cPanel – za lako upravljanje Vašim hosting nalogom

Svi naši korisnici koji koriste uslugu shared hostinga su se sigurno upoznali sa cPanel-om. Ovo je kontrolni panel koji olakšava upravljanje sadržajem hosting naloga. Pomoću njega možete da kreirate imejl naloge, baze podataka, da kreirate, otpremate i menjate fajlove i slično. Tokom godina se panel često menjao i sa svakom novom verzijom je dobijao nove funkcionalnosti, ispravljane su greške iz prethodne verzije i menjao se njegov izgled.

Svaku novu verziju usvajamo tek nakon brojnih testova kako bismo bili sigurni da će sve raditi kako treba. U ovom članku želimo da Vam prikažemo neke od najbitnijih promena u cPanelu koje su desile u poslednje vreme.

Imejl nalozi

Najviše promena je izvršeno u ovom meniju – napravljen je nov interfejs koji olakšava upravljanje imejl nalozima na hosting nalogu. Sa alatom Prostor na disku koji zauzimaju imejl nalozi možete da kontrolišete i brišete imejlove koji zauzimaju mnogo prostora. Zatim je u opciju „Upravljanje nalozima“ dodato dugme Uredi i Kreiraj imejl nalog. Sa prvom opcijom možete da menjate lozinku i kvotu svog naloga, a sa drugom da kreirate nov. Uvedena je mogućnost brisanja više imejl naloga odjednom (Izbriši), a sa opcijom Filtriraj možete lako da sortirate naloge prema npr. prekoračenoj kvoti.

Meni „Imejl autentifikacija“

Kad smo već kod imejlova, izmenjen je još jedan jako koristan meni koji Vam pomaže da Vaši imejlovi na idu u SPAM folder. Aktiviranjem opcija u ovom meniju – SPF i DKIM, možete poboljšati „isporučivanje“ svojih mejlova kako ne bi završili SPAM folderu primaoca. SPF i DKIM su DNS zapisi domena koji potvrđuju pošiljaoca i autentičnost sadržaja mejla. Ako ovi zapisi nisu aktivirani za domen, imejl poruke koje šaljete Gmail-u, Outlook-u, Yahoo-u, Hotmail-u mogu ostati u SPAM folderu primaoca. Ukoliko još niste pristupili ovom meniju, a koristite imejl nalog za vaš domen, onda je obavezno da ga posetite i aktivirate SPF i DKIM. Ono što je novo u ovom meniju je poboljšan interfejs i izgled opcija. U poređenju sa prethodnim verzijama, sada je izuzetno jednostavno aktiviranje SPF i DKIM za domen – sa samo jednim klikom na dugme Popravi.

SpamAssassin

Sledeće velike promene se tiču filtriranja spam mejlova (meni Spam filteri). Kao podrazumevano podešavanje, spam zaštita je aktivirana za svaki hosting nalog. Ova promena nudi mogućnost podešavanja nivoa spam zaštite i upravljanja filterima. Više o ovome možete pročitati i u našem članku za pomoć.

U okviru SuperPro i SuperHosting paketa imate automatski aktiviranu inteligentnu spam zaštitu. Za ovu spam zaštitu nije potrebna dodatna konfiguracija u opcijama filtriranja. Ona sama uči koja imejl poruka je spam a koja nije prema iskustvu koje dobija iz vaših dosadašnjih dejstava.

Webmail

Jedan od najudobnijih i najbržih načina provere imejlova je preko webmejla. U cPanelu postoje već ugrađeni webmail klienti pomoću kojih se primaju i šalju mejlovi putem veb-brauzera. Njima se pristupa putem određene veb adrese koja se unosi u brauzer. Možete da izaberete između dva: Horde i RoundCube, a do nedavno je postojao i Squirrelmail koji nije više u upotrebi.

RoundCube ima i novu temu za mobilni telefon koja je napravljena da bude brza i intuitivna. U RoundCube je dodata i opcija Arhiva, pomoću koje možete da arhivirate željene imejlove. Ova opcija se koristi za imejlove koji vam trenutno nisu potrebni ali ne želite da ih izbrišete. Postoje četiri načina za arhiviranje pisma. Prva dva načina su obeležavanje imejla i odabirom opcije Arhiviraj ili Još >> Premesti u … >> Arhiva. Druga dva načina su ista, samo kad budete otvorili imejl da ga pročitate odaberite istu opciju Arhiviraj ili Još >> Premesti u … >> Arhiva.

Uređivač DNS zone

Od verzije 70 dobili smo novi meni Uređivač DNS zone koji predstavlja objedinjene nekadašnje menije Simple DNS Zone Editor i Advanced DNS Editor. Stvaranje novih, najčešće korišćenih DNS zapisa olakšano je pomoću tastera za dodavanje A, CNAME i MX zapisa dostupnih na početnoj stranici uređivača. Naprednim podešavanjima za uređivanje DNS zapisa pristupa se putem opcije Uredi.

SSH ključevi i SSH pristup

Za svakog ko želi da upravlja svojim hosting nalogom putem SSH pristupa to može uraditi preko menija SSH pristup >> Upravljaj SSH ključevima. Za svaki uređaj sa kojeg se povezujete sa hosting nalogom možete da kreirate poseban kriptografski ključ preko koga samo taj uređaj može da se autentifikuje i poveže preko SSH-a. Sa ovim menijem možete ne samo kreirati ključeve, već ih privremeno isključiti ili potpuno ukloniti. Kada se koristi SSH pristupni ključ, nije potrebna lozinka za hosting nalog.

Osim pristupa putem ključa, možete pristupati svom hosting nalogu i putem terminala. Terminal (ili konzola) najčešće koriste sistem administratori za postavljanje sistemskih postavki za aplikacije na hosting nalogu unosom naredbi u komandnu liniju. Preko konzole se mogu koristiti i različiti alati za upravljanje CMS platformama kao što su WP-CLI za WordPress i Drush for Drupal. Terminal meni u cPanelu je vrlo koristan ako vam je potreban brz SSH pristup putem brauzera bez postavljanja ili korišćenja SSH klijenta na korisničkom uređaju – za brzu proveru ili podešavanje na nalogu.

Koristite terminal sa oprezom, jer se komande odmah pokreću i deluju na ceo hosting nalog. Pogrešna komanda može imati ozbiljne posledice i prouzrokovati da se veb-sajt zaustavi ili neispravno radi na hosting nalogu. Ali, ukoliko se desi da izbrišete neki sadržaj na hosting nalogu, uvek ga možete povratiti iz rezervne kopije.

Terminal je dostupan u cPanelu samo nakon što je aktiviran SSH pristup za hosting nalog. SSH pristup dostupan je za SuperPro i SuperHosting pakete i može se aktivirati putem korisničkog profila.

Gde se nalazi IP adresa servera?

Ponekad je potrebno saznati koja je IP adresa servera da biste mogli usmeriti domen na svoj hosting nalog, ili da usmerite poddomen sa jednog hosting naloga na drugi.

Čim se budete ulogovali u cPanel videćete IP adresu – u odeljku Opšte informacija koji se nalazi sa desne strane.

Ova informacija se u prethodnim verzijama nalazila u podmeniju „Server information“.

Standardno usmeravanje domena na hosting nalog se vrši promenom njegovih nejm servera. Samo ukoliko nije moguća izmena nejm servera, onda se se vrši usmeravanje preko IP adrese.

Upravljanje korisnicima

Kroz cPanel meni „Upravljanje korisnicima“ možete kreirati nove korisnike, uređivati postojeće korisnike, menjati lozinke i postavljati dozvole za pristup za FTP, imejlove i još mnogo toga.

Pored standardnih cPanel alata, sve hosting usluge uključuju i specijalne super alate koje je razvio SuperHosting.RS i koji se nalaze u cPanel sekcijama: SuperHosting Speed-Up i SuperHosting Tools.


Sanja Dinić
Sanja Dinić
Sanja je deo korisničke podrške SuperHosting.RS-a. Voli i pse i mačke. Smatra da ako hoćeš nešto da dobro objasniš, treba da ga objasniš jednostavno. Ljubitelj tamnog piva i još tamnije kafe. Učenje stranih jezika joj nije bilo dovoljno zanimljivo, pa je prešla na programske.
0 0 гласови
.
Pretplata
Obavesti me ukoliko
guest

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре