Poboljšanja u novom cPanel-u i novoj verziji Roundcube-a

Od verzije 86 do nove verzije 94, u kontrolnoj tabli cPanel su izvršena mnoga poboljšanja funkcionalnosti, komponenata i samog sistema.

Većina ovih poboljšanja su na sistemskom nivou. Ona koje će korisnici videti u samom panelu su poboljšanja interfejsa nekoliko funkcionalnosti: Zaštita direktorijuma lozinkom, Indeksi i SSL/TLS.

A korisnici koji koriste Roundcube kao svog imejl klijenta će moći da uživaju u njegovoj najnovijoj verziji koja ima novi izgled!

Verziju 94 kontrolne table cPanel sada koriste svi nalozi deljenog hostinga SuperHosting.RS-a.

Poboljšani meniji u cPanel-u

Zaštita direktorijuma lozinkom

Putem ove funkcije u cPanel-u možete da aktivirate zaštitu direktorijuma korisničkim imenom i lozinkom. Do svakog direktorijuma je dodata opcija „Izmeni“ odakle možete da zaštitite direktorijume sa dodatnim korisničkim imenom i lozinkom.

Novi interfejs menija Zaštita direktorijuma lozinkom.
Kada je za određeni direktorijum aktivirana zaštita, prilikom učitavanja će pretraživač od posetioca tražiti podatke za pristup (korisničko ime i lozinku).

Indeksi

Putem menija Indeksi u cPanel-u možete da aktivirate opciju za prikazivanje sadržaja u određenom direktorijumu. Po podrazumevanju, i u cilju zaštite podataka na hosting nalogu, sadržaj direktorijuma se ne prikazuje u pretraživaču.

Slično meniju „Zaštita direktorijuma lozinkom“ i ovde možete naći dugme „Uredi“ do svakog direktorijuma.

Novi interfejs menija Indeksi u cPanel-u.
Prikazivanje sadržaja je aktivirano i u direktorijumu nema indeks fajla.

SSL/TLS

Putem menija SSL/TLS u cPanel-u se upravljaju SSL/TLS sertifikati na hosting nalogu. Moguće je da se izvrši generisanje privatnih ključevi, zahteva za sertifikate (csr) i instaliranje sertifikata (crt).

Novo u ovom panelu je mogućnosti izbora tipa ključeva za sertifikate.

Opcije za tip kriptirajućeg algoritma putem kog se kreiraju ključevi.

Po podrazumevanju je izabrana opcija za 2048-bitne ključeve. Prilikom promene ove opcije, AutoSSL će pregenerisati izdate SSL sertifikate sa novim iazbranim tipom algoritma za ključeve.

Opcije prilikom kreiranja imejl naloga

Prilikom kreiranja novog imejl naloga ćete primetiti novu sekciju „Dodatna podešavanja“ u kojoj su „sakrivene“ neke od opcija – prostor na disku za imejl nalog, plusaddress opcija i slanje instrukcija za podešavanje imejl naloga.

Dodatne opcije za imejl nalog.

Nova verzija Roundcube-a

Veb-mejl klijent Roundcube ima novu verziju i izgled. Njegova nova tema je u potpunosti odzivna (responsive) i u tonu je sa temom cPanel-a.

Putem vebmejla (webmail) možete pregledati i slati imejl poruke i da generalno radite sa svojim imejlom direktno putem veb pregledača (browser-a).

Osim standardne imejl funkcionalnosti, putem Roundcube-a možete da upravljate kalendarima i kontaktima.

Dekstop verzija Roundcube-a.
Mobilna verzija Roundcube-a.

Iako je novi Roundcube bolji i udobniji za rad putem svakakvih uređaja, u podešavanjima je ostavljena opcija za aktiviranje na prethodnu temu vebmejl klijenta. Ona se može aktivirati preko podešavanja: Settings » User Interface – Interface skin (Larry).

Novosti u cPanel-u uključuju prevashodno unutrašnja poboljšanja sistema koje čine panel bržim i daju mu više mogućnosti. Poboljšanja interfejsa ovih funkcionalnosti ga čini zgodnijim i lakšim pri upravljanju vašim hosting nalogom.


Pretplatite se na naš SuperBlog kako biste prvi saznali najvažnije i korisne novosti iz sveta web-a i savete o vašem sajtu i digitalni razvoj.

Magdalena Vasev
Magdalena Vasev
Marketolog u IT-ju, IT-jevka u marketingu: Magdalena ima mnogo nadimaka i još više interesovanja. Razapeta između kreativnosti i logike, trudi se da svakodnevno nauči nešto novo i u istoj meri naučeno podeli sa drugima. Diše digitalno - živi socijalno.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре