta predstavlja inteligentna SPAM zaštita?

Iako u poslednje vreme nastaje sve više načina za poslovnu onlajn komunikaciju, imejl je i dalje najčešći izbor. To pokazuju i statistike: trenutno postoji preko 3,9 milijardi imejl naloga, dok je broj poslatih imejlova dnevno prevazišao 306 milijardi. Njegova istorija traje već duže od pola veka i stalno se dopunjuje novim funkcionalnostima. On vam daje dozu profesionalnosti i pouzdanosti i zbog toga je najbolja metoda za promociju vašeg biznisa i razmenu informacija između vas i vaših partnera/klijenata.

Ali kao što i obično poštansko sanduče može da bude zatrpano raznim reklamama, pamfletima i sl. tako ni ovo elektronsko sanduče nije pošteđeno toga. Neželjena pošta ili SPAM vam može toliko opteretiti sanduče da ćete možda propustiti ili izgubiti neki imejl koji vam je od velike važnosti.

Postoji nekoliko vrsta SPAM mejlova:

  • neželjene reklamne poruke čiji je cilj prodaja proizvoda ili usluge
  • poruke koje žele da obmanu
  • maliciozni mejlovi čiji je cilj da instaliraju štetan softver na vaš računar
  • maliciozni mejlovi koji žele da prikupe osetljive lične podatke

SPAM imejlovi takođe mogu biti i kombinacija gorenavedenih kategorija.

Razlozi zbog kojih dobijate SPAM poruke

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete dobijati SPAM poruke. Najčešći slučajevi su:

1. Vaš imejl je objavljen javno na internetu

Vaša imejl adresa je postavljena na vašem sajtu, kontakt stranici i sl. Internet botovi (crawling spambots) lako prikupljaju ove podatke i upisuju u posebnu bazu podataka. Osobe koje žele da reklamiraju izvesne proizvode ili usluge se koriste ovom bazom kako bi došli do potencijalnih klijenata. Na sreću, ovo nije često korišćen metod. Ovo možete sprečiti tako što ćete postaviti adresu u formatu info[at]mysitename.com ili kao sliku na sajtu. Ili ako poznajete JavaScript, možete ubaciti skriptu u kod svog sajta za dinamičko generisanje i pokazivanje imejl adrese.

2. Prijavili ste se na vebsajt

Ovo vam se sigurno desilo – prijavili ste se na veb-sajt, niste pročitali uslove korišćenja i samo ste kliknuli na “prihvatam”. Na taj način niste primetili da će vam slati specijalne ponude, vesti i ponude ili da će podeliti vaše podatke sa trećim licima koja će raditi isto. Ukoliko je potrebno da se prijavite na neki sajt, koristite imejl adresu koja vam nije toliko važna. Za različite veb-sajtove možete koristiti različite imejl adrese.

3. Neautorizovan pristup

Zlonamerna lica su dobila neautorizovan pristup mejlu vašeg klijenta, saradnika i sl. i pronađena je vaša imejl adresa u njemu. Ovo može da se dogodi i ako je omogućen neautorizovan pristup vašem računaru ili uz pomoć malvera.

4. Puka slučajnost

Vaša imejl adresa se jednostavno nalazi se na listi nasumično generisanih imejl adresa. Sa ovom vrstom napada se pogađaju različite kombinacije karaktera kako bi se identifikovali aktivni imejl nalozi koje pripadaju domenu. Imejl adrese sa malo karaktera je najlakše pogoditi. Lica koja šalju SPAM poruke ih šalju do nasumično generisanih imejl adresa i na dnevnoj bazi se na mejl serveru mogu naći i hiljade zapisa za odbijene SPAM poruke ka nepostojećim imejl sandučićima.

Zbog svega ovoga je naš Super tim razvio specijalnu zaštitu za imejl naloge naših klijenata. Nazvali smo je Inteligentna SPAM zaštita, zbog toga što funkcioniše u skladu sa vašim delovanjem.

Sve što od vas je potrebno je da označite neželjene poruke kao SPAM i “vaš lični robot” će proveravati vaše prijemno sanduče kako bi vam se prikazivali samo korisni imejlovi. Inteligentna SPAM zaštita funkcioniše na principu onoga što vi lično smatrate da je željena ili neželjena pošta. Kada počnete da koristite mejlove i definišete koji mejlovi su SPAM, a koji nisu, filter se poboljšava i prilagođava prema pojedinačnim porukama koje primite.

Zahvaljujući ovome:

Ne propuštate važne mejlove

U prijemno sanduče dobijate samo legitimne mailove svojih partnera i klijenata, važne potvrde o plaćanju itd. Na ovaj način možete brzo odgovoriti na važne imejlove zbog čega će vas pošiljaoci smatrati za ozbiljnog i pouzdanog partnera.

Štedite prostor na svom hosting nalogu

Inteligentna SPAM zaštita otkriva neželjenu poštu i direktno je šalje u SPAM folder odakle će biti automatski izbrisana. Tako Vam svi nebitni mejlovi ne zauzimaju prostor na hosting nalogu.

Mejlovi se učitavaju brže na mobilnim uređajima

Manje filtriranih poruka se brže učitava na vašem mobilnom ili tablet uređaju. Manje ćete skrolovati i brže ćete pronalaziti važne mejlove.

Vi odlučujete šta je neželjena poruka

Vi ste ti koji definišete šta je to SPAM i koji postavlja kriterijume za njegovo otkrivanje.Vi birate koji su to mejlovi legitimni u vašem prijemnom sandučetu.

Korisnički uređaj i sistem su zaštićeni od malvera

Veliki broj virusa stiže upravo putem mejla, a sa našom inteligentnom zaštitom bićete sigurni od mejlova sa raznim malicioznim fajlovima/linkovima. Na ovaj način ćete sačuvati svoj uređaj od kompromitovanja i zloupotrebe od strane trećeg lica.

Ne traćite svoje vreme na pretragu i brisanje neželjene pošte

Inteligentna SPAM zaštita štedi vaše dragoceno vreme koje možete iskoristiti za neke druge i bitnije stvari.

Inteligentna SPAM zaštita je aktivirana kao podrazumevana za sve hosting naloge na SuperPro i SuperHosting paketima. Kako bi filter pravilno funkcionisao, takođe je potrebno da aktivirate SpamAssasin modul.

Više o inteligentnoj SPAM zaštiti i načinu na koji možete upravljati njome pročitajte u našem pomoćnom članku.

Još uvek nemate imejl sa sopstvenim domenom? Registrujte svoj domen, uzmite hosting paket sa inteligentnom SPAM zaštitom i komunicirajte bezbedno sa svojim klijentima i partnerima!


Sanja Dinić
Sanja Dinić
Sanja je deo korisničke podrške SuperHosting.RS-a. Voli i pse i mačke. Smatra da ako hoćeš nešto da dobro objasniš, treba da ga objasniš jednostavno. Ljubitelj tamnog piva i još tamnije kafe. Učenje stranih jezika joj nije bilo dovoljno zanimljivo, pa je prešla na programske.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре