Novine kod cPanel-a: nova tema Jupiter, novo meni Domeni i kraj vebmejl klijenta Horde

Kontrolna tabla za upravljanje Vašim hosting nalozima kod nas ima novi izgled i brojna poboljšanja sa kojima ćemo Vas upoznati u narednim redovima.

Beleška: Postepeno ažuriranje svih hosting servera na novu verziju cPanel 110 počeće 21. avgusta. Dobićete obaveštenje mejlom o predstojećem ažuriranju Vašeg servera.

Neke od novina koje ćete naći u panelu su novi izgled (tema), novi meni Domeni i prisustvo samo jednog vebmail klijenta – Roundcube.

Nova tema Jupiter

Nova elegantnija Jupiter tema zamenjuje prethodnu Paper Lantern, koja je bila podrazumevana cPanel tema više od 7 godina.

Uprkos novom izgledu, standardni izgled interfejsa je sačuvan, a funkcionalnosti su i dalje udaljene samo jedan klik.

Pored novog dizajna, Jupiter tema ima još poboljšanja:

  • Brzina rada (brza akcija);
  • Pristupačnost (accessibility);
  • Funkcionalnost pretrage;
  • Mobilna verzija za bolje mobilno iskustvo i još mnogo toga.

Nema promene u rasporedu kartica sa funkcionalnostima i panela sa desne strane sa dodatnim informacijama o hosting nalogu.

  1. Glavni meni cPanela. Ovde biće dodate razne nove glavne kartice u cPanelu.
  2. Gornja traka za navigaciju. Okvir za pretragu je veoma brz i zgodan način da pristupite određenim menijima tako što ćete samo ukucati deo njihovog imena. Ovde se takođe nalazi korisnički meni.
  3. U ovom delu pododeljaka sa alatkama naći ćete super-alate koje smo razvili kako bismo Vam olakšali rad sa sadržajem na nalogu za hostovanje i uštedeli Vam vreme.
  4. Standardni pododeljci sa alatima u cPanel.
  5. Panel sa osnovnim informacijama o hosting nalogu kao što je cPanel korisnik, glavni domen, da li postoji SSL sertifikat, osnovni direktorijum, IP adresa servera, cPanel tema i link do stranice sa detaljima o serverskom softveru.
  6. Panel sa statistikom o korišćenim resursima.

Još jedna velika novina kod Jupitera je šira leva bočna traka (1) koja se pojavljuje na svakoj stranici. Na njoj biće glavni meni (ka raznim karticama) cPanela.

Trenutno je dostupna samo kartica Alati, koja će se podrazumevano učitavati. Ovo je stara poznata cPanel stranica koja sadrži sve alate i funkcije. Kasnije mogu se pojaviti novi odeljci kao što su Pomoćna dokumentacija/ Korisni resursi i drugi.

Beleška: Prethodnu temu Paper Lantern cPanel više ne podržava i stoga je uklonjena. Ne može se aktivirati umesto Jupitera.

Roundcube umesto Horde

Vebmejl klijet Horde pratio je sudbinu starog SquirrelMail klijenta – iz bezbednosnih razloga, cPanel programeri su ga uklonili sa panela.

Horde ne podržava novu verziju PHP 8 (za razliku od Roundcube-a). I može da radi samo sa starom PHP 7.4 – koja je dostigla „kraj života“ (tj. nisu primenjene bezbednosne ispravke) od novembra 2022 г.

Ukoliko ste koristili Horde za rad sa svojom poštom (primanje/slanje pisama), možete lako preći na Rouncube.

Beleška: Ukoliko ste koristili funkciju deljenja kalendara i kontakta, cPanel je više ne podržava.

Novi meni Domeni

Novi meni Domeni kombinuje funkcionalnosti tri menija: Parkirani, Poddomeni i Dodatni domeni.

Dodavanje novog domena/poddomena

Da biste dodali novi domen (parkirani, poddomen ili addon) u cPanel, otvorite meni Domeni i izaberite Dodaj novi domen.

Samo upisivanjem domena u polje za dodavanje biće moguće odrediti šta će to biti.

Počnite sa popunjavanjem imena domena/poddomena.

Poddomen

Nakon što unesete samo ime poddomena i postavite tačku, cPanel će Vam pokazati poruku sa mogućim domenima kojima možete da ga dovršite.

Izborom poddomena, kao i čekirano polje za potvrdu „Koristi glavni direktorijum…“ automatski biće onemogućeno i ispod će se pojaviti nova opcija za promenu njegovog direktorijuma.

Parkiran domen

Nakon što unesete domen, ostavite polje za potvrdu „Koristi glavni direktorijum…“ uključeno i sačuvajte promene.

Addon domen

Nakon što dodate domen, onemogućite polje za potvrdu „Koristi glavni direktorijum…“.

Otvoriće se dodatne opcije podešavanja. Možete da promenite direktorijum za addon domen i sistemski poddomen koji se kreira automatski (kao što je domain.com.mysite.com).

Očekujte od nas imejl poruku koja Vas obaveštava o predstojećem ažuriranju. U njoj ćete pronaći informacije o datumu i vremenskom rasponu u kojem će se održavati ažuriranje servera.

Irena Dojčinov
Irena Dojčinov
Irena je deo korisničke podrške SuperHosting.RS-a. Njena Supermoć leži u njenoj stalnoj želji da nauči nove stvari. Za nju ne postoje nemogući zadaci ili pak teške teme za blog. Ona veruje da čak i ona najsloženija pitanja imaju jednostavan odgovor i uvek je spremna da pomogne.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре